KAKO SE ZDRAVIMO SAMI 2.

Nasveti

To pisanje je nastalo na pobudo drugih. Ko se je razvedelo, da sem se zdravila za rakom tudi v ZDA, mi je telefoniralo veliko ljudi. Nekateri z vec, drugi z manj uspeha. Gospod Podobnik (ali nekako tako) je tik, preden me je koncno dobil, obupal. Žal. Drugi so mi predlagali srecanja. Vsi pa so želeli izvedeti, kaj sem se naucila v Ameriki. Vsem sem seveda skušala povedati najpomembnejše. A sem obicajno kaj pozabila. Kar me je navdajalo z nelagodnostjo. Ko mi je še neka kolegica v službi rekla, da bi morala vec pisati o svoji ameriški izkušnji, je kocka padla. Odlocila sem se, da napišem vsaj osnovne reci. Da si bo z njimi lahko pomagal vsakdo, ki to želi. In ki se ob diagnozi rak ni odlocil kapitulirati. Ampak se je odlocil boriti se zase. Za svoje življenje.
Ko pa sem se skušala odločiti, kaj naj vam napišem najprej, je nastopil problem. Ker če bi zgodbo začela kronološko in logično, bi trajalo še mesece, preden bi vam napisala temeljna navodila zdravljenja, kot so nam jih predpisali na Kliniki Livingston. Zato sem se odločila za obratno pot. Začela bom z navodili. Razlage bodo sledile v naslednjih nadaljevanjih. Tako tisti, ki želite pomoč, ne boste izgubljali časa. Osnovna navodila boste lahko začeli takoj izvajati v praksi. In tako takoj pomagali vašemu telesu v boju za zdravje.

Seveda ob navodilih, vsaj še danes, ne sprašujte, zakaj. Tega vam nimam prostora napisati. O tem boste več izvedeli drugič. In seveda: če imate vprašanja, jih, prosim, pošljite na uredništvo Vive. Z veseljem bom odgovorila nanje.

Navodila, kaj storiti, sem razdelila v več skupin. Po časovnem vrstnem redu. Začeli bomo s tem, kaj morate storiti zdaj, danes. In nato nadaljevali z bolj oddaljenimi časovnimi sekvencami. Tako, da vam bo laže.

NAJPOMEMBNEJŠA OSNOVNA NAVODILA

KAJ MORATE STORITI DANES?

1. Takoj morate nehati uživati sladkor ter vse jedi in živila, ki ga vsebujejo! Pri tem ni pomembno, ali gre za beli ali rjavi sladkor, fruktozo ali glukozo, med ali sirup. Vsak sladkor je najstrože prepovedan. Enako so prepovedana vsa živila, ki vsebujejo sladkor. Ne samo sladkarije, temveč tudi sadje in suho sadje. Prepovedana so tudi vsa umetna sladila.

2. Povsem izpraznite svoj hladilnik! Skoraj gotovo imate v njem samo hrano, ki je ne smete jesti. Jesti namreč ne smete nobene hrane, ki je pridelana ob pomoči umetnih gnojil in pesticidov, nobene hrane, ki vsebuje konzervanse, barvila in druge dodatke, ki jih prehrambna industrija dandanes dodaja hrani za lepši videz ali za podaljšanje roka trajanja. Uživati smete samo živila, ki so pridelana ekološko, ki niso konzervirana, nimajo dodanih barvil in podobnega. Jesti morate torej tako imenovano zdravo hrano.

3. Takoj prenehajte jesti belo moko in vsa živila, ki jo vsebujejo (testenine, kruh itd.)! Saj iz kemije veste, kako sta si bela moka in sladkor podobna, mar ne?

4. Takoj prenehajte uporabljati prečiščeno belo sol in beli riž! To sta kemično predelani živili, za ta pa velja, kar smo povedali pod točko 2.

