Kopriva

Kopriva je trajnica

Velika kopriva

Velika kopriva je 30-150 cm visoka trajnica z večinoma ne razvejanimi stebli. Cveti od junija do septembra ob plotovih, ob živih mejah, po nasipališčih in starem zidovju, po svetlih gozdovih in nabrežjih. Koprivam najbolj ugajajo z dušikom bogata tla. Ima podolgovate liste s podaljšanim vrhom, sivo zelene barve, ki so spodaj pokriti z krhkimi dlakami, ki se zapičijo v kožo in spečejo, pri tem pa izločijo strup, ki povzroči rdečico in mehurje.

Kopriva je zdravilo

Kopriva je zdravilo
Kopriva je tudi zdravilo

Koprivo uporabljamo tudi za zniževanje krvnega tlaka, za zdravljenje skorbuta jeter in težav s prostato. Pomaga pri utrujenosti, v kozmetiki pa je odličen pripomoček za odpravo prhljaja.
Spomladi pa je priporočljiva mlada kopriva, da preženemo spomladansko utrujenost .
Pripravimo si lahko tudi kopel iz kopriv, ki pomaga pri krčnih žilah.
Lahko pa nahranimo svoj obraz z odlično vlažilno masko: jedilno žlico svežih ali posušenih koprivnih listov, jajčni rumenjak in žlico mleka zmešamo in nanesemo na obraz. Po 15 minutah speremo s toplo vodo.

Čaj iz sveže koprive

Čaj iz sveže koprive
Čaj iz koprive za čiščenje krvi

Pripravimo si čaj iz sveže koprive za čiščenje krvi. Pripravimo ga tako, da zavremo liter vode, odstavimo od ognja in v vodo potopimo šopek svežih kopriv. Kadar so koprive že večje nabiramo le vrhove. Tekočina naj stoji 10 minut nato jo precedimo. Čaj pijemo skozi ves dan, a ga ne sladkamo. Lahko skuhamo večjo količino. Kadar nam čaj ostane ga ne zavržemo – z njim zalijemo rože, koprive iz katerih smo kuhali čaj pa damo na kompost.

Odlično hranilo za lase in obraz
Kopriva je tudi zakon za lase in sicer pripravek z kisom – v pol litra jabolčnega kisa zavremo eno pest korenin od koprive, ohladimo in precedimo. Z tem pripravkom masiramo lasišče enkrat na dan. Temnejšim lasem daje kopriva bolj učinkovito barvo.

Pripravek proti izpadanju las

V pol litra jabolčnega kisa zavremo 1 pest korenin koprive; to nato ohladimo, precedimo in lasišče natiramo enkrat na dan.

Kopriva v kulinariki

Uporaba koprive
Koprive uporabne v kulinariki

Tudi v kulinariki uporabljamo koprivo in uporabljali so jo že v starem Egiptu. Uporabljamo mlade liste in vršičke, ki jih pripravimo kot špinačo. Iz koprive se lahko pripravijo tudi omake in juhe.

Sirup iz kopriv

Za 3 litre sirupa potrebujemo:
30-40 vršičkov mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 limon ali pomaranč
1 kg sladkorja – dodamo ga na koncu
30 do 40 vršičkov mladih kopriv (3-4 liste pod vrhom) operete, prav tako limone ali pomaranče. V večjo posodo dajte koprive in narezane citruse in jih prelijte z vodo, pokrijte in pustite stati 24 ur. Po 24 urah z rokami zmečkajte limone in koprive in precedite skozi čisto gazo ter dodajte sladkor. Tako pripravljen sirup občasno premešajte dokler ne raztopite sladkorja. Prelijte ga v čiste in suhe steklenice in shranite v temen in hladen prostor. (Vir: http://namirnice.ba/)

Škropivo iz kopriv

V vedro natlačimo sveže nabrane koprive in prilijemo 10 litrov vode. Premešamo z leseno palico in zapremo z pokrovom. Zelo primerna so vedra od barve za pleskanje z pokrovi, samo prej jih moramo dobro očistiti.
Pri pripravi ne smemo uporabljati nič kovinskega, saj lahko pride do kemične reakcije.
Tako pripravljeno tekočino pustimo stati več tednov in jo občasno premešamo.
Gnojilo pred pripravo precedimo skozi tkanino in precejeni tekočini dodamo še 10 litrov vode.

Pošlji objavo po e-poštiBlogThis!Skupna raba v storitvi TwitterSkupna raba v storitvi FacebookDaj v skupno rabo na spletnem mestu Pinterest

WordPress Themes