Kako zaustaviti izpadanje las

kakoustavitizpadnajelas 210714

Lasje so okras naše glave. Kako poskrbeti, da bodo čim dlje lepi, zdravi in predvsem gosti?

Lasje so sestavljeni iz približno 97% beljakovin. Če telo ne dobiva zadosti beljakovin,  ne more nadomestiti las, ki vsak dan odpadajo, tisti pa, ki jih nadomesti, so lahko suhi, krhki ali šibki.

Svoje kodre lahko izboljšate z dodajanjem beljakovinsko bogate prehrane k vaši vsakdanji prehrani, kot so ribe, jajca, piščanec, stročnice in mlečne izdelke z visoko vsebnostjo maščob.

Železo:
Železo je še posebej pomembno, saj pomaga celicam prenašati kisik do lasnih mešičkov. Pomanjkanje železa je glavni vzrok za izpadanje las. Svoje zaloge železa lahko povečate z živalskimi viri kot so piščanec, ribe, jajca, svinjsko in goveje meso, zelena listnata zelenjava, marelice, stročnice, suhe slive, itd.

kakoustavitizpadnajelas 01

Vitamini:
Vitamin A proizvaja olja, ki ohranjajo vaše lasišče in pomaga pri zaščiti las. Pomanjkanje vitamina A pa vam lahko celo povzroči srbečico in zoprni prhljaj. Dober vir antioksidantov beta karotena so sladki krompir, korenje, paradižnik, mango, papaja, buče in zelena listnata zelenjava. Ta so precej pomembna za zdrave lase, zlasti biotin.

kakoustavitizpadnajelas 02

B Vitamin:
Zmanjšane ravni B vitamina lahko prispevajo k podhranjenosti lasnih foliklih celic. Dobri viri vitamina B so polnozrnate žitarice, stročnice, kvas, mleko in mlečni izdelki, krompir, oreški, zelena listnata zelenjava in grah.

kakoustavitizpadnajelas 03

Kalcij:
Kalcij je nujen. Super vir kalcija, pomembnega minerala za rast las so nemastni mlečni izdelki. Vsebuje tudi sirotko in kazein, dva kakovostna vira beljakovin. V skodelico skute vmešajte nekaj žličk lanenega semena ali orehov in dobili boste vaš dnevni potrebni odmerek omega 3 maščobnih kislin in cinka.

kakoustavitizpadnajelas 04

Cink:
Cink pomaga ohranjati naravnost. Pomanjkanje tega minerala lahko povzroči izpadanje las in trepalnic, kot tudi povzroča suho in luskasto lasišče. Ostrige so bogat vir cinka. Nekaj cinka lahko dobite v celih zrnih, piščancu, oreščkih, govejem mesu, stročnicah, bučnih semenih in jajcih.

kakoustavitizpadnajelas 05

V boj proti izpadanju las pa greste lahko tudi s keratinskimi pripravki. Z vnosom vseh 18 aminokislin, ki sestavljajo keratin, poskrbite za neposredno prehrano las.

Še nekaj o zdravu las:

WordPress Themes