5. Takoj prenehajte jesti meso, mesne izdelke, jajca, mleko in mlečne izdelke! Seveda zato, ker je vse to hrana, ki zaradi krmil, antibiotikov, konzervansov in načinov predelave vsebuje snovi, ki so za vas škodljive. Jesti smete le jajca, maslo in sladko smetano iz kontrolirane ekološke pridelave, jagnjetino, divjačino (občasno) in ribe. Veliko rib. In to globokomorskih in rib iz odprtega morja. Obalne ribe izpustite! Enako školjke!

6. Takoj prenehajte uporabljati običajne maščobe (mast, margarina) in olja! Uporabljati smete le hladno stiskana olja, predvsem olivno olje.

7. Takoj prenehajte piti kavo, pravi čaj, vse alkoholne in industrijsko izdelane pijače! Dovoljeni so le voda, nesladkani zeliščni čaji in sadni sokovi, ki jih iztisnete iz svežega sadja in obilno, ampak res obilno razredčite z vodo.

8. Takoj nehajte primerjati svoj krožnik s krožnikom drugih ljudi! Seveda boste videli vse polno ljudi, ki brez (vsaj vidnih) posledic jedo to, česar vi ne smete. Naj vas to ne zavede. Ti ljudje imajo vsaj večinoma še zdrav imunski sistem. Tako, kot ste ga nekoč imeli tudi vi. Jedi, ki jih jedo, vsebujejo snovi, ki škodijo vam, ne pa nujno njim (čeprav bi tudi o tem lahko razpravljali). Zato se ne pustite pretentati s tem, da če to lahko jedo vsi, lahko to jeste tudi vi. Vi niste vsi. Vi imate raka. Ali ste ga imeli.

9. Takoj prenehajte obravnavati svoje telo kot smetnjak! Kar pomeni, da prenehajte jesti vso pregreto in postano hrano ter hrano dvomljive kakovosti. Nagnito ali uvelo sadje in zelenjava sodita v smeti in ne v vaše telo!

10. Takoj začnite kuhati vsak obrok posebej! Jesti smete samo sveže pripravljeno in kuhano hrano. Če nimate časa za kuhanje, lahko vedno pojeste kos polnozrnatega kruha z maslom in popijete velik kozarec iztisnjenega zelenjavnega soka. Za to imate vedno čas!

11. Takoj prenehajte uporabljati mikrovalovno pečico in ekonom lonec! Takšni načini priprave hrane niso za vas.

12. Takoj se prenehajte smiliti sami sebi! Zaradi tega, česar ne smete jesti. Zato, ker ste bolni. Zato, ker je svet tako nepravičen. In še zaradi tisoč drugih reči. Vaše počutje in vaša nastrojenost sta vaš adut v boju z boleznijo. Raziskave kažejo, da imunski sistem ljudi, ki so srečni in dobre volje, deluje bolje od imunskega sistema nesrečnih in zagrenjenih ljudi.

13. Takoj začnite spati po najmanj osem ur na dan! Dovolj spanja je ključno za normalno delovanje imunskega sistema. Če se zbudite po nekaj urah spanja, ne postanite nervozni. In nikakor ne vstanite. Najdite udobni položaj v postelji. In si govorite: “Ni pomembno, da spim, pomembno je le, da počivam.” Presenečeni boste, kako hitro boste zaspali.

14. Takoj si vzemite po eno uro časa na dan samo zase! To eno uro morate porabiti za to, da se naučite katerekoli protistresne tehnike. Meditacija, vizualizacija, avtogeni trening, karkoli – pomembno je le, da za eno uro izklopite ves ostali svet, da vas vsi pustijo pri miru, da se to uro posvetite sebi.

15. Takoj začnite poslušati sebe! Nehajte bežati pred seboj. Nehajte odrivati težke misli, zamere, bolečine itd. To ste delali doslej. To je bil eden od ključnih dejavnikov kroničnega stresa, v katerem ste živeli doslej. In kronični stres
pomembno slabi imunost. Zato tega ne počnite več. Ampak se začnite poslušati. Četudi boli.

