Krepčila za srce in ožilje

Višina krvnega tlaka in ravni holesterola so pomembni kazalniki zdravja srca in tveganja za bolezni srca in žilja. Spodaj so navedena nekatera najpogostejša zelišča, ki jih omenjajo v povezavi z njunim zmanjšanjem ali celo kot dopolnilo k zdravljenju.

Seveda priporočamo, da svoje zdravstveno stanje in vrednosti krvnega tlaka in holesterola, preverite pri zdravniku. Ta vam bo svetoval, ali so za obvladovanje morebitnega tveganja dovolj nekatere spremembe v življenjskem slogu (zdrava prehrana, gibanje) ali pa ste med tistimi, ki že potrebujejo zdravljenje. Povedal bo tudi, ali so navedena zeliščna pomagala za vas in vaše zdravstveno stanje sploh primerna.

Klasično krepčilo za srce – glog

Glog

Zeliščarji imajo glog (Crataegus laevigata, C. monogyna, C. pinnatifida) za najpomembnejše zdravilo, ki varuje srce in njegovo delovanje. Svetujejo ga za številne težave s srcem in žilami, kot so visok krvni tlak, visoka raven holesterola, nereden srčni utrip in srčno popuščanje. Raziskave še posebno podpirajo uporabo gloga za dopolnilno zdravljenje srčnega popuščanja. Nekatere od dejavnih sestavin gloga imajo močne antioksidantne učinke in ravno te verjetno povzročajo ugodne učinke gloga tudi na raven holesterola.

Posvetujte se z zdravstvenim strokovnjakom, ali je zdravljenje z glogom primerno za vas, in jemljite priporočeni odmerek zelišča. Zdravstveni strokovnjak vam bo morda predpisal standardizirano vrsto izdelka, da bi zagotovil, da jemljete ustrezen odmerek dejavnih sestavin. Zelišče jemljite vsaj dva meseca, preden ocenite, ali vam pomaga ali ne.

Zahodni zeliščarji že dolgo uporabljajo vrsti Crataegus laevigata in C. monogyna za zdravljenje težav s srcem in žilami. V tradicionalni kitajski medicini ima C. pinnatifida dolgo zgodovino kot prebavno krepčilo, vendar se je uporaba te vrste razširila tudi na težave s srcem, kar je v skladu z obetajočimi rezultati za evropske vrste zelišča.

Pri jemanju gloga je potrebna določena mera previdnosti, saj glog učinkuje na številna zdravila (med njimi tudi na zdravila za srce, krvni tlak, holesterol in redčenje krvi) in lahko spremeni potrebni odmerek obstoječega zdravila. Zato se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden začnete jemati to zelišče. Klinične raziskave poročajo o občasnih škodljivih stranskih učinkih gloga, vendar so ti blagi in prehodne narave. Med njimi so prebavne težave, glavobol, vrtoglavica, zaspanost in palpitacije. Ob njihovem pojavu se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom. Tudi če ste noseči ali dojite, lahko glog jemljete le pod strokovnim nadzorom.

Varovalni česen

Česen

Obstajajo zanesljivi dokazi, da se z več česna (Allium sativum) v vaši prehrani, manjša verjetnost, da zbolite za boleznijo srca in žilja. Dokazano je, da kot zeliščno zdravilo znižuje krvni tlak in raven skupnega holesterola. Zaščitno deluje tudi pred nastajanjem oblog strdkov v žilah. Nekateri od teh učinkov so le blagi in začasni ali pa nastopajo le pri nekaterih skupinah ljudi. Ker pa česen deluje po več poteh, skupni učinek vseeno zagotavlja določeno raven zaščite za zdravje srca in žilja.

Znanstvene raziskave učinkov česna pri zdravljenju visokega krvnega tlaka in ravni holesterola so imele nasprotujoče si rezultate. Verjetno tudi zaradi tega, ker imajo različni komercialni pripravki česna različne kemijske lastnosti. Nekatere vrste ne premorejo zdravilno učinkovitih sestavin, ki se lahko hitro razgradijo, potem ko je strok česna nasekljan ali stisnjen.

Če se odločite za jemanje česnovih tablet ali kapsul, izberite takšne s črevesno prevleko in označene z zagotovljeno količino sestavine alicina ali pa standardizirano količino aliina. Visokokakovostni dodatki lahko vsebujejo tudi standardizirano količino S-alil-L-cisteina. Držite se odmerkov, ki jih priporoča proizvajalec.

