Kako si lahko pomagamo s pripravki iz divjega kostanja?

Avtor: Katja Loboda

Zdravilne sestavine divjega kostanja, ki s pravim sicer ni v sorodu (spada namreč v drugo botanično družino), najdemo tako v listih kot v cvetovih, plodovih in tudi v skorji.

Zdravilne sestavine divjega kostanja, ki s pravim sicer ni v sorodu (spada namreč v drugo botanično družino), najdemo tako v listih kot v cvetovih, plodovih in tudi v skorji.

Divji kostanj lahko uporabimo na tisoč in en način: kot mazilo, tinkturo, prevretek iz skorje, oblogo ali čaj. Iz skorje divjega kostanja so že včasih pripravljali različne obkladke, s katerimi so lajšali vročična obolenja, malarijo, drisko, krvavenje iz želodca in črevesja ter tudi kožne bolezni.

Predvsem nekoč so si radi pripravili kopel iz divjega kostanja, saj pomaga pri revmatičnih obolenjih, ozeblinah, bolečinah v križu, povečani prostati in tudi putiki.

Pripravki iz divjega kostanja slovijo kot najboljše zdravilo za krepitev žil – to lahko verjetno potrdijo tudi naše babice ali prababice. Pripravki iz plodov divjega kostanja so tako primerna dopolnitev kompresijskega zdravljenja krčnih žil.

Vsestranskost pripravkov iz divjega kostanja

Alkoholno tinkturo uporabite v obliki obloge pri bolečih, oteklih in utrujenih nogah in vnetjih krvnih žil. Pomembno je, da tinkture ne nanesete na poškodovano kožo ali razjedo ter da je ne uporabljajte prepogosto in predolgo, saj lahko alkohol draži in tanjša povrhnjico kože.

Pol kilograma kostanja narežite in ga prelijte z 1 litrom 70-odstotnega etanola. Pripravek v toplem in temnem prostoru pustite stati dva tedna, potem pa ga precedite in dobro zaprite. Tekočino pred uporabo razredčite s sorazmernim delom vode.

Oblogo iz kostanja lahko uporabite v primeru krčnih žil, zlomov in zvinov, pri bolečih in utrujenih nogah, ozeblinah in oteklinah.

Plodove kostanja olupite, jih do suhega posušite, nato pa zmeljite, tako da dobite moki podobno snov. To v razmerju 1 : 1 zmešajte s pšenično moko in jo po občutku prelijte s kisom – med mešanjem mora nastati gosta zmes. Oblogo nanesite na prizadeto mesto in prekrijte z bombažno obvezo.

Plodovi divjega kostanja zaradi velike vsebnosti escina, ki je glavna učinkovina semen divjega kostanja, niso užitni. Plodovi divjega kostanja zaradi velike vsebnosti escina, ki je glavna učinkovina semen divjega kostanja, niso užitni.

Čaj iz listov ali cvetov divjega kostanja krepi imunski sistem in pomaga pri izkašljevanju (predvsem pri astmi in bronhitisu).

Čajno žličko posušenih kostanjevih listov ali cvetov prelijte s skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Ko čaj precedite, ga lahko po želji sladkate z medom.

Katere zdravilne učinkovine vsebuje divji kostanj?

Plodovi divjega kostanja vsebujejo do 13 odstotkov ß-escina (saponinski kompleks), ki krepi napetost venskih sten in zmanjšuje krhkost kapilar. Izvleček iz semen divjega kostanja deluje protivnetno, zmanjšuje poškodbe kapilar in krepi njene stene ter ščiti pred edemi. Prav tako zmanjšuje tudi otekanje nog. Plodovi vsebujejo še škrob, beljakovine, maščobe, eskulin, grenčine, sterole, flavone, alantoin, adenozin, gvanin, sečno kislino in vitamine B-skupine ter vitamin K.

Z zdravljenjem s pripravki iz divjega kostanja za peroralno uporabo je treba biti zmeren, saj lahko pri prekoračitvi dnevnega odmerka escina nastopijo nezaželeni učinki, kot so srbečica, gastrointestinalne motnje, slabost, glavobol in omotičnost. Odmerek escina naj bi se na začetku terapije na dnevni ravni gibal od 90 do 150 miligramov, pozneje pa od 35 do 70 miligramov.

WordPress Themes