Kateri blender naj izberem? Blendtec, Vitamix ali Omniblend V?

Smutiji – napitki, zmešani iz sadja, zelenjave in superhrane – so sestavni del zdravega prehranjevanja. So enostavni in hitri za pripravo, oskrbijo nas z vsemi potrebnimi hranili in dajejo moč ter energijo, potrebno tako za vsakodnevna opravila kot športno aktivnost. Poleti se še posebej priležejo, saj v vročini marsikdo izgubi apetit za »bolj konkreten« obrok, smuti ga lahko popolnoma nadomesti, hkrati pa telo učinkovito hidrira. In prav zaradi vsestranske uporabnosti in okusnosti smutijev si vsak ljubitelj zdravega življenja prej ali slej omisli blender. Tu se ponavadi zatakne – trg je poln blenderjev najrazličnejših velikosti, oblik in zmogljivosti, da o tem, koliko je vredno seči v žep, sploh ne govorimo. Zato smo pogosto zmedeni, saj ne vemo, kateri je pravi za nas.

vitamix, blendtec, omniblend? kateri blender naj izberem?

Najprej se moramo vprašati, čemu bo naš blender služil. Si bomo z njim zgolj občasno pripravljali sadne smutije? V tem primeru je odgovor enostaven. Naše potrebe bo zadostil močan blender povprečne kakovosti, na voljo v trgovinah z belo tehniko. Mogoče nam bo zadostoval že palični mešalnik.

Bi si radi dnevno pripravljali smutije z zelenolistno zelenjavo in blender uporabljali tudi za pripravo zahtevnejših presnih jedi? Tisto gladko strukturo, pri kateri v smutiju ne čutimo več špinače, blitve, kopriv in regrata, dajejo le močnejši blenderji. Njihova cena je primerno višja, a so vredni vsakega centa. Ne le, da se lahko na njih zanesemo za vsaj nadaljnih 10 let, so tudi edini, s katerimi bo pitje zelenih smutijev lahko resnično užitek in edini, ki so kos zahtevnejšim kulinaričnim opravilom, kot so mletje oreščkov, priprava sladoleda, namazov in pomak, mleka iz semen ali oreščkov … Ko je padla odločitev za močan blender, se po navadi odločamo med vodilnima znamkama tovrstnih aparatov. Vitamix in Blendtec sta konkurenčni znamki močnih blenderjev, med katerima so razlike bolj ali manj neočitne in marsikoga zmedejo. Za katerega se odločiti, kateri je boljši? Zbrali smo nekaj dejstev, po katerih lahko primerjamo omenjena blenderja, odločitev pa naj seveda temelji na lastnih potrebah in željah vsakega posameznika.

Zmogljivost

Seveda je zmogljivost verjetno najpomembnejša stvar pri izbiri blenderja. Kateri naredi bolj gladke smutije, s katerim bom lahko bolj fino zmlel oreščke? Ko primerjamo Vitamix in Blendtec, takšna vprašanja nekako izgubijo na teži. Ker oba aparata sodita med najmočnejše blenderje na svetu, ni bojazni, da z enim ali drugim ne bi zmogli kateregakoli opravila, ki ga pričakujemo od dobrega blenderja. Kljub nekoliko večji moči Blendteca je struktura napitkov in mletih živil v enakem času enaka pri obeh. Razlike bi bile morda opazne le pri mletju bolj, no, nenavadnih stvari, kot je npr. iPad, a teh običajno ne dajemo v smuti. :)

Vitamix ima prednost pri pripravi gostejših mas, saj je že osnovni posodi priložen »tamper« – posebna palica, s katero lahko med samim delovanjem aparata potiskamo vsebino proti rezilom. Tamper je nepogrešljiv pri pripravi smutijev z veliko zelenja, masla iz oreščkov, gostih namazov in omak ter pri pripravi mase za presne sladice, kjer ne želimo dodajati tekočine. Pri običajni posodi Blendtec blenderja moramo za takšne strukture brez tekočine ustavljati aparat med samo pripravo in maso postrgati s sten posode. Ima pa Blendtec na voljo veliko posod, ki zadostijo omenjenim potrebam. Za pripravo smutijev z veliko zelenja je primerna široka posoda, kjer se zaradi njene širine sestavine ne zatikajo, pred kratkim pa je Blendtec razvil tudi t.i. »twister jar« posodo s posebno oblikovanim pokrovom s podaljški, ki omogočajo potiskanje sestavin proti dnu med samim delovanjem aparata. Z njo lahko naredimo masla iz oreščkov, goste omake in namaze na podoben način kot s pomočjo palice pri Vitamixu.

