Kako telo regenerirati?

Za dobro regeneracijo morate najprej poznati svoje kvalitete in šele nato upoštevati nasvete strokovnjakov. O regeneraciji po maratonu tokrat še skozi mentalna očala praktikanta joge.

Preberite tudi Preproste tehnike samoopazovanja in Kaj nas poganja?

Veliko je strokovnjakov, ki vam lahko podrobno razložijo, kako se vaše telo odziva po porabi x števila kalorij, koliko hrane potrebuje, v kakšnih zaporedjih bi bilo optimalno vnašati hranila.

Veliko strokovnjakov vam lahko pripravi idealen načrt vaše telesne vadbe, vam pripravi pravo razmerje med počitkom in treningom, da boste po pretečenem maratonu kar najhitreje spet trenirali po svojem programu, ki je morda namenjen izboljšanju rezultata, ohranjanju vzdržljivosti ali povečanju moči.

Prepričan sem, da je dobrim nasvetom vedno vredno prisluhniti.

Pa poglejmo na regeneracijo po maratonu še skozi mentalna očala praktikanta joge.

Vse, kar smo, je kopica različnih vsebin, s katerimi se identificiramo. Govorim o telesu, miselnih vsebinah, čustvih, pričakovanjih, željah in strahovih …

Govorim o tistem, kar so nam starši povedali, da je res, in smo jim verjeli. O tistem, kar so nam povedali starši, pa jim nismo verjeli. O vplivu prijateljev na našo celost (če so nas prijatelji zvabili na tek in smo zdaj navdušeni tekači, je tudi naše telo drugačno, kot če bi v istem času le posedali pred raznimi zasloni, mar ne?), o tem, da isti dogodek lahko vrednotimo drugače, glede na to, kakšno je naše gledišče.

Ali bolje, isti dogodek bi v istem času dojeli popolnoma drugače, če bi v preteklem času razvili drugačen odnos do potencialnega dogodka, ki ga ta trenutek doživljamo.

Če svet gledamo skozi očala, ki imajo rumen filter, so stvari, ki jih gledamo, videti rumene. Ko opazujemo svet skozi očala z rdečim filtrom, je ta videti rdeč, in če je filter modre barve, se naša vizualna izkušnja sveta okrog nas obarva modro.

Če rdečemu filtru dodamo malo modre barve, je videno bolj vijoličasto, in če rdečemu filtru dodajamo rumeno barvo, slika postaja bolj oranžna. Ko mešanici rdeče in rumene dodamo še modro komponento, se barvna slika spet zamenja.

In ker je možnosti mešanja barv praktično neskončno, je toliko tudi možnih odtenkov, s katerimi gledamo svet okoli sebe.

Barve, o katerih sem govoril, predstavljajo kvalitete tega, kar smo. Ne tega, kako nas vidijo drugi, kajti tudi oni nas vidijo skozi filter svojih očal, in ko skozi rumen filter opazujemo modro barvo, je ta videti zeleno, in ne modro.

Za prispodobo sem uporabil tri barve, kajti besedo bi v nadaljevanju rad namenil kvalitetam, o katerih govori joga in opisujejo med drugim tudi naše subtilnejše doživljanje sebe.

Menim, da je od teh kvalitet, ki jim rečemo gune, neposredno odvisno tudi to, kakšna naj bo naša regeneracija po maratonu.

Ker so moje besede omejene s številom znakov, sem namesto opisovanja posamezne kvalitete napisal kar nekaj vprašanj:

RAJAS

Ali spadate med tiste, ki komaj čakajo naslednjo aktivnost?
Potrebujete nenehne spremembe, izzive?
Vam redko primanjkuje energije?
Ste glasni v družbi, imate velikokrat glavno besedo?
Se težko odrečete svojemu prepričanju?

Večje število odgovorov DA pomeni, da je v vas veliko kvalitete strasti.

TAMAS

Se težko pripravite k
aktivnosti?
Ali iščete izgovore, zakaj česa ne bi storili?
Ste pogosto brez energije?
Si ne želite sprememb?
Svoje prepričanje spremenite v skladu z okoliščinami?

Večje število odgovorov DA pomeni, da je v vas veliko kvalitete vzdrževanja.

SATVA

Ali instinktivno izbirate svoje aktivnosti?
Se ne bojite sprememb?
Ali v komunikaciji z drugimi poslušate sogovornika?
Ali postorite vse, kar ste si zadali, v približnih rokih, ki ste si jih določili?
Vztrajate pri svojem prepričanju, a ste ga na podlagi nasprotnih argumentov pripravljeni tudi spremeniti?

Večje število odgovorov DA pomeni, da je v vas veliko kvalitete uravnoteženosti.

Verjamem, da vsak med nami lahko odgovori z DA na kakšno vprašanje v vsaki skupini (Rajas, Tamas in Satva), a najverjetneje velja, da bo ena ali dve skupini vprašanj dobila več pozitivnih odgovorov kot tretja.

Če potegnemo vzporednico med mešanjem barv in tistim, kar vidimo skozi očala svojega dojemanja, o katerem je bilo govor v prvem delu članka z možnimi kombinacijami odgovorov, ki jih ponuja vprašalnik, lahko hitro opazimo cel kup podobnosti.

V nekaterih se odraža veliko več ene kvalitete, nekateri imajo močno izraženi dve kvaliteti, pri nekaterih se vse kvalitete relativno enakovredno prelivajo … kakor pri mešanju barv obstaja nešteto možnih kombinacij tega, kar smo. In ravno ta enkraten koktajl, ki definira posameznika, je ključen pri tem, kako se lotiti regeneracije po maratonu.
Pomembno je opazovati

Treba si je prisluhniti je fraza, ki nam jo ‘new- ageov­ska’ filozofija rada prodaja v taki ali drugačni embalaži, a mislim, da je veliko bolj pomembno opazovati, zakaj se nam določena želja ali potreba sploh pojavi.

Če smo se na primer prepoznali pod vprašalnikom, ki opisuje del kvalitete tamas, je veliko verjetnosti, da bomo po tem, ko smo pretekli maraton, morda celo prenehali teči, kajti dosegli smo neki cilj (po novem letu začnem in pretekel bom maraton …), napori so bili veliki in res nismo pripravljeni vlagati nove in nove energije v potencialne bodoče treninge.

Kvaliteta rajas po maratonu že v mislih beži na naslednjega, kvaliteta satva pa je zadovoljna z doživetim, uživa v tekočini, ki jo pije, kapljicah, ki iz prhe padajo na utrujeno telo …

Šele takrat, ko približno ugotovimo, kakšne kvalitete stojijo za našimi odločitvami, bomo razumeli, da nas kvaliteta strasti v veliki želji po gibanju pelje v smer, kjer radi preslišimo strokovnjake, ki nam govorijo o odmoru, ki ga telo potrebuje. Kvaliteta vzdrževanja bo v nas iskala vse načine za čim daljši odmor in iskala težko prebavljivo hrano, medtem ko se kvaliteta uravnoteženosti instinktivno prilagodi okoliščinam in najde svoj optimum.

In ker je večina nas preliv vseh treh kvalitet, je igra prepoznavanja sebe čudovita igra, ki jo je lepo igrati. Na maratonu in po njem.

www.jogado.com

Priporočamo ogled videopredavanja: Regeneracija po maratonu

WordPress Themes