Kako se spopasti s plesnimi?

Načinov, kako se spoprijeti z nezaželenimi plesnimi v stanovanju, je več, odvisno, kaj so plesni napadle. Oblačila, ki jih je napadla plesen, lahko rešiš na precej enostaven način, tako, da jih večkrat opereš s soda bikarbono v vroči vodi. Po pranju oblačila posuši na soncu, saj žarki pripomorejo k pobijanju plesni, nekateri pa priporočajo, da pred pranjem k običajnemu prašku dodaš še malo kisa.

Tudi kopalnico, ki so jo napadle plesni, lahko očistiš z mešanico kisa in vode, učinkovito pa naj bi bilo tudi olje čajevca. Če to ne bo pomagalo, pa preizkusi bolj agresivna čistila, npr. varekino.

Plesni na pohištvu so težji zalogaj, saj boš potrebovala več potrpljenja in časa. Pohištvo, ki so ga napadle plesni, odnesi ven, npr. na balkon ali teraso, tako da med čiščenjem ne boš vdihavala dražečih hlapov, pred pričetkom opravila pa si obraz zavaruj s kakšno krpo ali masko. Pohištvo spoliraj s čistili, namenjenimi specifičnim materialom, npr. za blago, za les ipd., po koncu pa ga posuši na soncu. Nato pohištvo dezinficiraj z mešanico ene skodelice belila in pet skodelic vode. Če se bojiš, da bi belilo poškodovalo pohištvo, pred tem naredi test in majhen delček namaži z njim ter nato počakaj pet minut.

Stene in strop, ki jih je napadla plesen, pa očisti z vročo vodo in detergentom, lahko pa preizkusiš tudi mešanico belila in vode. Po končanem opravilu lahko predel, kjer je bil madež, tudi prebeliš z barvo, ki vsebuje sredstva proti nastajanju plesni.

Kako preprečiti razrast plesni?

Glavno pravilo preventive je, da morajo biti prostori čim boljše prezračeni. Vsak dan vsaj za nekaj minut odpri vsa okna in vrata, zelo koristni pa so tudi zbiralniki vlage, to so nekakšne posode, ki jih lahko postaviš npr. na vrh omare in v katerih se nabira vlaga, ki zato ne napade pohištva in sten.

Učinkoviti so tudi naslednji ukrepi: pipe in cevi, ki puščajo, npr. v kleti ter na podstrešju, takoj popravi, med uporabo sušilnika za perilo pa poskrbi za dobro odvajanje vlage, kar najlažje dosežeš tako, da na stežaj odpreš vrata ter vklopiš ventilator.

Kupi merilnik vlage in spremljaj vlažnost prostorov, ki naj bo poleti okoli 50-odstotna, pozimi pa 30-odstotna. Ne pretiravaj z zalivanjem rastlin in jih redno pregleduj, če so se na njih slučajno pojavile plesni, redno pa poskrbi tudi za brisanje prahu, saj plesni lahko zrastejo tudi na njem, ne zgolj v vlagi.

WordPress Themes