KALORIJ NI POTREBNO Å TETI (Vsi zdravi.org)

Zakaj je štetje kalorij nepotrebno?

V tem sestavku bomo razložili, zakaj se vam ni treba ukvarjati s preštevanjem kalorij. Namesto omejevanja kalorij se osredotočite na kurjenje več kalorij s pospeševanjem upočasnjene presnove. Kako, lahko preberete v nadaljevanju.

Mit o kalorijah

Če ste se kdaj odločili za katero od diet, je ta verjetno predvidevala preštevanje kalorij. Težava je tem, da preštevanje kalorij ne deluje. Natančna ocena kalorij je v vsakdanjem življenju praktično neizvedljiva, da sploh ne omenjamo njene zapletenosti in dolgotrajnosti. Dobra novica? Tega vam ni treba početi! Resnica je, da vam ni treba preštevati kalorij, če uživate pravo hrano na pravi način. Vaše telo samo ve, koliko hrane potrebujete za trdno zdravje. Kot si verjetno mislite, niso vse kalorije enake. Vzemimo 300-kalorijski krof – pravzaprav ga raje ne vzemimo. Krof je morda okusen, vendar vam bo ponudil le hiter dvig sladkorja, čemur bo sledil nagel energijski padec, vi pa boste kot bi mignil zopet lačni. Zdaj pa vzemimo zelenjavno omleto z enakim številom kalorij. Je okusna in vas prijetno napolni s trajno energijo za več ur.

Nasvet dneva:

Uživajte spodaj našteto hrano in vaše telo se bo naravno programiralo na izgubljanje odvečne teže:

– stročnice kot: fižol, soja, čičerika, grah, bob …
– polnovredne žitarice kot: pšenica, rž, oves, pira, ješprenj, proso, rjavi riž
– sveže (surovo) sadje
– zelenjavo
– jajca
– semena in oreščke
– ribe

Zakaj?

Vsej zgoraj našteti hrani je skupno naslednje: ali vsebuje malo sladkorja, ali veliko vlaknin, ali obojega (da sploh ne omenjamo bogastva drugih zdravilnih učinkovin). To pomeni, da vam ne dvigne hitro krvnega sladkorja. Namesto tega jo telo presnavlja oz. kuri zelo počasi. Krvni sladkor pomaga nadzorovati apetit. Če ga dvignemo hitro – s tem ko pojemo, denimo, krof – bomo lačni prav kmalu, in pripravljeni na nov krof. Če pa dvignemo krvni sladkor počasi – z ribami, jajci, zelenjavo ali kakšno drugo zdravo hrano – bomo siti več ur. In kaj je nauk te zgodbe? Različne vrste kalorij imajo različne učinke na to, kako naš organizem presnavlja hrano in koliko teže pridobivamo.

Rešitev:

Ne obremenjujte se s preštevanjem kalorij. Namesto tega se osredotočite na izbiro zdrave hrane – hrane ki je bogata z zdravimi učinkovinami in vlakninami. Uživanje zdrave, polnovredne hrane, ki vas nasiti, pomeni naravno vnašanje manj kalorij. A to še ni ves. Celo pri manjšem kalorijskem tovoru, boste imeli težave z izgubljanjem telesne teže, če ne boste poskrbeli za kurjenje kalorij, ki jih užijete. Čakajte malo! Slišali smo opozorila o nevarnostih prekomerne rekreacije. Da, vendar to ne pomeni, da se je treba rekreacji povsem izogibati. Rekreacija je bistvena za ohranjanje zdravja organizma, še posebej kosti in srca. Vendar pa veliko rekreacije in malo hrane vodi v stradanje, kar povzroči na koncu prenajedanje. In kje je tista varna sredina? Najmanj 30 minut gibanja trikrat tedensko. Obstaja pa še boljša pot kurjenja kalorij z manj gibanja. Bližnjica se glasi: pospešite svojo presnovo. To pomeni, da boste lahko povečali število kalorij, ki jih pokurite ČEZ CEL DAN, četudi se ne rekreirate. In to nas pripelje do naslednjega ključa. Pretvorite kalorije v energijo: povečajte svojo moč svoje presnove. Menite, da je rekreacija edini način kurjenja kalorij? Večina jih tako misli. Če je malo rekreacije dobro za izgubljanje teže, bi moralo biti veliko rekreacije še boljše, kajne? Ni nujno. Res je sicer, da intenzivnejša vadba pomaga k hitrejšemu kurjenju kalorij, ko ta traja. Vendar pa ne kurite kalorij samo v telovadnici. Pravzaprav branje, kuhanje, gledanje televizije in celo spanje kuri kalorije. Kaj ne bi bilo fino, če bi lahko povečali količino kalorij, ki jih pokurite takrat? No, to je možno. Kot smo že omenili, lahko to dosežete s pospešitvijo svoje počasne presnove. To enostavno pomeni, koliko kalorij pokurite medtem ko posedate naokoli, ne da bi kaj resnično počeli. V telesu imamo na tisoče drobcenih elektrarn imenovanih mitohondriji. Če lahko pripravimo telo, da jih ustvari več, ali vsaj obstoječe bolj učinkovite, bomo tudi sami postali elektrarna, ki kuri kalorije. Kako to dosežemo? Ali se spominjate ponavljajočih še šprintov, ki ste jim morali teči v šoli? Morda ste jih sovražili, vendar so v resnici enostaven in učinkovit način hitrejšega kurjenja kalorij. To se imenuje trening v intervalih – kratka, zelo intenzivna rekreacija, ki ji sledijo daljša obdobja milejše, lažje vadbe. Ne boste verjeli, vendar lahko že samo ta preprosta tehnika poveča sposobnost kurjenja maščob – tudi ko počvamo na kavču. Če to počnemo redno, lahko izgubljamo težo tudi do 9 krat hitreje kot bi jo z običajno rekreacijo.

Koncept je povsem preprost: rekreirajmo se pametneje, ne intenzivneje.

WordPress Themes