Če imate česen rajši kar v obliki živila, ga užijte vsaj tri stroke na teden ali pa celo več, če je tveganje za bolezni srca in žilja pri vas visoko. Nasekljajte ali narežite stroke, nato pa pustite, da pet do 10 minut počivajo na sobni temperaturi, tako da se razvijejo encimske reakcije in biološko dejavne sestavine.

Česen učinkuje na številna zdravila (med njimi tudi na zdravila za srce, krvni tlak, holesterol in redčenje krvi) in lahko spremeni potrebni odmerek obstoječega zdravila. Zato se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden začnete jemati to zelišče. Včasih povzroči stranske učinke, kot so neudobje v prebavilih, slabost, slaba prebava in napadalna zadah in telesni vonj. Nekatere od teh učinkov lahko zmanjšate, tako da uživate namesto surovega kuhan česen. Če ste noseči ali dojite, česna ne uživajte v večjih količinah, kot jih priporočajo kuharski recepti.

Kurkuma – še ena koristna začimba

Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) je še eno kulinarično zelišče, ki podpira zdravje srca in žilja. Vsebuje rumeni pigment kurkumin – sestavino, ki naj bi bila zaslužna za večino zdravilne učinkovitosti zelišča. Dokazano je na primer, da kurkumin znižuje raven vsega holesterola, povečuje raven holesterola HDL (koristnega holesterola) in varuje holesterola HDL in LDL pred škodljivimi učinki prostih radikalov. V laboratorijskih preskusih in študijah na živalih so pokazali, da znižuje krvni tlak in zmanjšuje sposobnost holesterola, da oblikuje obloge na žilnih stenah.

Dodajte vsakodnevni prehrani na dan tri grame naribane kurkumine korenine ali kurkume v prahu. Lahko pa jemljete tudi komercialne pripravke s standardizirano količino 95 odstotkov kurkumina in se držite navodil proizvajalca. Dnevni odmerek kurkumina naj ne preseže 300 mg.

Strokovnjaki vedo ali domnevajo, da kurkuma učinkuje na številna zdravila (med njimi tudi na zdravila za srce, krvni tlak, holesterol in redčenje krvi) in lahko spremeni potrebni odmerek obstoječega zdravila. Zato se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden začnete jemati to zelišče. Kurkuma včasih kot stranski učinek povzroči prebavne motnje, če vzamete večji odmerek. Ljudje, ki imajo bolezni jeter in žolčnika (tudi žolčne kamne), čir na želodcu ali dvanajstniku ali pa jemljejo zdravila za redčenje krvi, lahko odmerke, ki so večji od kulinaričnih količin, jemljejo le po strokovnem nasvetu. Če ste noseči ali dojite, kurkume ne uživajte v večjih količinah, kot jih priporočajo kuharski recepti.

Trpotec prestreza holesterol

Trpotec

Trpotec (Plantago ovata, P. psyllium) je pomemben vir v vodi topljivih vlaknin in v črevesju oblikujejo vpojen gel, ki prestreza holesterol in olajšuje njegovo izločanje iz telesa. Dokazano je, da osemtedensko kombiniranje trpotca s prehrano, ki vsebuje malo maščob, zniža raven škodljivega holesterola LDL, ne da bi prizadelo raven koristnega holesterola HDL. Pod strokovnim nadzorom je trpotec koristen tudi za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2, ker pomaga nadzorovati raven glukoze v krvi in inzulinski odziv pri obrokih.

Stroke trpotca lahko dobite v obliki tablet in kapsul ter kot topljiv prašek. Jemljite jih po navodilih proizvajalca (odmerek trpotca, ki ga uporabijo v raziskavah holesterola, je po navadi okoli 10 gramov na dan). Vsak odmerek trpotca morate vzeti z velikim kozarcem vode.

Ljudje z ugotovljeno črevesno boleznijo lahko trpotec jemljejo le po zdravniškem nasvetu. Trpotec lahko učinkuje na vsrkavanje drugih zdravil, zato trpotec in ta zdravila jemljite v razmiku dveh ur. Ko jemljete trpotec, vedno pijte veliko vode, ker občasno poročajo o dušenju ljudi, ki jemljejo trpotec v prahu s premalo tekočine. Če ste noseči ali dojite, lahko trpotec jemljete le pod strokovnim nadzorom.

