KAKO SE SKUHA MATEVŽ

Matevž je tradicionalna slovenska jed, ki jo vsaka kuharica pripravlja po svoje. Predstavljamo vam naš enostaven in slasten recept!

Matevž postrežemo s kislim zeljem ali repo ter, po želji, z mesnimi jedmi, kot so pečenice, pečenka, pečena rebrca, prekajena krača, lahko pa ga zabelimo tudi z ocvirki, praženimi koščki slanine ali, če želimo jed ohraniti vegetarijansko, s praženim porom. Jed iz krompirja in fižola je zelo zdrava, saj ima kljub zmerni kalorični vrednosti (manj kot riž ali testenine) precej beljakovin, vlaknin in drugih hranilnih snovi.

Sestavine za matevž (priloga za 4 osebe)

– 0,5 kg krompirja

– 0,5 kg fižola

– 0,5 dcl oljčnega olja

– 3 stroki česna

– sol, poper

Krompir skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Če uporabimo vnaprej kuhan fižol (ali fižol iz pločevinke), ga dodamo krompirju nekaj minut pred koncem kuhanja, da se fižol pogreje. Odcedimo, dodamo strt česen, oljčno olje, sol in poper ter pretlačimo do željene gladkosti – nekateri imajo radi povsem gladko pretlačen pire, spet drugim je všeč bolj rustikalna tekstura s koščki krompirja in fižola.

Postrežemo s kislim zeljem ali repo in drugimi jedmi, ki nam pašejo v tradicionalni jedilnik.

PREDLOG: Matevž lahko pripravimo tudi namesto krompirjevega pireja, kot prilogo kateri koli jedi, če želimo večji delež beljakovin v obroku. Zakaj pa ne?

WordPress Themes