Kopriva: Zdravilna rastlina, da malo takih! – Avtor : O.K.

Kopriva je že v davnini uživala velik ugled. Na njej je zdravilno prav vse – korenina, steblo, listi in cvetovi. Seme vsebuje beljakovine, sluzi, maščobna olja z obilico linolenske kisline, keratinoide, vitamine itd. Zeleni deli koprive vsebujejo obilo karotinoidnih sterolov, rudnin, klorofila, sladkorje itd. Korenine so dokaj bogate z rastlinskimi hormoni, čreslovino.

Ljudsko zdravilstvo.je vse te blagodati koprive že kdaj izkoriščalo. Koprivno seme stiskajo in dobljeno maščobno olje z linolno kislino uporabljajo za zdravljenje kožnih in revmatičnih bolezni, a tudi kot biostimulator pri presnovnih boleznih. Koprivno seme uživamo pri driskah in pri težavah z žolčnikom ter jetri. Izvlečke iz semen uporabljamo za spodbujanje presnove.

Zelene dele koprive uporabljamo za pridelovanje svežega soka in posušene za čaj, ki spodbuja presnovo, čisti kri in ledvice, priporočajo pa ga tudi pri artritisu in revmatičnih boleznih sklepov ter mišic. Rastlinski hormoni spodbujajo delovanje želodca, jeter, trebušne slinavke in žolčnika. Najpomembnejši učinek pa je diuretičen, saj čaj žene na vodo, kar izkoriščamo pri težavah s putiko, ledvičnimi kamni in peskom. Najmočnejši učinek ima sveži sok. Poleg tega, da spodbuja odvajanje urina, pripomore tudi k znižanju telesne teže, previsokega krvnega tlaka in količine sladkorja v krvi. S koprivnim čajem hitro odpravimo pomladno utrujenost in pobitost, kar ugodno vpliva na razmnoževanje rdečih krvnih telesc. Zelo dobrodošel je za grgranje ob vnetju ustne votline, angini.

Alkoholni izvleček iz kopriv uporabljamo pri izpadanju las in proti prhljaju. Rastlinski hormoni koprivnih korenin ugodno vplivajo na začetno stanje povečane prostate, tako da se zmanjša koncentracija globulina, ki veže nase spolne hormone. V starosti se v človeškem telesu zmanjša količina železa. Pojavita se utrujenost in izčrpanost, človek se počuti star in manj sposoben. Za blaženje teh tegob je dobrodošla sveža kopriva, ki je polna železa. Po kuri s koprivami se razmeroma hitro počutimo telesno bolje, energija in ustvarjalnost se vrneta in tudi videti smo bolje. Zaradi spodbujanja odvajanja vode kopriva pomaga tudi pri vodeniki. Nadalje pomaga pri hudih obolenjih krvi, posebej pri levkemijah. Ublaži tudi alergene bolezni, posebej še seneni nahod.

Pri arteriosklerozi žil nog (t.i. kadilska noga) je kopriva v veliko pomoč. Marsikateremu človeku bi bila prihranjena amputacija nog, če bi si te pravočasno namakal v kopeli iz koprivnih korenin. Kopel do neke mere pomaga tudi pri zoženju koronarnih žil. Po mnenju mnogih zdravilcev in tudi zdravnikov kopriva ugodno deluje še pri išijasu, tilničnem vseku in vnetju živcev na rokah ter nogah. Z rastlino v teh primerih nalahno podrsamo preko obolelih mest. Koprive imajo dokazani zdravilni učinek pri začetnih težavah benignega povečanja prostate, kar ima za posledico nadvse neprijetne težave pri odvajanju seča. Za lajšanje teh tegob je na trgu kar nekaj pripravkov, ki lahko koristijo tudi bolj univerzalno. Vsekakor pa vam priporočamo, da se oskrbite s (samo)zdravilnimi in zeliščarskimi priročniki, ki jih ne manjka, in ukrepate tudi „na svojo roko”. Škodilo vam zagotovo ne bo.

WordPress Themes