Kantarion – ŠENTJANŽEVKA – lek za srce i dušu

Kantarion ili gospina trava od davnina je poznat kao lek za najrazličitije boljke. Raste na pašnjacima, livadama, kao i kamenitim liticama, a cveta od maja do avgusta u zavisnosti od podneblja.

Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima jer ima isti mehanizam dejstva

Ova čarobna biljka raste u visinu do 60 centimetara, ima specifičan miris, gorak ukus, a obiluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C. Koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, vaginaleta…
Kako deluje?
Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje i lečenje depresije jer postoje brojna naučna istraživanja koja potvrđuju njegovo lekovito dejstvo.
Osim u lečenju depresije, kantarion je pokazao sjajne rezultate u ublažavanju simptoma gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja, opekotina, hemoroida….

Širok spektar dejstva
Hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj lekovitih svojstva jer sprečava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u telu.
Drugi važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprečava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava simptome depresije.
Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao sjajan lek protiv nesanice.
Osim toga, neke studije ukazuju na to da kantarion sprečava razvoj malignih ćelija, ali ovakvo dejstvo još nije klinički potvrđeno.
Pametno ga kombinujte
Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primenjenog leka.
Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele jer su istovremeno koristile kantarion. Zato, ukoliko istovremeno koristite kontraceptivne pilule i kantarion, morate da koristite još neki zaštitu od trudnoće.
Takođe, kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima jer ima isti mehanizam dejstva.
Naime, i ova biljka povećava nivo serotonina u krvi, što može dovesti do povećanja ovog enzima i komplikacija u organizmu.

Super recepti
Ulje za rane i opekotine
Četiri velike kašike cvetova kantariona sipajte u teglu i ostavite da odstoje jedan dan, da malo svenu. Prelijte ih litrom maslinovog ulja, zatvorite teglu i ostavite da stoji šest nedelja. Uljem mažite rane, osipe, opekotine, hemoroide…
Vino za bolje varenje
Četrdeset grama cvetova kantariona prelijte litrom kvalitetnog belog vina i ostavite da stoji na toplom mestu mesec dana. Procedite i pijte dve čašice dnevno pre jela.
Čaj protiv depresije
Pomešajte jednake količine suvih cvetova kantariona i hajdu­čke trave, prelijte ih sa dva decilitra vrele vode i ostavite čaj da odstoji 10 minuta. Pijte tri puta dnevno.
Čaj za gastritis
U dva decilitra vrele vode sipajte kašičicu suvih cvetova kantariona, poklopite i ostavite da stoji 10–15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno posle jela.

WordPress Themes