Koliko piva popiti?

Vsak teden se pojavljajo novi rezultati raziskav, ki prikazujejo pivo bodisi kot zdravo pijačo bodisi kot zahrbtnega uničevalca moških jeter in življenj. Koliko piva pa je sploh priporočljivo popiti? V zmernih količinah je sestavni del zdrave prehrane, z drugimi besedami: do dve pivi na dan. Poglejmo si, zakaj je tako:

Odrasli, ki spijejo do dve pivi, so za 30- do 40-odstotkov manj občutljivi za koronarne srčne bolezni kot nepivci. Prednost naj bi izvirala iz antioksidantnih kemikalij, imenovanih polifenoli. V pivu je približno enaka količina polifenolov kot v rdečem vinu, ki že stoletja velja za srcu prijazno pijačo.
Več jih lahko zlomi

Kronična zloraba alkohola je črni scenarij za nastanek in razvoj srčnih bolezni, ki so najpogostejši vzrok umrljivosti slovenskih moških.

Dve rundi očistita ledvice

V finski raziskavi, ki je zajela kar 27. 000 ljudi, so dognali, da nekaj kozarcev piva na dan za kar 40 odstotkov zmanjša tveganje nastanka ledvičnih kamnov.

Več jih uničuje

Pretiravanje kopiči škodljive toksine v jetrih. Ledvice si jih zato prizadevajo na vsak način odstraniti in v ta namen črpajo celo tekočino iz zunanjega ovoja možganov. Rezultat procesa je čezmerno uriniranje, razlagajo zdravniki. Kratkoročno boste dehidrirali, dolgoročno pa se vam lahko zgodi še bistveno hujša stvar: odpoved ledvic.

Dve rundi vzdržujeta raven krnega sladkorja

Tveganje za sladkorno bolezen v poznejših letih je za 36 odstotkov manjše pri moških, ki konzumirajo do dve enoti alkohola na dan, kot pri tistih, ki sploh ne pijejo.

Več jih utopi jetra

Kronično pitje uničuje tkivo jeter in povzroča nastanek ciroze, opozarjajo zdravniki. V Sloveniji je v letu 2001 zaradi pitja umrlo 547 ljudi (od tega 327 neposredno za z alkoholom povzročeno boleznijo jeter).

Dve dozi spravita nasmeh na lica

Moški, ki konec svojega delovnega dne zalijejo z nekaj pijače, naj bi imeli pozitivnejšo predstavo o življenju. Raziskave na Švedskem in v Španiji pa so pokazale, da tudi bolj skrbijo za svoje zdravje.

Več jih pomrači čelo

Alkohol zavira dotok krvi v penis in bodisi oslabi bodisi povsem onemogoči erekcijo. Poleg tega zloraba lahko poškoduje celice proizvajalke testosterona in – po finskih meritvah na moških, ki so na dan ruknili pet piv – povzroči zmanjšanje testisov in deformacijo spermijev.

14 razlogov za zdravljico

Priljubljenost tega prijetno grenkega napitka je posebno izrazita v vročih poletnih dneh. Povprečen slovenski državljan čez leto spije približno 0, 6 litra piva na teden, njegova poletna žeja pa njegovo porabo skoraj podvoji, na 1, 1 litra na teden.

Skupno to na leto nanese nekaj manj kot 40 litrov. Po 50-letnem pivskem stažu boste v povprečju izpraznili približno 4000 pollitrskih kozarcev piva. Ker med pitjem ne razmišljate, kaj ste pognali po grlu, smo sestavili seznam njegovih sestavin.

Voda (93 odstotkov)

V primerjavi z drugimi alkoholnimi pijačami pivo bolje gasi žejo, saj količina vode, ki jo vsebuje, do neke mere ublaži posledice alkoholne dehidracije.

Alkohol (etanol, od 3, 4 do 9 odstotkov)

Manjše količine alkohola zavirajo kopičenje maščob na stenah arterij, pravijo v stroki. Verjamemo, saj smo tako dobili nov razlog za pitje.

Ogljikovi hidrati (2 do 3 odstotke)

Približno 15 gramov hranila, ki je za vaše telo glavni izvor energije.

Kilodžuli

Običajna vrsta piva (4, 9 odstotka alkohola) ima približno 600 kJ, kar je še vedno 100 kJ manj od kole, poleg tega je pivo tudi manj škodljivo za vaše zobe.

Magnezij (48 mg) in silicij (6 mg)

Minerala povečujeta gostoto kosti in jih tako utrjujeta.
Kalij (190 mg, 12 odstotkov priporočene dnevne količine)

Sodeluje pri delovanju mišic in preprečuje izgubo kalcija z urinom.

Vitamin B12 (0, 8 mikrograma, 48 odstotkov priporočene dnevne količine)

Izdeluje možganska balzama – serotonin in dopamin, snovi, ki zagotavljata dobro razpoloženje. Pivo vam prija, smejete se neumnim vicem in prepevate ¤ur? evdan, objeti s popolnimi neznanci.

