KURKUMA – ZLATI PRAH IZ INDIJE – hrvaško

Kućanstvima u Indiji je doslovce nezamislivo nemati ovo žuto zlato u kuhinji. Ostatku svijeta su ga donijeli engleski kolonizatori na čemu im hvala. Pomiješano s ostalim začinima uveseljava nepce i liječi tijelo. Jurica savjetuje kako i zašto trebamo unijeti kurkumu i u naše kuhinje

Začin kurkuma, odnosno njegov glavni sastojak pigment kurkumin je začin svih začina. Možemo pisati tisuće oda drugima poput cimeta, čili praha/papričica, peršina, origana, lavande i drugima, ali ovaj je na prvom mjestu. Osim što je glavni ‘krivac’ za žutu boju curryja, može se koristiti u brojnim mješavinama začina. Ako mislite da ga nikada dosad niste probali varate se – nalazi se u stotine recepata, a stavlja se i u kreme, sireve, maslac/margarin, voćne sokove i jogurte, senfove, kekse i kolače te zamrznute proizvode.

U Indiji se njome bojaju tkanine već više od dvije i pol tisuće godina. Ugledate li na komadu odjeće natpis ‘made in India’ i ako je boja bilo koje nijanse u spektru žutih, narančasith te ponekih crvenih nijansi, vrlo vjerojatno je bojana upravo kurkumom.

Odmah ću vas upozoriti da pripazite na vlastitu odjeću, kožu, nokte i zube – jaki pigment će u hipu ostaviti svoj trag koji je teško očistiti.

Indijska medicina ga također stoljećima uspješno koristi za liječenje i prevenciju stotina oboljenja, a zapadni svijet je u novije vrijeme počeo otkrivati dodatne te itekako bitne beneficije na bolesti koje više pogađaju ovaj dio svijeta.

Danas vam donosim listu blagodati kurkume na tijelo dobivenu modernim istraživanjima koja su se koncentrirala na antiupalna i antikancerogena svojstva. Svaka točka je potvrđena te pomno proučvana od univerziteta i laboratorija diljem svijeta u višegodišnjim kliničkim studijama. Neću nabrajati svako istraživačko tijelo jer bi mi za to trebalo otprilike sedam stranica referenci – sami proguglajte za svako stanje ukoliko vas zanimaju detalji studija, ja vam donosim rezultate.

• Prirodni antiseptik te baktericid izvrstan za dezinfekciju rana i opeklina. Ubrzava zacjeljivanje rana i vraća kožu u prvobitno stanje ili najbliže tome.

• Može pomoći u liječenju psorijaze i upalnih procesa kože.

• Mogao bi spriječiti nastanak melanoma i potaknuti maligne stanice na samouništenje – slično kao i svijetlo sezamovo ulje te kofein kada ih apliciramo na kožu.

• U studijama na miševima je dokazano sprječavanje širenja raka pluća i progresija multiple skleroze.

• Smanjuje rizik od pojave leukemije kod djece.

• Uklanja nakupljanje amiloidnog plaka u mozgu, dakle može usporiti i prevenirati razvoj Alzheimerove bolesti.

• U kombinaciji s cvjetačom prevenira i zaustavlja rast raka prostate. Skuhajte cvjetaču i zalijte je preljevom od kurkume, papra, limuna, soli i maslinovog ulja – odličan je prilog mesu i ribi te ga često pripravljam.

• Djeluje podjednako dobro poput sintetskih antiupalnih lijekova, ali bez nuspojava. Time može pomoći liječenju artritisa i reumatskog artritisa.

• Odličan je u suzbijanju bolova.

• Pridonosi metabolizmu masnoća i može pomoći rješavanju problematike pretilosti.

• Pojačava djelovanje lijeka Paclitaxela (kemoterapeutik) i smanjuje njegove teške nuspojave.

• Dokazano zaustavlja stvaranje/širenje krvnih žila tumora i pretpostavlja se da bi time mogao spriječiti metastaziranje kacerogenih stanica.

Nemojte čekati bolest(i) da bi počeli uzimati ovaj sveti gral i očekivali brzo djelovanje. Kao i kod većeg broja prirodnih lijekova i pristupa, pozitivni učinci traže nešto duži vremenski period, iako kao što spomenuh u jednoj točci, bez nuspojava. K tome, svaki organizam djeluje na svoj način i svojom brzinom. Počnite kurkumu koristiti već danas. Kupujte je u prahu ili u kapsulama ako ne možete podnijeti okus ili se ne možete držati svakodnevnog uzimanja. Pijete li kapsule bilo bi dobro da sadrže bar 250-500 mg kurkumina.

Trudnice bi trebale pripaziti i smanjiti ako ne i sasvim izbaciti kurkumu jer ima snažno stimulativno djelovanje na maternicu zbog čega se nerijetko uzima za poboljšanje i regulaciju menstrualnog ciklusa. Za skeptike ajurvedske medicine ću samo reći da je djelovanje očito jer nije bez razloga Indija druga najmnogoljudnija država na svijetu… 🙂

Oni koji pate od žučnih kamenaca ne bi trebali konzumirati kurkumu jer će ona potaknuti žuč na grčenje već unutar dva sata od uzimanja 40 mg kurkume, prema studiji iz 2002 i time bi mogla prouzročiti bolove i eventualno začepljenje žučnih kanala. Ipak, dokazano je da se nakon operacije žuči značajno smanjila pos operativna bol, kao i tjelesna slabost kod svih pacijenata koji su uzimali kurkumin. Imate li obiteljskih predispozicija, uzimajte kurkumu preventivno.

Stavljajte kurkumu u marinade, juhe, kreme i preljeve, rižota i tjestenine te je nastojte jesti svakodnevno. Ne morate jesti velike količine! I zapamtite, kurkumin će se bolje apsorbirati u tijelu ako uz kurkumu tijekom obroka dodate papar. Istraživanje iz 2008. je pokazalo čak dvije tisuće puta bolju apsorpciju ako se doda piperin, sastojak crnog papra.

Čaj, tj. uvarak od kurkume – jedna velika žlica praha kurkume ide na litru proključale vode u kojoj treba stajati deset minuta. U vodu možete ubaciti i naribani svježi đumbir ili još bolje mrvicu mljevenog crnog papra. Potom se procijedi kroz gustu gazu; možete dodati limun i med čaju te ga piti toplog ili hladnog.

WordPress Themes