Cvetovi lipovca za umiritev krvnega tlaka

Lipovec

Cvetovi lipovca (Tilia cordata, T. platyphyllos, T. x europaea) so tradicionalno evropsko zdravilo za visok krvni tlak, zlasti ko ga spremljajo palpitacije srca ali otrditev žil. Veljajo tudi za blago pomirjujoče zdravilo za tesnobo in nemirnost, zato so koristni tedaj, ko visok krvni tlak povzročajo ali poslabšujejo skrbi.

Poparek pripravite z žličko posušenih cvetov lipovca in ga spijte do tri skodelice na dan.

Cvetovi lipovca lahko zmanjšajo vsrkavanje železa, zato odmerke železa in teh cvetov jemljite v razmiku vsaj dveh ur. Občasno poročajo o kontaktnih alergijah na cvetove lipovca. Če ste noseči ali dojite, lahko cvetove lipovca jemljete le pod strokovnim nadzorom.

Artičoka za jetra, ledvice in proti holesterolu

Artičoka

Artičokine pripravke (Cynara scolymus) uporabljajo predvsem za zdravljenje prebavnih motenj. Flavonoidi v njenih listih spodbujajo pretok žolča in pospešujejo obnavljanje jetrnih celic. Nekaj raziskav potrjuje tudi, da izvlečki iz listov artičoke lahko pomagajo pri zniževanju vrednosti holesterola v krvi. Japonski raziskovalci so ugotovili, da so za to zaslužni seskviterpenski laktoni. Flavonoidi artičoke ob pomoči kislin in kalijevih soli delujejo tudi kot diuretiki in blažijo težave z ledvicami.

Pri težavah z jetri in ledvicami, visokem holesterolu in prebavnih motnjah lahko uživate prevretek, kapsule ali tinkturo na osnovi artičoke. Prevretek pripravite tako, da 30 do 40 miligramov suhih listov prelijete z litrom vrele vode, namakate 10 minut in precedite. Nato popijete tri skodelice na dan, in sicer od 15 do 20 minut pred jedjo.

Kapsule s 50 do 100 miligramov suhega izvlečka jemljete tako, da vzamete eno ali dve kapsuli dva- ali trikrat na dan pred jedjo. Kapsule s 300 miligrami posušenega izvlečka listov pa jemljete po eno na dan.

Tinkturo na osnovi artičoke pa pripravite tako, da 500 gramov posušenih listov stresete v liter alkohola in pustite stati 15 dni. Pred zaužitjem nato eno do štiri čajne žličke tinkture raztopite v polovici kozarca tople vode in popijete trikrat na dan.

Artičokinih pripravkov ne smete uporabljati za zdravljenje žolčnih kamnov. Vedeti morate, da seskviterpenski laktoni lahko povzročijo alergične odzive. Tedaj se vsem artičokinim pripravkom izognite. Tudi med dojenjem pripravkov ni priporočljivo jemati, saj artičoka zmanjšuje izločanje mleka.

Kitajska shizandra ščiti celice

Kitajska šisandra - Kitajska shizandra

Kitajska shizandra (Schisandra chinensis) je znana po tem, da ščiti telesne celice in mišično tkivo nasploh ter pomaga pri zniževanju ravni holesterola v krvi. V te namene lahko uživate kitajsko shizandro na več načinov.

Kot prašek jo lahko vzamete od tri do devet gramov na dan, razdeljeno v tri manjše odmerke. Kot suhi izvleček jo vzamete od enega do tri grame na dan, razdeljeno v tri ali šest manjših odmerkov. Če jo uživate kot tinkturo, pa od 20 do 40 kapljic tinkture kitajske shizandre nakapate v kozarec vode. Ta odmerek vzamete trikrat na dan. V obliki hladno stiskanega olja iz semen kitajske shizandre pa le-tega zaužijete po žličko na dan. Ker je to jedilno hladno stiskano olje, ga lahko uporabite tudi v prehrani, in sicer na enak način, kot vsa ostala jedilna hladno stiskana olja, predvsem pa je priporočljivo pri pripravi solate.

Doslej ne poročajo o neželenih stranskih učinkih ali strupenosti kitajske shizandre. A ker je ta rastlina vendarle lahko namenjena tudi lajšanju hudih bolezni, je priporočljivo, da se predhodno, preden jo pričnete uživati, posvetujete z zdravnikom ali usposobljenim naravnim zdravilcem. Rastline ne uporabljajte med nosečnostjo.

WordPress Themes