16. Takoj si začnite govoriti, da ste najpomembnejši in prvi! In tako tudi ravnati! Vaše potrebe morajo imeti absolutno prednost pred potrebami vseh drugih. Tudi pred dolžnostmi in obveznostmi.
17. Takoj se začnite vaditi v govorjenju čudežne besede: “Ne!” Naučite se reči ne v vsaki situaciji, ki vam ne ustreza, in predvsem v vsaki situaciji, v kateri se pričakuje, da boste hodili po sebi. To ste delali doslej. Zdaj morate
s tem prenehati.

18. Takoj začnite nenehno na tiho brundati svojo najljubšo pesem ali popevko! Za boljšo voljo.

19. Takoj začnite ves čas nositi s sabo ta seznam! Da ne boste česa pozabili.

KAJ MORAM STORITI DANES ALI JUTRI?

1. Nehajte kupovati v najbližji samopostrežni in vseh običajnih trgovinah s hrano! Vsa živila v teh trgovinah vsebujejo zgoraj omenjene dodatke in so torej za vas prepovedana.

2. Poiščite najbližjo trgovino z zdravo hrano! Tam boste našli živila, ki jih smete jesti. Vendar pazite! Tudi v teh trgovinah boste na policah našli hrano, ki ni ekološko pridelana, in hrano, ki vsebuje sladkor in konzervanse. To hrano morate izločiti. Da boste to lahko naredili, pa morate:

3. takoj začeti brati etikete na prehrambnih izdelkih! Te vam bodo povedale vse o načinu pridelave, morebitnem sladkorju, konzervansih, barvilih in ostalem. Vse, kar vsebuje različne E-je, pustite na policah.

4. Poiščite najbližjo registrirano ekološko kmetijo! Tam kupujte vso zelenjavo. In poskušajte se dogovoriti, da bi
posadili ali posejal to, kar potrebujete.

5. Kupite sokovnik! Potrebovali ga boste za iztiskanje zelenjavnih sokov. Najpomembnejši kriterij za nakup je čim manjše kovinsko rezilo. Sama uporabljam Moulinexov Vitafruit, ki je poleg tega, da ima majhno rezilo, še poceni.

6. Začnite piti korenčkov sok, dvakrat po 2 dcl na dan! Sok iztisnete iz ekološko pridelanega korenja, ki ga operete in ostrugate s ščetko (ne z nožem!). Ko sok izsočite v nekovinsko posodo, s plastično žličko poberite pene in sok takoj popijte. Pijte ga po zajtrku (zajtrk morate jesti, ampak res jesti!) in okrog petih popoldne. Zraven vedno pojejte za pest mandeljnov.

7. Začnite jemati visoke odmerke vitamina C, A in E ter dobre multivitamine! Ti naj ne vsebujejo železa, razen če vam je jemanje dodatnega železa zaradi anemije predpisal zdravnik.

8. Začnite jemati antioksidante! Predvsem koencim Q 10.

9. Na krožnik začnite obilno in vsakodnevno nalagati korenje, paradižnik, cvetačo, brokoli in tofu! Zelenjava je lahko tudi sveža, tofu pa le pogrejte.

10. Kupite mlin za mletje žita! Že mleta polnozrnata moka je namreč nezdrava. Ko kupujete mlin, pazite, da bo imel prave kamne.

11. Začnite se sprehajati! Po gozdu, travniku, ob reki, morski obali, in če ne gre drugače, po parku. Nekje, kjer se lahko nadihate. Kjer je mir. Sprehajanje je odlična protistresna terapija.

12. Počivajte po kosilu! Vsaj pol ure.

13. Zabrišite v koš (ali podarite) vso kozmetiko, ki jo uporabljate! Tudi ta vsebuje snovi, navedene pod točko 2. Poiščite kozmetiko iz ekološke predelave, denimo nekatere izdelke znamke Scheller (DM market), Dr. Hauschka in Annemarie Borlind.

14. Zabrišite v koš vse pralne praške in čistila, ki jih uporabljate! In jih nadomestite z ekološkimi. Vse dobite v DM marketu in Intersparu, zlasti izdelke z žabico (Frosch).

