Konoplja: uporaba cvetov in popkov v medicinske namene

Konoplja je droga. Konoplja je nevarna droga. Konoplja ubija. Ubija možganske celice, ubija tebe. Tovrstne informacije nam dandanes podajajo mediji. Pa veste koliko je letnih smrti zaradi konoplje? Nič. Veste koliko ljudi konoplja letno ozdravi? Več tisoč. Nekateri strokovnjaki konopljo navajajo kot eno izmed najnevarnejših drog zgolj zaradi enega smešno enostavnega razloga: zaradi nje greš lahko v zapor. Za dan, teden, mesec, leto, več let, po bolj konzervativnih muslimanskih državah pa ti lahko dosodijo celo smrtno kazen.  Več o najbolj strogih kaznih za kajenje in preprodajo marihuane po svetu si preberite v četrtek na facebook strani založbe Ara.

Kaj je razlika med industrijsko in medicinsko konopljo?

Tako industrijska kot medicinska konoplja, ki ji lahko rečemo tudi kanabis ali marihuana, prihajata iz iste rastline – Cannabis Sativa L. Termin – konoplja se pravzaprav nanaša na industrijsko konopljo, iz katere lahko proizvajamo tekstil, gradbeni material, izolacijo, goriva, hrano …  termin marihuana pa na medicinsko, rekreacijsko ali spiritualno uporabo te rastline. Glavna razlika med konopljo in marihuano pa je v vsebnosti snovi, ki se ji reče THC – tetrahidrokanabinol. Medtem ko industrijska konoplja vsebuje zgolj približno 0,3–1,5 % THC-ja, vsebuje medicinska konoplja tja do 10 ali več % THC-ja. THC je tista snov, ki ima učinke na naš sistem, ki nas “zadane”, a nas hkrati lahko ozdravi številnih bolezni.

THC je formiran v žlezah listov in popkih konoplje, industrijsko konopljo pa kultivirajo na drugačen način, tako, da ne vsebuje THC-ja. Še več – industrijska konoplja vsebuje kemično snov, ki se ji reče kanabidiol. Ta niža učinke THC-ja, v primeru, da bi industrijsko in medicinsko konopljo – marihuano – zmešali. Industrijsko konopljo kultivirajo tako, da raste drugače od medicinske.

Medtem ko industrijska raste navzgor in se osredotoča na rast stebla, medicinska raste navzven, saj se osredotoča na rast popkov in cvetov. Obe vrsti konoplje uspevata potrebujeta različne pogoje, da uspeta. Medicinska konoplja uspeva predvsem v vlažnih in toplih pogojih, da se popki uspešno razcvetijo, medtem ko industrijska (ker sploh nima popkov) ni navajena na posebne pogoje in lahko uspeva skoraj kjerkoli.

Medicinska konoplja in njena uporaba v medicini

Medicinska konoplja ima dolgo zgodovino uporabe. Poznamo zgodovinske vire, ki dokazujejo, da so konopljo v zdravilni namen uporabljali že leta 2737 pr. Kr. V tradicionalni kitajski medicini sicer medicinska konoplja (kanabis, marihuana) spada med petdeset ključnih zelišč, zdravniki pa jo predpisujejo za zdravljenje širokega spektra bolezni. V zahodnem svetu konoplja še ni tako priznana, je pa vsekakor veliko ljudi, ki se zavedajo njenega zdravilnega učinka in upamo, da bo konoplja v glavah vseh nas kmalu postala več kot le “droga.” Mogoče boste presenečeni, kaj vse ta rastlina lahko ozdravi.

