KAKO SE LAHKO IZOGNEMO RAKU

Najprej vas moramo razveseliti z dobro novico, in sicer da se lahko v kar 70 odstotkih izognete rakavim obolenjem, če živite zdravo. Zdrava prehrana, vadba, izogibanje alkoholu in kajenju so vaša prva obramba pred rakom. K temu pa lahko pripomorejo tudi naslednje strategije.

Voda

Strokovnjaki priporočajo, da namesto vode iz plastenke pijete vodo iz pipe. To lahko za bolj varno uporabo še filtrirate. (Foto: iStockphoto)

1. Pijte vodo iz pipe

Namesto ustekleničene vode pijte filtrirano vodo iz pipe, saj se lahko tako izognete nekaterim kemikalijam, kot je na primer BPA, ki so rakotvorne in ki motijo hormonsko delovanje. V priporočilih ameriških strokovnjakov zapisanih v President’s Cancer Panel piše, da je domača filtrirana voda bolj varna kot ustekleničena voda, katere kakovost ni vedno visoka ali je celo slabša od vode iz pipe.

Zdrava hrana

Ko se naslednjič odločate, kakšno solato boste kupili v trgovini, izbirajte med najtemnejšo. Klorofil, ki daje solati barvo, je namreč bogat z magnezijem, ta pa zmanjšuje tveganje za raka debelega črevesa pri ženskah.

2. Marinirajte meso preden ga položite na žar

Predelano in dobro zapečeno ali celo zažgano meso vsebuje heterociklične amine, ki so rakotvorni. Ti nastajajo, ko se meso peče na visoki temperaturi, k poslabšanju vašega zdravja pa lahko pripomorejo tudi policiklični aromatični hidrokarboni, ki se med pečenjem nad ogljem odložijo na mesu. ’’Priporočila, da užijemo manj mesa na žaru, so podprta s številnimi znanstvenimi dokazi, zato se jih je dobro upoštevati,’’ je za Yahoo health povedala profesorica karcinogeneze Cheryl Lyn Walker iz teksaške medicinske univerze. Če se kljub temu odločite za meso na žaru, pri mariniranju mesa dodajte začimbi rožmarin in timijan, saj vsebujeta veliko antioksidantov in kot je pokazala raziskava kansaških strokovnjakov, lahko izničita učinek policikličnih aromatičnih hidrokarbonov za kar 86 odstotkov.

3. Spijte dovolj vode

Uživanje zadostne količine vode lahko zmanjša možnosti za razvoj raka mehurja, saj na ta način izpirate mehur in izločate škodljive snovi iz notranjosti organa. Priporočljivo je, da na dan spijete osem kozarcev vode.

4. Uživajte zeleno zelenjavo

Ko se naslednjič odločate, kakšno solato boste kupili v trgovini, izbirajte med najtemnejšo. Klorofil, ki daje solati barvo, je namreč bogat z magnezijem, ta pa zmanjšuje tveganje za raka debelega črevesa pri ženskah. ’’Magnezij vpliva na celice v prebavnem traktu in če pride do pomanjkanja, se lahko zgodi, da se celice začnejo deliti ali razraščati tudi, ko se ne bi smele,’’ pojasni Walkerjeva. Le polovico skodelice kuhane špinače vsebuje kar 75 mg magnezija, kar bo dovolj za 20 odstotkov dnevne porabe magnezija.

5. Brazilski oreščki

Brazilski oreščki so bogat vir selena, antioksidanta, ki, kot je pokazala raziskava Dartmouth medicinske fakultete, zmanjšuje tveganje za raka mehurja pri ženskah. Druge študije pa so pokazale, da ljudje, ki zaužijejo dovolj selena, redkeje umirajo za rakom pljuč in debelega črevesa. Raziskovalci menijo, da selen varuje celice pred prostimi radikali, poleg tega pa poveča delovanje imunskega sistema in zavira nastajanje krvnih žil, ki prehranjujejo tumorje.

Oreščki

Brazilski oreščki so bogat vir selena, antioksidanta, ki zmanjšuje tveganje za raka mehurja pri ženskah.

6. Redna vadba

Že zmerna vadba, kot je na primer hoja dve uri na teden, zmanjša možnosti za razvoj raka dojke za 18 odstotkov. Bolj aktivna redna vadba pa še za višji odstotek, saj pomaga kuriti maščobo, ki proizvaja estrogen in kot je znano, ta močno pripomore k razvoju raka dojke. Poleg tega vas bo redna vadba varovala pred številnimi drugimi oblikami raka in srčno-žilnimi obolenji.

7. Previdna uporaba prenosnega telefona

Svoj prenosni telefon uporabljajte za kratke klice in sporočila, sicer pa uporabljajte slušalke, da ne boste možganov izpostavili radiofrekvenčnemu sevanju. Pri tem gre bolj za preprečevanje morebitnega tveganja in ne za dokazano nevarnost. Dokazov, da prenosni telefoni povzročajo možganskega raka, ni, so pa različne študije pokazale, da bi morda lahko obstajala povezava.
podjetnik na telefonu
Dokazov, da prenosni telefoni povzročajo možganskega raka, ni, so pa različne študije pokazale, da bi morda lahko obstajala povezava med sevanjem in razvojem možganskega raka.

8. S pravimi barvami preprečite kožnega raka

Že izbira barve oblačil lahko zmanjša tveganje za kožnega raka, je pokazala španska raziskava. Ugotovili so, da modra in rdeča tkanina ponujata veliko boljšo zaščito pred ultravijoličnimi žarki kot bela in rumena. Seveda pa je ključno tudi, da se čim bolj izogibate sončnim žarkom, ko je to nemogoče, pa se zaščitite s kremo za sončenje, pokrivalom in očali.

