KONOPLJINO OLJE

V zadnjem času se veliko govori o odličnosti konopljinega olja, na katero smo v obdobju prepovedi uporabe te rastline preprosto pozabili. Zdaj lahko pričakujemo obsežno marketinško akcijo za njegovo propagiranje, saj ga mnogi razglašajo za čudežno zdravilo. Zanimalo nas je, kako zdravo je v resnici konopljino olje in kako je mogoče, da smo nanj pozabili, če je v prehrani res nepogrešljivo
Konoplja je rastlina, ki je v človekovem življenju prisotna tisočletja, saj so ljudje njena semena in olje od nekdaj uporabljali v prehrani. V nekem obdobju je bila konoplja pozabljena oziroma prepovedana, tako da danes mnogi še tega ne vedo, kakšni so nasadi teh postavnih rastlin. Že pred stoletjem je bilo v Sloveniji s konopljo posejanih veliko njiv, saj je uporabna ne le za predelovalno industrijo, temveč tudi kot hrana in zdravilo. Ker pa vsebuje tudi precej psihotropne snovi THC, so nato njeno gojenje za nekaj časa prepovedali. Na začetku razvoja naftne industrije in uvajanja umetnih mas in vlaken so popolnoma prepovedali tudi gojenje tiste konoplje, ki ne vsebuje THC ter se imenuje jedilna konoplja. Danes jo spet gojijo v številnih evropskih državah – tudi v Sloveniji.
Jedilna konoplja ima prehransko bogata semena in čvrsta vlakna. Njena semena uvrščajo med zelo hranljiva oljna semena, saj vsebujejo veliko maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin, vitamina E, nekaterih vitaminov iz skupine B, rudnin in še česa, hkrati pa v tej rastlini ni psihoaktivnih sestavin. Iz semen pridobivajo konopljino olje, ki vsebuje veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Menda vsebuje tudi najboljše razmerje omega-3 in omega-6 esencialnih maščobnih kislin, poleg tega je bogato z naravnimi antioksidanti, kot sta vitamin E in klorofil.

Je hvala pretirana?

V zadnjem času se je spet začelo veliko govoriti o konopljinem olju. Očitno je to posledica obsežne marketinške akcije posameznikov, ki si prizadevajo konopljino olje predstaviti kot čudežno zdravilo. Zanimalo nas je, ali gre (zgolj) za zdravo in koristno olje, podobno vsem drugim oljem, in ali je morda vsa ta hvala pretirana. Za odgovor smo zaprosili strokovnjaka za prehrano prof. dr. Dražigosta Pokorna.

»Do nedavnega se je dalo v literaturi prebrati le to, da konopljino olje uporabljajo za prehrano mačk in pri proizvodnji mila. Verjamem, da ima konopljino olje veliko esencialnih maščobnih kislin, ki mu dajejo visoko prehransko vrednost, res pa je, da vsebujejo te kisline tudi druga olja. Ker sem se na vašo prošnjo poglobil v sestavine konopljinega olja, lahko povem, da to olje zaradi svoje ugodne sestave v resnici pozitivno vpliva na preprečevanje bolezni srca in ožilja, na omejevanje neprijetnih učinkov predmenstrualnega sindroma, pa tudi na odpravljanje težav, ki se pojavljajo zaradi multiple skleroze, raka in shizofrenije. Več podatkov dobite na naslovu www.chii.ca/hempoil/hempoil.html,« nam je odgovoril dr. Pokorn.

Živilo in zdravilo

Da je konopljino seme zelo bogato, potrjuje tudi primarij Janez Tasič, dr. med., specialist kardiolog, ki se ukvarja tudi z zdravo prehrano. »Konopljino olje vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa in vitamin E. Konopljino olje – ki pa ga ne smemo zamenjati s hašiševim oljem – ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 odstotkov, kar je izredno pomembno za človeško prehrano. Ob tem je treba še posebej poudariti, da vsebuje konopljino olje od 50 do 70 odstotkov linolne (omega-6) kisline in od 15 do 25 odstotkov alfalinolenske kisline, ki ji danes pravimo kar omega-3 maščobna kislina. Tako že od 10 do 20 gramov konopljinega olja zadovolji dnevne potrebe organizma po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah,« je razložil prim. dr. Janez Tasič.
Hkrati je poudaril, da konopljino seme in olje ne slovita zgolj kot visoko vredni živili, temveč je mogoče olje uporabljati tudi v različne zdravstvene namene. »Olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost. Povečuje tudi tvorbo prostaglandinov in s tem pospešuje zdravljenje vnetnih procesov. Res je, da GLA vsebujeta tudi svetlinovo olje in olje borača, vendar je olje iz konoplje edino JEDILNO olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. S tem oljem je torej mogoče nadomestili drage kapsule GLA, ki jih je sicer mogoče kupiti tudi na našem trgu. Gamalinolenska kislina učinkuje ugodno pri nevrodermitisu, predmenstrualnem sindromu, revmatičnem artritisu in diabetični nevropatiji, alfalinolenska kislina pa je lahko v pomoč pri zdravljenju bolezni srca in ožilja. Konopljino olje zaradi razmeroma visoke količine omega-3 kislin, ki se vpletajo v presnovo holesterola, preprečuje tudi strjevanje krvi, saj ovira lepljenje trombocitov.

* Konopljino olje ni čudežno zdravilo, je pa izvrsten dodatek k zdravi prehrani. Olje je primerno zgolj za hladno uporabo, saj med segrevanjem oksidira.
* Hladno stiskano konopljino olje je pridelano iz izbranih vrst jedilne konoplje. Olje ima prijetno nežen okus po oreščkih.
* Konopljino olje naj bi bilo eno izmed najhranljivejših olj, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, pa tudi proteinov ter ogljikovih hidratov.

Za lajšanje bolečin

Ker so kronična vnetja neredko posledica šibkega imunskega sistema, omega-3 maščobne kisline pa blažijo vnetne procese, priporočajo uporabo konopljinega olja tudi pri revmatoidnem artritisu, kroničnem vnetju mehurja, psoriazi oziroma luskavici, pri ulceroznem kolitisu ter drugih kroničnih vnetjih črevesja, pa tudi pri okvarah sklepov in motnjah gibanja. Omega-3 maščobne kisline – s tem pa tudi konopljino olje – so v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Po besedah dr. Tasiča ga uporabljajo tudi pri bolnikih z aidsom, glavkomom, astmo, epilepsijo in še pri nekaterih drugih bolečinskih stanjih.
»Semena so uporabna podobno kot sončnična semena, orehi, lešniki, mandlji in podobni oreščki. Lahko jih zavijemo v potico, jih zmeljemo za solatno polivko oziroma solato začinimo s konopljinim oljem, zamesimo jih lahko v kruh in vmešamo v testo za pecivo, pripravimo s kosmiči za zajtrk ter še in še. Za dober tek s konopljo,« nam priporoča Dario Corteze, ki se že dolga leta ukvarja s proučevanjem zdrave prehrane.

WordPress Themes