Kam skriti denar, da ga trojka ne odnese?

17.04.2013 07:00
Matjaž Nidorfer

Eno izmed glavnih vprašanj, ki ga slišim v zadnjem času, je, kaj narediti z bančnimi prihranki. Po tem, kar se je zgodilo na Cipru, je to vprašanje povsem na mestu. Če je v teh sodobnih časih mogoče kar vdreti v neko državo in z računov ljudi pobrati denar, potem je mogoče vse. Ker se je nekaterim uglednežem zareklo, da se lahko ta model uporabi tudi za reševanje drugih držav, se seveda ni odveč vprašati, kam s prihranki.

Naša anketa med spletnimi bralci Financ, ki jo predstavljamo v Barometru, je pokazala, da je okoli 30 odstotkov vprašanih denar že pobralo z bančnega računa in ga odneslo ali v bančni sef, ali domov v nogavico, ali pa v banke v tujini. Petina bralcev je denar pustila na računih, vendar ga ne veže. V teh časih je pač dobro biti predvsem hitro prilagodljiv in budno spremljati vsako izjavo pomembnih ljudi. Nekaj manj kot tretjina anketirancev bo počakala, kaj bo prinesla prihodnost, petina pa ne bo naredila nič in ostaja optimistična, da se ciprski scenarij pri nas ne more ponoviti. Kolegica je v članku, ko je spraševala, kam vse gre denar, govorila tudi s ponudniki zlata, ki pravijo, da se je zanimanje za to žlahtno kovino po ciprski zgodbi lepo povečalo.

Ko smo finančne poznavalce v današnji reviji spraševali, kakšna je možnost, da k nam pride tako imenovana trojka, temu večina pripisuje kar precejšnje možnosti. Zato varčevalcem svetujejo previdnost, zlasti tistim, ki imajo v eni banki in na isto ime več kot sto tisočakov.

Karkoli že boste naredili s svojimi bančnimi prihranki, nikar se torej ne odločite samo za eno banko, ne doma ne v tujini. Prav tako se mi ne zdi pametno, da velike količine denarja hranite doma, saj se v času vsesplošnega pomanjkanja pogosto poveča število tatvin. Nakup zlata je po teoriji v stresnih časih dobra rešitev, toda vedite, da je zlato v minulih letih noro zraslo in da lahko cena tudi upade. Dobra alternativa denarnim depozitom so lahko denarni vzajemni skladi. Donosi so kar podobni kot pri bančnih vezavah, pri čemer pa lahko od tam denar poberete kadarkoli. Če boste denar selili v banke v tujino, pa vedite, da so obresti v stabilnejših državah, kamor trojke najbrž ne bo, skorajda takšne, kot če bi ga zakopali doma na vrtu.

Pa še tole. Če se boste šli skrivalnice denarja po domačih kotih, omarah, podstrešjih ali vrtovih, si vendarle nekam zapišite, kam boste kaj dali. Mogoče se zdi nenavadno, toda čez čas lahko na kakšen skriti zaklad pozabite. Iz prve roke lahko rečem, da se je to enkrat že zgodilo, saj je eden izmed prejšnjih lastnikov stanovanja na šilinge, zakopane pod omaro, kar pozabil.

WordPress Themes