KORISTNA UPORABA JAJČNIH LUPIN

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

Rumenjak in beljak lahko uporabimo za najrazličnejše namene, ne samo za hrano, toda jajčne lupine običajno brez premisleka zavržemo. Kar pa je velika škoda, saj so v gospodinjstvu še kako uporabne tudi te.

Očistite vazo, v kateri se je nabrala umazanija in plesen

Mešanico jajčnih lupin in limoninega soka nalijte v vazo, ki jo želite očistiti, in pustite stati nekaj dni. Vmes malo premešajte. Limonska kislina bo razjedla maščobo, abrazivni učinek zdrobljenih lupin pa bo odstranil plesen. Po nekaj dneh vazo izpraznite, preprosto splaknite z vodo in pustite, da se posuši, piše Daily Mail.

Naj bo vaše belo spodnje perilo spet belo

Jajčne lupine so porozne in enostavno vpijajo madeže. Za beljenje perila dajte razbite jajčne lupinice v svileno vrečico in dajte med perilo v stroj. Pazite, da boste vrečico dobro zaprli, da se lupine ne bi raztresle po pralnem stroju. Medtem ko topla voda odstranjuje umazanijo, jo lupinice vlečejo nase in tako preprečujejo, da bi belo perilo postalo sivo.

Zaščitite rastline pred polži

Da vam polži ne bi več uničevali rož in zelenjave, okrog korenin posujte zdrobljene jajčne lupine. Te jim bodo preprečili pot do rastlin, saj polži ne marajo ostrih in neravnih površin.

Ublažite pike insektov

Za nekaj dni potopite jajčne lupine v jabolčni kis in dobili boste “zdravilo” za blaženje srbečice pri pikih insektov. Pripravljeno mešanico,s katero namažete direktno mesto pika, lahko v hladilniku hranite tudi do nekaj mesecev.

Vzgojite zdrave paradižnike

Dajte pest zdrobljenih jajčnih lupin v jamico v zemlji tik preden v njo posadite sadike paradižnikov. Lupine bodo v zemljo spustile kalcij, ki hrani korenine paradižnikov. Enak postopek lahko ponovite tudi pred sajenjem paprik, bučk, kumar in dinij.

Kot posodica za vzgojo raslin

Polovičke jajčnih lupin dajte v karton za jajca, vsako polovičko na svoje mesto. Na dnu lupinic naredite luknjico, napolnite jih z zemljo, malo zalijte in posadite seme. Seme bo hitro vzklilo.

Kava ima boljši okus

Kavno žličko zdrobljenih jajčnih lupin zmešajte med mleto kavo pred kuhanjem. Kalcijev karbonat iz lupinic bo nevtraliziral kislost in kava bo bolj okusna.

Povečajte vnos kalcija

Pecite jajčne lupine deset minut v pečici na 180 stopinj. Potem pustite, da se ohladijo in jih fino zdrobite v prah. Dobljen prašek lahko dnevno dodajate v juhe ali napitke in tako povečate vnos kalcija v svoj organizem, kar je zelo koristno za naše kosti.

WordPress Themes