Kiselina u želucu je čest zdravstveni problem za mnoge ljude

gazirana picaOna može biti uzrokovana zbog različitih razloga. Nezdrav način života, loše navike i nepravilna prehrana mogu dovesti do stvaranja kiseline u želucu.

Postoji nekoliko namirnica koje uzrokuju kiselinu i žgaravicu. Ako i vi često patite od kiseline u želucu, pogledajte koje su to problematične namirnice koje bi trebali izbjegavati, posebno u noćnim satima.

1. Začinjena hrana

Ako volite jesti začinjenu hranu, morate isključiti ili smanjiti začine u vašoj hrani. Začinjena hrana može lako dovesti do kiseline i žgaravice.

2. Čokolada

Ovo je definitivno tužna vijest za ljubitelje čokolade! Čokolada je bogata mastima, kofeinom i kakaom. Ova tri sastojka su glavni uzroci kiseline u želucu.

3. Gazirana pića

Soda vam može pomoći da vam olakša probavu nakon teškog jela. Međutim, mjehurići gaziranih pića šire se u želucu. To povećava pritisak i dovodi do kiseline. Izbjegavajte sodu i druga gazirana pića koja su bogata kofeinom.

4.Pržena hrana

Pržena hrana ne samo da je teška za probaviti, već također može uzrokovati kiselinu i žgaravicu.

5. Meso

Meso je vrlo teško za probaviti. Visoki sadržaj trans-masti u mesu mogu biti loši za probavu. U odnosu na sočne odrezke, jedite manje masno meso poput ribe, piletine i puretine.

6. Mlijeko

Čaša rashlađenog sirovog mlijeka može pružiti instant olakšanje od žgaravice. Međutim, čaša mlijeka nakon teških jela može uzrokovati žgaravicu i kiselinu.

7. Sir

Ako volite sir, a imate problema sa kiselinom, trebate ga izbjegavati. Sir visoke masnoće i maslac su namirnice koje mogu izazvati kiselinu.

8. Alkohol

Alkohol poput piva i vina može izazvati kiselinu. Za liječenje ovog stanja, izbjegavajte takve kisele napitke. Vino je zdravo, tako da možete ponekad popiti čašu ovog pića.

9. Kafa

Šoljica kafe može olakšati glavobolju. Međutim, ona je bogat izvor kofeina. Kofein je jedan od glavnih uzroka kiseline.

10. Agrumi

Agrumi su kisele prirode. Dakle, izbjegavajte agrume poput limuna, grejpa, mandarine i narandže. Ti plodovi mogu izazvati simptome kiseline ili ih pogoršati.

WordPress Themes