Koprive premagajo kopico zdravstvenih tegob

Koprive vsebujejo več vitamina C kot večina gojene zelenjave, poleg tega pa v njih najdemo za polovico več kalcija kot v mleku, desetkrat več železa kot v špinači, polne pa so tudi številnih, sicer redkih mineralov (med njimi izpostavljamo bor, titan, nikelj). Poleg tega so koprive še prava zakladnica klorofila, flavonoidov, fitosterolov in vitaminov B-kompleksa. Vsebujejo približno sedem odstotkov beljakovin.

Kot svetuje Dario Cortese, so pri koprivi najokusnejši mladi poganjki, ki so tudi manj pekoči kot spodnji listi na rastlini.

Koprive poživljajo naše telo, hkrati pa ga tudi odlično razstrupljajo, saj iz njega odplavljajo odpadne snovi. Priporočamo jih revmatičnim in artritičnim bolnikom ter tistim, ki imajo težave z jetri, žolčnikom in ledvicami.

Koprive proti alergijam

Zdravilne lastnosti kopriv so poznane tako v zeliščarskih krogih kot tudi na področju homeopatije. Koprive odlično pomagajo pri številnih oblikah alergij, kot so astma, nahodi in druge.

V ta namen si lahko pripravimo čaj iz koprivovih listov: 1 do 2 žlički listov koprive prelijemo s skodelico kropa in počakamo 10 minut. Čaj pijemo po majhnih požirkih.

S koprivami proti artritisu

Koprive učinkovito blažijo boleče simptome artritisa, protina, revmatizma in obolenj mehkih tkiv, kot sta fibromialgija in tendonitis. Pitje čaja in uživanje oparjenih koprivovih listov pomaga tudi bolnikom z lupusom in drugimi avtoimunskimi boleznimi, ki se soočajo z bolečinami v sklepih. Kopriva med drugim deluje odvajalno, alkalizira telo ter ljudem s protinom pomaga odstranjevati sečno kislino, ki se nabira v sklepih, ter tako zmanjšuje bolečino.

Koprive pozitivno vplivajo na zdravje žensk

Kopriva vsebuje veliko železa in je zato v veliko pomoč pri slabokrvnosti in utrujenosti, dvema težavama, ki pogosto pestita ženske. Koprive prav tako pozitivno vplivajo na delovanje jeter in hormonsko delovanje. V pomoč so tudi nosečnicam, saj varujejo pred neželenimi krvavitvami in ščitijo plod. Koprive prav tako pozitivno vplivajo na proizvodnjo mleka pri doječih materah. Koprive med drugim blažijo tudi simptome predmenstrualnega sindroma ter vplivajo na enakomernejše izločanje menstrualne krvi.

Skrb za optimalno delovanje sečil

Uživanje kopriv ugodno vpliva tudi na zdravje sečil. Čaj iz kopriv je blag diuretik, zato spodbuja izločanje ter pomaga preprečevati nastanek ledvičnih kamnov. Koprive so prav tako v pomoč pri povečani prostati.

S koprivami do sijočih las in lepe kože

Koprive pomagajo tudi pri različnih oblikah kožnih obolenj, kot so ekcemi in akne. Z vtiranjem pripravka iz kopriv tudi učinkovito prekrvavimo lasišče, zaradi česar spodbudimo rast las ter vplivamo na njihovo večjo bujnost. Koprive lahko pomagajo tudi pri težavah s prhljajem ter hranijo lasišče.

Pripravek za sijoče lase:

Pest svežih listov koprive prelijemo s pol litra vrele vode, zmešamo s ¼ litra jabolčnega kisa in nalijemo v steklenico. Po vsakem pranju si lase temeljito natremo s pripravkom. Las po uporabi pripravka ne spiramo.
Koprive pomagajo pri prebavi

Ob različnih prebavnih težavah, kot so refluks, slabost in težave z napenjanjem si lahko pomagamo tudi z uživanjem kopriv.

Še več zdravilnih učinkov kopriv

Če si s pripravkom iz kopriv spiramo usta, lahko preprečimo vnetje dlesni in zobno gnilobo.

Pripravki, narejeni iz korenin kopriv, pomagajo otrokom, ki imajo težave z močenjem postelje.

S koprivami uničimo notranje parazite.

Koprive spodbujajo delovanje endokrinega sistema, vključno s ščitnico, vranico in trebušno slinavko.

WordPress Themes