Kislo zelje z fižolom – hr.

Skuhala sam, neku večer, tak fino zelje s grahom da ga nisam mogla prestati jesti. Tri zdjelice su “otišle” odmah. Pri tome sam si mislila kako ću do jutra, vjerojatno, eksplodirati od djelovanja graha 🙂 Pa, ipak, bila sam mudra! Suhi sam grah namočila 24 sata prije kuhanja, dva puta sam mu promijenila vodu, a tek u svježu, treću, sam ga stavila kuhati. I nisam ga solila do, gotovo, samoga kraja. Moram napisati da od eksplozije nije bilo niš!

Nije komplicirano pripremiti fino kiselo zelje s grahom iako se mnogima tako čini. Tajna je u poštivanju osnovnih namirnica, kiselog zelje i kuhanog graha. Ne pretjerujte s drugim dodacima. Iskušajte ovaj moj recept, sigurna sam da ćete biti zadovoljni.

Bit će vam potrebno:

pola kg rezanog kiselog zelja
pola kg bijelog graha (može i šareni)
ulje
glavica crvenog luka
malo češnjaka
žličica crvene paprike
lovorov list
žlica brašna
sol
papar
ako volite, malo sušenih začina
žlica koncentrata rajčice

Pripremite ovako:

U posebnoj posudi skuhajte grah s lovorovim listom pa ga osolite netom pred kraj kuhanja. neka ostane samo malo tvrđi da se ne raskuha dok se budu sjedinjavali sastojci u konačnom jelu. Posebno pak skuhajte kiselo zelje.

Kad su kuhani ocijedite.

Sitno sjeckani luk popirjajte na ulju, a nakon što dobije svjetlu bojuposipajte ga žlicom brašna, popržite, dodajte žličicu paprike, promiješajte i zalijte vodom. Postepeno dodajte grah i zelje te zalijte s toliko vode da sve prekrije. Možete dodati i češnjaka. Začinite premaželji i ukusu, te prokuhajte još kratko kako bi se okusi spojili.

Naravno da se u zelju mogu kuhati sve vrste sušenog mesa, od bunceka, špeka, kožica pa sve do kobasa. Ali i ovak, bez mesine, kiselo zelje s grahom je jako ukusno!

Read more: http://www.recepti.hr/recepti/jela/

WordPress Themes