KARITEJEVO MASLO ZA POPOLNO NEGO – Avtor : utrinek

Karitejevo maslo pridobimo iz oreščkov oziroma semen karitejevega drevesa, ki raste v polsuhem savanskem področju zahodne in osrednje Afrike. Surovo, nerafinirano karitejevo maslo vsebuje veliko vitaminov in mineralov, med katerimi naj omenimo vitamina A in E, bogato pa je tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami. Karitejevo maslo je kremaste teksture in ima precej specifičen vonj. Odlično vlaži in hrani kožo, prav tako deluje protivnetno in upočasnjuje staranje kože. Z njegovo pomočjo uspešno zdravimo opekline, razjede na koži, različne druge težave s kožo, v pomoč pa je tudi pri preprečevanju neprijetnih strij.

Vsebuje zdravju koristne rastlinske maščobe, ki pripomorejo k boljši regeneraciji celic, pospešujejo pa tudi cirkulacijo. Ker je karitejevo maslo popolnoma naravno, je zelo primerno tudi za nego nežne in občutljive otroške kože. Karitejevo maslo je tudi odlična zaščita pred sončnimi žarki, saj vsebuje naravni faktor SPF 4–6.

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo poskrbi za optimalno navlaženost vaše kože

Karitejevo maslo pomirja in vlaži kožo ter skrbi za ohranjanje njenega popolnega ravnovesja. Maslo je odlično za zelo suho kožo ter za kožo, ki jo pestijo različni ekcemi. Karitejevo maslo pomaga pri suhem lasišču, mehča pa tudi suho, razpokano in poroženelo kožo na petah, kolenih in komolcih. Kot opozarjajo strokovnjaki, moramo vedno izbrati kakovostno nerafinirano karitejevo maslo. Surovo karitejevo maslo obdrži svoje resnične zdravilne lastnosti, ki našo kožo ohranjajo gladko, nahranjeno in optimalno navlaženo. Pri težavah z zelo suho kožo se prvi rezultati pokažejo že po treh dneh uporabe karitejevega masla.

Protivnetno delovanje karitejevega masla

Karitejevo maslo med drugim odlikujejo tudi protivnetne lastnosti, zato je v veliko pomoč pri celjenju prask, ureznin in opeklin, pri sončnih opeklina, blaži pa tudi bolečine pri pikih žuželk. Karitejevo maslo prav tako pomaga razbolelim mišicam in pri artritisu. Raziskava, ki je bila leta 2010 objavljena v strokovni reviji “Journal of Oleo Science”, je pokazala, da ima karitejevo maslo resnično izjemno protivnetno delovanje. Raziskavo so opravili na miših, ki so imele težave z edemi, in ugotovili, da se je vnetje z uporabo karitejevega masla pri njih občutno zmanjšalo (kar za 45 odstotkov). Še ena raziskava, objavljena v British Journal of Clinical Pharmacology, je dokazala, da karitejevo maslo deluje kot zelo učinkovit nosni dekongestiv (dekongestivi so sicer zdravila, ki zmanjšujejo oteklost sluznice, zavirajo nastajanje sluzi ter čistijo zamašene nosne prehode in sinuse). Rezultati prej omenjene raziskave so pokazali, da se je v nosnih poteh že v 12 do 24 urah zmanjšalo vnetje, poti so se odprle, prav tako ni bilo nobenih poškodb nosne sluznice.

Ustavimo čas s karitejevim maslom

Karitejevo maslo že stoletja uporabljajo za glajenje prvih gubic. To maslo vsebuje esencialne maščobne kisline, poleg tega pa tudi že prej omenjena vitamina A in E, ki skrbita za optimalno elastičnost kože. Klinične študije so dokazale, da karitejevo maslo uspešno upočasnjuje procese staranja, prav tako pa skrbi tudi za obnovo kolagena, ki skupaj s keratinom skrbi za čvrstost in elastičnost kože, njegova izguba pa vodi do nastanka gub. Koža je po redni uporabi karitejevega masla bolj zdrava, sveža, na njej je manj gubic in drugih poškodb.

Nega las s karitejevim maslom

Karitejevo maslo nanesemo na lasišče ter ga z blazinicami prstov vanj vmasiramo. Posebno pozornost namenimo predelu vratu (zatilja), robovom lasišča ter predelu za ušesi. Masirajte približno 10 minut, maslo nanesite še na lasne konice ter si na koncu masaže lase dobro razčešite z glavnikom. Lase zavijte v brisačo in pustite, da maslo učinkuje še približno 10 minut. Lase sperite z mrzlo vodo, nato pa si jih normalno umijte s šamponom.

WordPress Themes