Pri obeh aparatih je omogočen nakup spatule, s katero lahko iz posode postrgamo vsebino, ki je ostala na dnu.

Moč motorja in hitrost

Moč Vitamixa znaša 1000-1200 W, hitrost vrtljajev pa se giblje med 1000 in 37.000 vrtljajev na minuto, odvisno od želene nastavitve. Maksimalno število vrtljajev na minuto, 37.000, je enako pri Blendtec blenderju, je pa višja njegova moč, ki znaša 1560 W. Resnici na ljubo je treba povedati, da se razlika v moči motorja v praksi ne kaže. Oba mešata smutije z gladko teksturo, meljeta oreščke, semena in žita ter pripravljata enako kakovostne namaze. Mogoče bi bilo dobro omeniti še to, da močan motor in število vrtljajev povzročita, da se ob daljšem blendanju vsebina nekoliko segreje. Temu se, na primer pri delanju smutijev, lahko izognete tako, da kot zadnjo sestavino v blender dodate še nekaj kock ledu.

Cena

Pri nakupu vsakega izdelka je cena seveda pomembna, sploh ko govorimo o večjih vsotah, ki jih bomo odšteli za dober blender. Za nov Blendtec bomo pri nas odšteli od 560 evrov (za 1,9-litrsko posodo) do 624 evrov (za 2,7-litrsko posodo), medtem ko nam bodo za nov Vitamix z 2-litrsko posodo zaračunali 649 evrov.

Posoda – oblika, velikost in sestava

Veliko ljudi se sprašuje, kako velika posoda bo primerna za njihove potrebe. Za vsakodnevno uporabo – recimo, da za zajtrk pripravite velik smuti zase in za partnerja – bosta 2 litra oz. 1,9 litra več kot dovolj. Pri tem velja omeniti, da je uradno priporočilo Blendteca, da se posoda napolni samo do polovice, kar pomeni pol manj smutija kot znaša volumen posode, medtem ko lahko pri Vitamixu posodo napolnite praktično do vrha pa se sestavine še vedno kakovostno zmešajo.

Pri Vitamixu so poleg 2-litrske posode na voljo tudi posode z volumnom 0,9 l in 1,4 l, pri Blendtecu pa lahko izbirate med volumni 1,9 l in 2,7 l. Vitamix ima tudi možnost nakupa posode za suho mletje, ki je namenjena finemu mletju suhih sestavin, kot so oreščki, semena in žita. Po izkušnjah večine uporabnikov vsemu temu sicer popolnoma zadosti že običajna posoda in nakup dodatne posode ni potreben, prednost posode za suho mletje je le v tem, da zmore v moko spremeniti večje količine žit naenkrat in v hitrejšem času. Ob rednem mletju večjih količin žit se posoda pri obeh aparatih »zapraši«, zato je posebna posoda za suho mletje priporočljiva predvsem iz estetskih razlogov.

Blendtec je občutno manjši – v višino skupaj z motorjem meri okrog 40 cm, medtem ko enaka višina pri Vitamixu meri 51 cm – zato se bolje prilega nižjim kuhinjskim prostorom. Vitamix rad povzroča težave, ko ga je treba namestiti na pult, pod kuhinjsko omarico. Po širini in globini se aparata ne razlikujeta bistveno. Masa Blendteca znaša 5,4 kg, masa Vitamixa pa 5,0 kg.

Izgled je seveda stvar osebnega okusa, čeprav je Blendtec večkrat pohvaljen kot bolj eleganten in moderen od nerodnega Vitamixa. Oba blenderja sta na voljo v treh barvah: rdeča, bela in črna, Vitamix pa ponuja še aparat iz nerjavečega jekla.

Upravljanje

Druga izrazita razlika med blenderjema je v načinu upravljanja. Vitamix že več kot 70 let vztraja na klasiki s stikali in gumbi, medtem ko Blendtec stavi na moderno tehnologijo. Pri Vitamixu lahko hitrost nastavljamo od 1 do 10 zgolj z enim vrtljivim gumbom, z dodatnim gumbom pa lahko preklopimo na turbo hitrost. Prednost je v enostavnosti upravljanja tudi za tiste, ki jim čuda tehnike niso preveč pri srcu. Pri Blendtecu delamo s tipkami na dotik in lahko z izbiro programov vnaprej določimo, koliko časa in kako bo aparat mešal. Prednost tega je, da nam ni treba stati ob posodi in čakati, da bo naš smuti zmešan, še vedno pa lahko mešanje nadzorujemo z lastoročnim spreminjanjem stopenj od 1 do 10, pri čemer se aparat po nekaj časa avtomatsko ustavi.

