Krompirjev golaž

Kadar na glas razmišljam, kaj naj skuham, se mož po navadi oglasi: naj bo karkoli, samo, da je nekaj v vezi z krompirjem. Super, si mislim, nič lažjega! Oba imava rada krompir, ne glede, kako je pripravljen. Jedi iz krompirja so preproste, poceni in hitro pripravljene. Pa še zelo okusneee…

Ena izmed krompirjevih jedi je tudi krompirjev golaž. Je odlična enolončnica, ki vedno prija.

Za 4 osebe rabimo:

Krompir – 5 – 6 velikih gomoljev

Čebula – 2-3 kom (nikoli je ne morete dati preveč)

Česen – 4 – 5 strokov (tudi njega ni nikoli preveč)

Juha za zalivanje (iz kocke) – cca 1l

Olje – 2 – 3 žlici

Rdeča paprika v prahu – 1 žlička

Paradižnikova mezga – 1 velika žlica

Sol, poper

– malo kumine

Najboljše je da si vse sestavine pripravite in potem greste za štedilnik. Olupite krompir in ga narežite na večje kose. Čebulo na drobno narežite, česen in kumino skupaj sesekljajte. Na olju najprej malo popražite čebulo in ko postekleni, dodamo na kose narezan krompir. Dobro premešamo in pražimo dalje. Ko prične čebula rumeneti, dodamo še sesekljan česen, rahlo solimo in popopramo. Malo premešamo in posujemo z papriko v prahu. Zopet premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in zalijemo z juho (če juhe nimate, zalijete krompirjev golaž kar z vodo, potem pa malo bolj posolite). Krompir mora biti dobro prekrit z juho (vodo), lahko jo je celo malo več. Dobro premešamo, pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da je krompir kuhan. Nato del krompirja zmečkamo z paličnim mešalnikom. Toliko, da je juha za vas ravno prav gosta.

Na koncu ji lahko dodate ali na končke narezano hrenovko ali malo prepražene slanine.

Če po pravici povem, jaz namesto hrenovke ali slanine rajši dodam malo kajenskega popra ali čilija. Ja, imate prav. Jaz sem za vroče. Pa naj vam tekne!

Še o drugih krompirjevih jedeh pa na kakšni drugi strani…

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

WordPress Themes