Kutine : kompot, marmelada in sok – Kopirano s strani: http://www.220stopinjposevno.com/food–drink/kutine-kompot-marmelada-in-sok

23/10/2015

Kutine so neverjetne. Dišijo, Čudovito dišijo. Podobne so hruškam oz. jabolkam. Hm? Nekaj vmes. Imajo ogromno pektina, zato kar koli bomo delali iz njih oz. jih predelali, bo uspelo.

Vsebujejo veliko vitamina C, tanina in zato so jeseni, ko dozorijo, prava zakladnica zdravja oz. ščit  proti prehladnim in črevesnim  obolenjem. Žal jih ne moremo jesti surovih, ker nam bodo usta potegnila skupaj, zato pa bodo toliko bolj teknila kuhana ali pečena.

Spomnim se, da je moja mama jeseni kutine položila v omaro k oblačilom. Uh, kako je dišalo.

Po tem, ko sem spraševala vse mogoče prijatelje po kutinah, sem jih dobila od Andreje. Eno veliko košaro mi je prinesla. Nekaj jih je šlo po sobah, pa v košarico s sadjem. Te bodo skrbele za topel, sladek vonj stanovanja. Ostale so končale v marmeladi, kompotu, kompotu s konjakem in soku. Vsakega po malo.

Ker kutine vsebujejo veliko pektina, jih ne lupimo. Marmelada se bo zelo hitro zgostila in to brez vseh dodatkov. Vendar moram opozoriti, da to ne bo marmelada kot smo jo vajeni, ampak bolj kašasta. Kot pire oz. čežana. V glavnem paše tako na kruh, kot  v kakšno kašo, palačinko in tudi na biskvit.

Priprava kompota je popolnoma enaka marmeladi, le da pri marmeladi kutine s paličnim mešalnikom spasiramo, pri kompotu pa seveda pustimo krhlje cele.

Za kutine v konjaku, ki bodo odlične v kakšnem tiramisuju, panakoti, pa enostavno del sirupa nadomestimo s kakšnim dobrim konjakom. Recimo s kakšnim courvoisier.

Sok oz. ves sirup, ki ostane od kuhanja kutin natočimo v stekleničke in zapremo. Moja deca ga obožujejo. No, tudi sosedova: “Lili, boš sok? Veš kak je dober!”

Sestavine za kompot, sok in marmelado – brez kompliciranja prosim:

kutine
voda
na liter vode cca 500 – 700 g sladkorja
1 limona na cca 1,5 liter vode
začimbe po želji (vanilij strok, cimetova palčka, …)

Ker kutine hitro oksidirajo, si najprej v lonec natočimo vodo in dodamo sok limone. Kutine narežemo na krhlje, odstranimo  trdo sredico in pečke in jih sproti dajemo v vodo. Če lupina kutin ni poškodovana, jih ne lupimo. Poškodovano seveda odstranimo, saj želimo imeti kvaliteten izdelek.

Brez kompliciranja prosim pri vodi in količini kutin. Recimo, da naj bodo kutine pokrite z vodo. Dodamo sladkor, začimbe. Kutine skuhamo. Pri kuhanju se kutine obnašajo kot jabolka: krhlji zelo hitro razpadejo. Zato smo tistih par minut pri kuhanju kompota zraven. Krhlji ne smejo razpasti. Računajmo, da se bodo krhlji še malo pacali v vročih, zaprtih kozarcih. Zato, raje manj kuhanja, kot preveč.

Do te faze je priprava marmelade ali kompota, soka enaka.

Marmelada: Kutine odcedimo. Sok oz. sirup v katerem so se kuhale kutine, shranimo. S paličnim mešalnikom kutine spasiramo. Dodamo še malo sladkorja, po potrebi še sok, ki smo ga precedili. Zavremo, kuhamo cca 5 minut in marmelado nadevamo v vroče kozarčke.

Kompot: V sok, ki smo ga precedili od kutin pri kuhanju marmelade ponovno narežemo kutine in kutine skuhamo. Po potrebi dodamo še sladkor, limono in vodo. Odvisno od tega koliko kompota želimo narediti. Če marmelade nismo delali, enostavno zaključimo fazo pred pasiranjem. Torej, ko kutine skuhamo, jih naložimo v vroče sterilne kozarčke in zalijemo s sirupom v katerem so se kuhale.

Kutine v konjaku: Kuhane kutine naložimo v kozarčke, kozarčke nekje do polovice napolnimo s konjakom, preostalo zalijemo s sirupom v katerem so se kutine kuhale.

Sok: sirup, ki je ostal od kuhanja kutin (kompot ali marmelada) flaširamo. Seveda ga lahko skuhamo posebej. Tudi gosti kutinov sok. Jaz sem v sirupu pustila nekaj krhljev kutin, vse skupaj s paličnim spasirala in flaširala. Takšnega, razredčenega z mrzlo vodo imajo moji otroci najrajši.

Vse kozarce, steklenice preden jih napolnimo, v pečici na 110 stopinj steriliziramo cca 10 minut. Tudi pokrovčke.

Polnimo vroče. Torej  vroč sterilen kozarček napolnimo z vročo marmelado, kompotom ali sokom.
Kozarcem po polnjenju z alkoholom obrišemo zgornji rob. Zakaj? Ker se na teh ostankih zelo rade razmnožujejo plesen in bakterije, ki bi nam pokvarile vsebino. Poleg tega je zaradi pektina in sladkorja zelo lepljiva in kozarcev ne bi mogli neprodušno zapreti.

Polne kozarce pokrijemo z odejo, da se počasi, vsaj 24 ur, ohlajajo.

Marmelado, kompot in sok shranjujejo v temnem in hladnem prostoru.

WordPress Themes