KOPRIVA – PEKOÄŒE ZDRAVILO

Ko nekdo omeni koprivo, najprej pomislimo na to, da nas speče, kadar se dotakne naše gole kože. Toda človek je sčasoma spoznal vse njene prednosti in uporabnosti, zaradi katerih je postala priljubljeno zelišče.

Kopriva skozi zgodovino

Kopriva naj bi bila uporabljena že v prazgodovinskem času. Na Danskem so v bronasti dobi našli sledi te rastline v grobnici, v neolitskem času naj bi steblo koprive uporabljali namesto vrvice, nekoč so koprivo uporabljali tudi v tekstilni industriji (za uniforme v nemški vojski med prvo svetovno vojno). Uporabljali so jo tudi za izdelavo mrež in papirja, dandanes pa vemo, da je kopriva med drugim zelišče, ki očisti naše telo strupov, pospeši presnovo in odvaja vodo iz telesa, pomaga pri revmatizmu … Kopriva je torej uporabna, še posebej kadar govorimo o kulinariki in skrbi za naše zdravje. Med poletno sezono pobiramo listje, ki ga lahko uporabimo za različne namene (čaje, pripravo jedi, maziv …), uporabimo pa lahko tudi stebla in korenine, ki so trše in primernejše za zeliščna zdravila. Koprive vsebujejo histamine, mravljično kislino, veliko mineralov in vitaminov A, B, C, tudi tanine itd.
Po zaužitju pripravkov iz kopriv bomo izločali več urina, s tem pa tudi učinkoviti odstranjevali zbrane odpadke iz našega organizma. Zelišče ima pozitiven učinek na našo kožo, zdravi ekcem in artritične probleme, prav tako zdravi slabo delovanje ledvic in odpravi utrujenost. S koprivami je mogoče zaustaviti tudi krvavitev, saj vsebujejo sredstvo za strjevanje krvi ob manjših praskah ali urezninah, ustavi lahko krvavitev iz nosu, olajša težave s hemoroidi, pomaga pri blažjih opeklinah in hujših menstrualnih ciklusih, nekateri celo pravijo, da stimulira nastajanje mleka pri doječih materah in pomaga pri olajšanju težav ob menopavzi. In še več â€“ koprive pomagajo pri zdravljenju nekaterih simptomov alergije in napadih astme, čistijo dihalne poti, zdravila narejena iz kopriv pomagajo pri zdravljenju prebavnega traku, odpravljajo diarejo in pline, zaradi katerih nas napenja. Z zdravili, ki vsebujejo koprive uspešno zdravimo tudi zvišan krvni sladkor, zelišče dobro vpliva na delovanje žleze ščitnice, sveži sok koprive je mogoče uporabiti za blaženje pikov insektov. Pekoč občutek, ko nas opečejo koprive, pa prav tako blagodejno vpliva na naše zdravje, in sicer so na tak način tradicionalno pospeševali krvni obtok ter olajšali fizične simptome ob artritisu ali revmatizmu pri mnogih pacientih. Kopriva še uravnava železo v krvi, pomaga pri vnetjih ledvic, obolenjih jeter, žolča in vranice ter čirih na želodcu.

Kopriva je vsestranska

Koprivo je mogoče uporabiti oz. zaužiti na različne načine. Pripravimo lahko čaj iz kopriv, in sicer tako, da skuhamo sveže ali posušene lističe koprive v vreli vodi. Koristil vam bo za stimuliranje krvnega obtoka, detoksikacijo, revmatizem, za zdravljenje simptomov ekcema, pomaga pri proizvajanju mleka pri doječih materah, znižuje sladkor v krvi in preprečuje nastajanje vnetij in bakterijskih infekcij. S pomočjo tinkture si lahko pomagate pri težavah s kožo, s pretiranimi menstrualnimi krvavitvami … Prav tako boste z njo odstranili prhljaj in naredili lase bolj svilnate in močnejše. Tinkturo pripravimo tako, da pustimo šest ali sedem svežih listov (ali dve žlici suhih) namočenih v pol litra alkohola, in sicer 10 dni. Mešanico nato uporabimo za drgnjenje lasnih konic. Lasišče lahko tudi prelijete z mešanico, s katero boste regenerirali lase, da bodo rasli hitreje in bodo postali debelejši. Zmešajte 60 g na drobno zdrobljenih kopriv z dva in pol kozarca vode, nato jo zavrite in pokrite za 10 minut. Pripravek lahko uporabite hladno ali toplo.
Eden od načinov uporabe je tudi priprava obkladka. Obvezo naredimo tako, da pomočimo blazinico v zeliščno tinkturo, in jo položimo, na primer, na boleče sklepe, z njo zdravimo bolečine v živcih, mišicah (ko se pojavijo krči), vnetje kit … Kadar pripravite mazilo, ga lahko namažete direktno na poškodovano kožo, uspešno ga uporabljajte na primer za olajšanje hemoroidov. Zelo uporaben je še sok iz sveže koprive, ki ga pripravite iz listov in stebla, ki jih damo v sokovnik. Nato filtrirajte, da nastane sok, ki ga obdržite na hladnem prostoru, v temnejše obarvanih steklenicah. Za povečan krvni pritisk popijte pol kozarca pred vsakim glavnim obrokom. Sok uporabljamo še za zdravljenje anemije, celo umiri pekoč občutek na mestu, kjer se je sveža rastlina dotaknila naše kože. Ne smemo pozabiti tudi na zdravila iz listov spremenjenih v puder. Pripravimo ga tako, da v kavni mlinček nadevamo suhe koprivne lističe in jih zmeljemo v prah.
Nutricionisti svetujejo, da naj bi koprive bile tudi del našega vsakotedenskega prehranjevanja. Vsaj enkrat na teden jih lahko pripravite na različne načine (uporaba je podobna kot pri špinači in blitvi) in ugotovili boste, da je lahko izjemno prijetnega okusa. S pripravo kopriv boste razveselili brbončice, obenem pa tudi poskrbeli ne le za želodček temveč tudi za vaše zdravje.

WordPress Themes