15. Začnite se redno tehtati! Ob spremembi prehrane ne smete hujšati, ker to slabi imunski sistem (razen če vam je hujšanje predpisal zdravnik). Jejte toliko dovoljene hrane, da ohranite težo. To praviloma pomeni, da jeste več kot prej.

16. Nehajte se družiti z ljudmi, ki pričakujejo, da boste umrli! To definitivno kvari vaše razpoloženje, mar ne?

17. Začnite se razvajati! Privoščite si reči, ki vas radostijo. In veselijo. In ki običajno ne stanejo veliko. To je lahko samo popoldanski spanec. Vroča kopel z dišavami in svečami. Sprehod po galeriji. Ali najljubši trgovini. Obisk ljubih znancev, za katere niste imeli časa. Razvajajte se redno! Vsaj enkrat na dan!

18. Začnite se smejati! In duhovičiti! Zaradi prej omenjenega ugodnega vpliva dobre volje na vaš imunski sistem.

19. Naredite si seznam stvari, ki vas nervirajo ali ob katerih ste nezadovoljni! Napišite vse, česar se spomnite. In zraven napišite, kaj bi radi. Pri vsaki stvari posebej!

20. Naredite si urnik! V katerem bo vpisan popoldanski počitek, ura sprehoda, vaša ura zase in vaše razvajanje. In se ga držite! Ne pozabite, da ste prvi vi in vaše potrebe!

KAJ MORAM STORITI ČIMPREJ?

1. Poiščite knjige za učenje sprostitvenih tehnik! Tako gre laže.

2. Če niste individualist ali če vam učenje iz knjig ne gre od rok, poiščite kakšno skupino, kjer se je mogoče naučit teh tehnik! Ker je dandanes to modno, boste hitro kaj našli. In iščite, dokler ne najdete tistega, kar vas veseli. Ničesar ne delajte na silo.

3. Začnite ukinjati stvari s seznama stvari, ki vas delajo nezadovoljne! Dobesedno ukinjati. Ali pa spreminjati v tisto, kar bi radi. Nezadovoljni v službi? Poiščite si novo. Nezadovoljni v odnosu s partnerjem? Poskušajte ga spremeniti. Če ne gre, odkorakajte iz njega. Nehajte se obnašati kot nemočna žrtev. Žrtev ste toliko, kot hočete sami!

4. Premislite, ali ste zadovoljni s svojim zdravnikom in onkologom! Če niste, ju zamenjajte. Imate pravico do zdravnika, s katerim ste zadovoljni, ob katerem imate občutek, da mu je mar za vas in da za vas naredi vse. In naj vam ne bo nerodno. Gre za vas in vaše življenje!

5. Ugotovite, kakšno je stanje vašega imunskega sistema! Te preglede si lahko, če ne gre drugače, plačate samoplačniško ali jih opravite v tujini.

6. Nehajte misliti, da si dobrega ali dodatnega zdravljenja ne morete privoščiti, ker je predrago! Pomislite, da večina ljudi jemlje posojila za stanovanja in avtomobile, zakaj ga torej vi ne bi vzeli za vaše zdravljenje? Ali ni vaše zdravje vredno več kot nov avtomobil? Gre za prioritete, ne za denar!

7. Učite se o vaši bolezni! Več ko boste vedeli, več upanja za ozdravitev boste našli. In več pametnih nasvetov, ki so že pomagali drugim.

8. Začnite se učiti tehnike pozitivnih zatrditev! Za vas je temeljna zatrditev: “Zdrav sem.” Ali: “Zdrava sem.”

9. Če psihološko trpite, si poiščite pomoč! Veliko pomagajo že redno sproščanje, sprehodi in počitek, a če tudi to ni dovolj in potrebujete pogovor, najdite koga, ki vam bo pomagal. Zlasti društva, v katerih se družijo bolniki, ki so že preboleli raka, so nadvse koristna.

Vem, vem, da vam je kar slabo. Da se vse v vas upira. In godrnja. Da imate kup zakajev. A se bomo ukvarjali tudi s tem. Naslednjič. In naslednjič.

WordPress Themes