a) Lajšanje bolečin

Doktorji raziskovalci na univerzi v Oxfordu so ugotovili, da THC vpliva na možgane tako, da se počasneje odzivajo na bolečine ali pa se sploh ne odzivajo. Zato so jih ponekod že poskušali začeti uporabljati kot analgetike. THC lahko tudi lajša bolečine v živcih po težkih operacijah ali poškodbah, dokazuje kanadska študija. Poleg tega, da pacientom konoplja lajša bolečine zaradi poškodb, ima tudi pozitivne stranske učinke. Pacienti, ki uporabljajo medicinsko konopljo boljše spijo in so manj napeti. Doktor iz kalifornijske univerze pravi, da vsem pacientom konoplja ni pomagala pri lajšanju bolečin, je pa vsekakor odstotek ljudi, ki jim je pomagala, primerljiv z ostalimi zdravili za lajšanje bolečin.

b) Glavkom

Pri zdravljenju glavkoma (očesne bolezni) s konopljo so študije pokazale, da uživanje konoplje zmanjša pritisk znotraj očesa za povprečno 24 odstotkov. To lahko ljudje, ki za glavkomom trpijo dosežejo že, če uživajo konopljo z 2-odstotno vsebnostjo THC-ja.

Neka druga študija, ki se je osredotočala na postopek zdravljenja glavkoma, je pokazala, da ljudje, ki poskušajo ozdraviti glavkom, morajo uživati konopljo v neki obliki na vsake 3 ure, da dosežejo dobre rezultate in izboljšanje stanja bolezni.

c) Multipla skleroza

THC lajša mišične krče, ki se pojavijo pri multipli sklerozi. Šest različnih študij je dokazalo, da se ob uživanju konoplje nekontrolirano krčenje mišic močno zmanjša. To se zgodi, ker kanabinoidi ščitijo živce in imajo v primeru multiple skleroze močne protivnetne učinke.

Nekateri znanstveniki pa so se začeli po opravljenem poskusu ukvarjati z vprašanjem: Ali konoplja daje ljudem le občutek, da se počutijo bolje? V poskusih namreč med različnimi skupinami bolnikov ni bilo opaziti večjih fizičnih sprememb, so pa ljudje, ki so uživali konopljo govorili o tem, kako se bolje počutijo in kako se je njihovo življenje obrnilo na bolje.

d) Alzheimerjeva bolezen

Številne študije so dokazale, da THC prepreči določenemu encimu, da se razvije v obloge na možganih, kar povzroči alzheimerjevo bolezen. Pri tem je mnogo bolj uspešen kot komercialna zdravila. THC tudi ščiti možgane pred beljakovinami, ki ovirajo spomin in kognicijo, kanabinoidi, ki se prav tako nahajajo v konoplji pa redčijo protein fosforilation ter preprečujejo vnetje živcev ter oksidativni stres (preveč kisika) v možganih in s tem upočasnjujejo ali celo popolnoma ozdravijo alzheimerjevo bolezen.

e) Rak na dojkah

Sodeč po študiji, ki je bila opravljena v kalifornijskem zdravstvenem centru leta 2010, uživanje konoplje oziroma kanabidiola, ki se v konoplji nahaja, preprečuje in omejuje nastanek gena, ki je povod za nastanek metastaze in posledično tudi za širjenje raka na dojkah stran od jedra. Konoplja je lahko izjemno dober nadomestek kemoterapiji, saj nima v nasprotju s slednjo nobenih negativnih stranskih učinkov.

e) Možganski rak

Madridska univerza je ugotovila da snovi v konoplji povzročijo, da se nevarne rakaste celice začnejo hraniti same s sabo. Temu procesu se reče avtofagija. Poskus so opravljali na miših in ugotovili, da hranjenje miši s človeškimi rakastimi celicami s konopljo povzroči, da se rakasta tvorba močno skrči. Ugotovili so tudi, da medtem ko snovi uničujejo rakaste celice, se zdravih celic sploh ne dotaknejo.

Terapijo s konopljo so poskusili tudi na številnih pacientih in ugotovili, da pacienti nimajo zaradi konoplje nobenih stranskih učinkov ali zastrupitev. Zdravljenje možganskega raka s konopljo je po svetu zato že izjemno dobro sprejeto.

Preberite še druge zanimive spletne objave v Misterijih o konoplji:

WordPress Themes