Klinčki ali nageljnove žbice so zdravilni/e

Številne raziskave vsem znane začimbe klinčkov oz. imenovanih tudi nageljnove žbice so potrdile visoke zdravilne učinke te začimbe na naše zdravje. Od nekega sotrpina, ki ga je mučil artritis (bolečine v sklepih) sem dobil zanimiv recept, trdi, da mu je samo to pregnalo bolečine iz kosti: 3 x na dan po 4 žbice prežvečiti in kasneje pojesti. Opozarjam, da je to ustni recept, ki ga nisem niti v celoti sprobal, ker sem vzel samo 2 x dnevno po 3 klinčke (in mi je pomagalo). Zadeva je silno močna, te kar “vzdigne” in kar čutiš, kako se ti je poživila prebava in metabolizem. Že čez nekaj ur so moje bolečine v skelpih izginile. Ker je tole močno, svetujem  previdnost, verjetno ni za vsakega primerno, absolutno pa ne smejo klinčkov uživati nosečnice in majhni otroci. Še bolj sem imel neprijeten občutek, ker sem vedel, da je učinkovina evgenol, to je spojina, ki jo akvaristi uporabljamo za humano (etično) evtanazijo rib – da se na smrt obolela riba preveč ne matra! Na srečo človek ni riba in navedeno dozo brez večjega problema prenesemo, brez da bi odplavali v večna lovišča. Saj klinčke itak uporabljamo v kulinariki, recimo za bolj okusne in dišeče kompote, kuhano vino ali božične kipnike (mesojedci tudi za svinjske pečenke in pripravo nekaterih salam in krvavic). Včasih so sicer mislili, da so začimbe v preveliki količini lahko škodljive, “slabe za želodec”. Danes vedno bolj spoznavamo, da so številne tuje začimbe (kot so črni poper, cimet, kurkuma, muškat, vanilija, ingver, klinčki…) izjemno zdravilne, o tem imamo že tudi v slovenščini nekaj zanimivih knjig.
Klinčki so posušeni, zaprti cvetni popki  drevesa Caryophyllus aromaticus. To drevo je doma na Moluških otokih (»Dišavnih otokih«); domačini sušijo popke 3 dni, njihova rožnata barva preide pri tem v rjavo. Žbice so dobile ime zato, ker imajo obliko starinskega žeblja.
Nageljnove žbice vsebujejo veliko količino eteričnega olja, ki je skoraj čisti evgenol, to je substanca, ki učinkuje razkuževalno in se dodaja v zobne paste, ustne vode, v zobozdravstvu pa je sestavina izpolnjevalnih mas in služi za zdravljenje zobnih korenin. V domačem zdravilstvu se ta zadeva uporablja kot sredstvo, ki zmanjšuje bolečine v ušesih, zdravi herpes, preprečuje bruhanje, pomaga pri hujšanju, pospešuje prebavo, klinčki so tudi afrodiziak. Kdor nima denarja za zobozdravnika, si z njimi olajša zobobol (vendar ne pozdravi zoba!). Poleg žbic jih dobimo tudi zmlete v prah ali pa v obliki olja. Olje ima močno protiglivično delovanje (Candida & Co.), tako notranje kot zunanje (“atletsko stopalo” denimo, to je tisto srbenje med prsti na nogah). To olje je tudi zelo močno in je potrebna previdnost in zmernost oz. ga pred uporabo raje malo razredčimo. Poleg tega ima olje tudi močno protibakterijsko in protivirusno delovanje (zdravi tudi gripo in razne prehlade); ob notranji uporabi je zato ob jemanju smiselno jemati tudi probiotike.
Klinčki so tudi en najbolj močnih antioksidantov zaradi visoke vsebnost aktivnih flavonoidov, kar jih poznamo (ORAC vrednosti se merijo preko 10 miljonov!). Evgenol kot glavna učinkovina deluje tudi protivnetno (hvala so rekli moji boleči sklepi). Zanimivo je, da tudi klinčki preprečujejo sladkorno bolezen tipa 2. Klinčki so med naravnimi viri, najbogatejšimi na mikroelementu manganu, ki igra pomembno vlogo v našem metabolizmu, tvori encime, preprečuje osteoporozo s krepitvijo kostnega in zobnega tkiva, mangan tudi prispeva k visokemu antioksidativnemu učinku. Vendar je potrebno ravno zato paziti, da se s klinčki ne predoziramo, da ne bi prišlo do zastrupitve z manganom, kar se lahko kaže v nevroloških /psihiatričnih motnjah (apatija, izguba ravnotežja ipd.)! Mangan (Mn2+) v bioloških sistemih pogosto tekmuje z magnezijem (Mg2+) in preveč ga dobiti ni najboljše; kot velja za vse mikrolemente: morajo biti prisotni ravno v pravšnji koncentraciji za optimalno delovanje. Poleg tega vsebujejo klinčki še druge minerale (kalij)  in vitamine (C vitamin) in celo omega 3 esencialne nenasičene maščobne kisline (hvala so rekli moji boleči sklepi) ter še številne druge pomembne bioelemete, ki pomagajo krepiti naš imunski sistem.
Če drugega ne, si velja zapomniti, da so klinčki odličen, vrhunski, zdrav in poceni vir esencialnega mikroelementa mangana, ki ga pogosto lahko primanjkuje v naši prehrani.

WordPress Themes