9. Uživajte ’čisto’ hrano

Izjemnega pomena je zdrava in ’čista’ hrana. Ameriški strokovnjaki priporočajo, da kupujemo meso, ki ne vsebuje antibiotikov in dodanih hormonov, za katere se sumi, da povzročajo endokrine težave, vključno z rakom. Priporočljivo je tudi, da uživate hrano, ki je pridelana brez pesticidov (živila, ki vsebujejo največ pesticidov, so zelena, breskve, jagode, jabolka in borovnice), poleg tega pa da jo pred uživanjem dobro operete. ’’V pesticidih je kar 40 dobro poznanih rakotvornih snovi, zato je dobro, da se takim živilom izogibamo,’’ pove Thomas A. Sellers, direktor sekcije za varovanje pred rakavimi obolenji na Moffitt Cancer Center v Tampi.

10. Ne pretiravajte s folno kislino

Vitamin B12 (folna kislina) je ključen za nosečnice pri preprečevanju okvare ploda, a gre za dvorezen meč, ko je govora o raku. Uživanje prevelike količine sintetične oblike folne kisline (torej ne folatov, ki jih najdemo v zeleni listnati zelenjavi, pomarančnem soku in drugih živilih) je povezano s povečanim tveganjem za razvoj raka debelega črevesja, pljučnega raka in raka prostate. Poleg tega se izogibajte multivitaminom, še posebej, če uživate dovolj žitaric. Zadnja študija je pokazala, da je kar polovica uporabnikov prehranskih dodatkov, ki so uživali folno kislino z več kot 400 mcg tega vitamina, preseglo dnevno dozo 1000 mcg folne kisline na dan. Za tiste, ki ne načrtujete družine, je tako bolje, da uživate prehranske dodatke z manjšo vsebnostjo tega vitamina ali pa da ga v telo vnašajo z organsko hrano.

Alergija na mleko – 2

Mlečni izdelki, ki so bogati s kalcijem, varujejo pred rakom debelega črevesa.

11. Povišajte vnos kalcija

Mleko je bogato s hranilnimi snovmi, lahko pa vas zavaruje tudi pred rakom debelega črevesja. Študija Dartmouth medicinskega centra je pokazala, da so ljudje, ki so štiri leta redno uživali zadostne količine kalcija, za 36 odstotkov zmanjšali možnosti za razvoj predrakavih sprememb še pet let po tem, ko se je študija zaključila (opazovali so 822 ljudi, ki so vsak dan zaužili 1200 mg kalcija). Če ste občutljivi na mlečni sladkor laktozo, je danes na voljo tudi mleko in mlečni izdelki brez laktoze, kalcij pa lahko vnašate v telo tudi s pomočjo probiotičnih jogurtov, ki jih posamezniki z laktozno intoleranco dobro prenašajo.

12. Uživajte polnozrnato hrano

Polnozrnata žita so za vaše zdravje boljša kot bela žita. Problematična živila, ki imajo visok glikemični indeks in hitro dvignejo krvni sladkor, so večinoma iz bele moke. Polnozrnata živila pa imajo nižjim glikemični indeks in tako ne povzročajo hitrega porasta krvnega sladkorja, zaradi česar vas nasitijo za dlje časa. Študija harvardske medicinske univerze kaže, da z uživanjem živil z visokim glikemičnim indeksom povečate možnosti za razvoj raka na debelem črevesju.

13. Bodite pozorni na bolečino

Če se soočate z napihnjenim trebuhom, bolečinami v medenici in nenehni potrebi po uriniranju, se oglasite pri svojem ginekologu. Če so ti simptomi izraziti, lahko kažejo na raka jajčnikov. Ženske te simptome pogosto ignorirajo, kar je tudi vzrok za to, da je ta bolezen tako smrtonosna. Če rak jajčnikov odkrijemo zgodaj, preden se razširi izven jajčnika, pa je možnost za preživetje v naslednjih petih letih kar 90- do 95-odstotna.
CT
Raziskave strokovnjakov so pokazale, da je kar tretjina CT-posnetkov nepotrebnih. Prav zato poskrbite, da se posnetki ne ponavljajo, če obiščete več različnih zdravnikov, ali pa prosite zdravnika za drug test, kot je na primer ultrazvok ali MRI.

14. Izognite se nepotrebnim pregledom

Računalniška tomografija (CT) je odlično orodje za diagnosticiranje bolezni, kljub vsemu pa prinaša veliko količino sevanja, ki lahko sproži levkemijo. Raziskave strokovnjakov so pokazale, da je kar tretjina CT-posnetkov nepotrebnih. Prav zato poskrbite, da se posnetki ne ponavljajo, če obiščete več različnih zdravnikov, ali pa prosite zdravnika za drug test, kot je na primer ultrazvok ali MRI.

15. Izgubite nekaj kilogramov

Prekomerna telesna teža poveča tveganje za razvoj raka in srčno-žilnih bolezni. Če boste izgubili odvečno telesno težo, bo telo zmanjšalo proizvodnjo ženskih hormonov, kar vas lahko obvaruje pred rakom dojke, maternične sluznice in jajčnikov. Poleg tega pa debelost povečuje tveganje še za raka debelega črevesa in danke, žolčnika in ledvičnih celic.

WordPress Themes