B9 folati (57 mikrogramov, 21 odstotkov priporočene dnevne količine)

Tveganje za razvoj srčnih bolezni lahko zmanjšajo za 10 odstotkov. Ker je brstični ohrovt naslednji najboljši vir folatov, je pivo zagotovo favorit pri veliki večini moških.

B2 riboflavin (8 odstotkov priporočene dnevne količine)

Pomaga pri rasti las, nohtov in kože. Celi udarnine in praske, za katere še sami ne veste, kje ste jih staknili med celonočnim pitjem.

B6 pirodoksin (8 odstotkov priporočene dnevne količine)

Prav tako sodeluje pri obnovi telesnih tkiv.
B5 pantoteinska kislina (4 odstotke priporočene dnevne količine)

Sodeluje pri izgorevanju maščob in sladkorja v hrani. Snov, ki je posebnega pomena pri prebavi čevapčičev in bureka.

B3 niacin (6 mikrogramov, 6 odstotkov priporočene dnevne količine)

Zmanjšuje raven holesterola in blaži simptome senenega nahoda.

Vitamin H biotin (2, 3 mikrogramov, 8 odstotkov priporočene dnevne količine)

Razgrajuje maščobe in ogljikove hidrate, preprečuje sivenje las.
Maščobe

Nič. Ali nismo že rekli, da gre za zdravo pijačo.

Privoščite si ga brez pivskega trebuha

Cukanje piva je lahko dežurni krivec za številne neprijetnosti (kolcanje, mačka, spočetje najstarejšega sina Primoža), predvsem pa za reševalni obroč okoli vašega pasu.

Neupravičeno.

V pivu maščob in holesterola skorajda ni in tudi količina škodljivih sladkorjev je minimalna. Torej, če bi morali na vsak način najti krivca, bi bila to mastna hrana z veliko maščobami in premalo telesne aktivnosti.

Po drugi strani je res, da pivo vsebuje 30 kJ na gram alkohola (malo točeno jih ima približno 610 kJ). S slonenjem ob šanku, mahanjem z roko in vzkliki “Natakar! ” jih ne boste pokurili. Poizkusite z naslednjimi triki.

Tecite do pivnice . .

Moški, ki intenzivno aerobno vadijo šest mesecev, s tem izgubijo 20 odstotkov maščobnih oblog okoli pasu, kar je dvakrat več, kot jih izgine na rokah ali nogah.

. . Ali se vsaj sprehodite

S 30 minutami zložne hoje (6 km/h) boste pokurili 700 kJ.

Pazite, v kaj ugriznete

Saj veste, nočna hrana je večinoma zelo mastna, kalorična in nezdrava. Če se vam že cedijo sline in morate poleg piva nujno še kaj prigrizniti, poiščite alternativo v tabeli na desni.

Dvigujte uteži

Telo potrebuje več energije za ohranjanje mišic kot za skladiščenje maščob. Za vsakih dodatnih pol kilograma mišic se vaše dnevne energetske potrebe povečajo za približno 30 do 50 kJ.

Operite avtomobil

S 45-minutnim pranjem in voskanjem pokurite več kot 800 kJ.

Igrajte nogomet

Če ne boste vratar, vas bo igra spravila v dobro voljo, hkrati pa boste še hujšali. Pozor, s sedenjem na klopi boste namesto kilogramov izgubljali živce.

Pijte v službi

Vendar le hladno vodo. Telo porablja dodatno energijo, da segreje vodo na temperaturo 37 stopinj. Če na dan popijete dva litra hladne vode, pokurite na mesec do pol kilograma telesne teže.

Ko vam pijača udari v glavo

Tudi pribijanje z nečim tako nedolžnim, kot je pivo, lahko postane prava droga, ki vsakodnevno uničuje zdravje in življenje tisočev domačih kronikov in zastruplja odnose v njihovih družinah. Zdravniki uporabljajo najrazličnejše teste, s katerimi ugotavljajo, ali je nekdo alkoholik. Tole je eden od njih.

Točenje brez napak

Ni pomembno, ali natakate iz pipe, steklenice ali pločevinke. V očeh družbe boste videti tepec, če razmerje med peno in tekočino v vašem kozarcu ne bo popolno. Da vam po telefonu ne bo treba klicati informacij in zahtevati, naj vam razložijo pravilno točenje piva, preverite, kako to delajo mojstri.

Pils in ležak

Pripravite visok kozarec – potrebovali ga boste, da bi prestregli peno.

1. Držite kozarec pri dnu.

2. Počakajte, da se gosta pena dvigne nad rob kozarca. Ne pretiravajte.
Stout

Kaj je stout? Ste že pili Guinnessa? Torej veste.

1. Točite počasi in enakomerno, dokler kozarec ni poln do treh četrtin.

2. Postavite ga na ravno podlago in počakajte 90 sekund, preden točite dalje. To bo pivo oplemenitilo s posebno bogato krono.

Ječmenovo pivo

Če nameravate pivo z velikim deležem ječmena točiti, kot da je navaden lager, se pripravite na poplavo.

1. Najprej zmočite kozarec z nekaj vode.

2. Preden steklenico izpraznite do konca, jo s preostankom piva pretresite, da poberete usedlino.

WordPress Themes