Glasnost

Oba blenderja sta močna in temu primerno glasna – če živite v bloku, boste morali imeti malce sreče s potrpežljivimi sosedi – a je Vitamix nekoliko tišji. Pri Blendtecu so se hrupu želeli vsaj delno izogniti z oblikovanjem protihrupne posode, ki zvok utiša za 10 decibelov, a je ta model Blendteca namenjen uporabi v gostinstvu in boste zanj morali odšteti približno dvakrat več kot za normalno hrupnega.

Materiali

Oba blenderja sta narejena iz kakovostnih materialov, njune posode pa nosijo naziv »BPA free« in so kot take brez zdravju škodljivega bisfenola, ki bi bil lahko problematičen predvsem ob daljšem stiku z vsebino posode.

Tradicija, zgodovina in poreklo

Oba blenderja prihajata in sta izdelana v ZDA. Prvi Vitamix je bil izdelan leta 1937 in ima tako nekaj desetletij daljšo tradicijo kot Blendtec, ki se je na tržišču prvič pojavil leta 1975.

Garancija

Pri nakupu obeh dobimo garancijo, ki velja 7 let.

Kaj lahko ustvari moj blender?

Vitamix Blendtec
Sadni smutiji da da
Zeleni smutiji da da
Mletje oreškov in semen da da
Mletje žit da da
Maslo iz oreškov da, s pomočjo tamperja da, s twister jar posodo
Rastlinsko mleko iz oreškov in semen da da
Sladoled iz zamrznjenega sadja, sorbet da, s pomočjo tamperja da, z dodatkom tekočine ali twister jar posodo
Juhe da da
Namazi da da
Paste iz suhega sadja (datljeva pasta, marelična pasta itd.) da da

Razlike med blenderjema torej so, čeprav svojemu osnovnemu namenu – pripravi smutijev in drugih kulinaričnih dobrot – oba služita enako dobro. Nekoliko cenejši Blendtec izgleda bolj elegantno, Vitamix pa prepriča z daljšo tradicijo in prednostjo, da lahko z eno samo posodo opravljamo več funkcij (predvsem po zaslugi priložene palice), za kar pri Blendtecu potrebujemo več različnih posod.

Omniblend V

Pred kratkim je tržišče spoznalo še en blender, ki se trudi biti konkurenčen zgoraj opisanima. Preizkusil ga ni še nihče iz naše ekipe, zato bi ga bilo krivično enakovredno primerjati z Blendtecom in Vitamixom. Sodeč po izkušnjah in izjavah tistih, ki ga imajo, je moč z Omniblend V blenderjem pripravljati enake kulinarične poslastice, kot so (zeleni) smutiji, presni namazi in omake, juhe, rastlinska mleka in podobno. Največja prednost Omniblenda V v primerjavi z Blendtecom in Vitamixom je brez dvoma njegova nizka cena. Za takega z 2-litrsko posodo boste odšteli 330 evrov. Manjka mu predvsem »tradicija«, saj so najstarejši primerki stari šele nekaj let in bo njegovo dolgoročno kvaliteto pokazal šele čas. Omniblend V je za razliko od ostalih dveh izdelan na Kitajskem, sicer pa je po izgledu nekakšna mešanica obeh. Upravljanje z moderno izgledajočimi tipkami je prevzel od Blendteca, priročno palico za potiskanje mase navzdol pa si je sposodil od Vitamixa. Nekoliko slabša je moč njegovega motorja, ki znaša 950 W, vrtljajev pa ima celo nekoliko več, a pri takšnih hitrostih v praksi rezultat zaradi njih ni nič drugačen.

Primerjava tehničnih podatkov vseh treh znamk blenderjev

Vitamix Blendtec Omniblend
Moč motorja 1000-1200 W 1560 W 950 W
Število obratov 37.000 vrtljajev/minuto 37.000 vrtljajev/minuto 38.000 vrtljajev/minuto
Dimenzije (približne oz. Zaokrožene) 18.5 x 21 x 51 cm 18 x 20 x 40 cm 23 x 18 x 41cm
Garancija 7 let 7 let 7 let
Posoda brez BPA da da ne
Upravljanje klasični gumbi Smart-Touch tehnologija – tipke na dotik tipke
Priložen tamper da ne da

Člani ekipe PlanetBIO smo lastniki tako Blendtec kot Vitamix blenderjev in nihče od nas svojega ne bi menjal za drugega. Za katerega koli se boste že odločili vi, nakupa brez dvoma ne boste obžalovali, saj lahko vsi pomembno prispevajo k popestritvi obrokov in bolj zdravemu načinu življenja – začetni strošek, ki ga imamo z dobrim blenderjem, se tako ob redni uporabi tisočkratno povrne.

WordPress Themes