Kako rešiti težave, s katerimi se srečujemo jeseni

Menjanje letnih časov je težko prezreti, zato smo zbrali nekaj najpogostejših težav, s katerimi se srečujemo, ko zakorakamo v nov letni čas – jesen.

Alergije

Jesen je običajno čas, ko se pojavljajo težave z alergijskim rinitisom in astmo.

  • Kaj lahko storite?

Preventiva je najboljši način za blažitev simptomov alergije. Zato obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal pršila za nos, kapljice za oči in antihistaminike.

S sončnimi očali boste zmanjšali izpostavljenost alergenom iz zraka, z uporabo vlažilnika doma pa boste delovali preventivno proti alergijam, ki jih povzroča vlaga, zlasti pri alergijski astmi.

Teža

Kronobiologi z univerze v Teksasu so dokazali, da ljudje, ki živijo v severnih deželah, pozimi v telo vnašajo 6 do 7 odstotkov več kalorij kot poleti.

V reviji Obesity Reviews pa so objavili študijo, ki pravi, da telo v času hladnejših dni proizvaja ‘rjavo’ salo, ki izgoreva v energijo, da bi ustvarilo toploto, tako, da telesu jemlje kalorije. Težava nastane, ker sodoben način življenja, predvsem centralno ogrevanje, otežuje izgubo kilogramov v tem obdobju, saj telesu ni več treba porabljati toliko energije, da bi se ogrelo.

Po mnenju strokovnjakov s prihodom hladnih dni v telo ni treba vnašati več ogljikovih hidratov, temveč bi se morali bolj osredotočiti na hrano, bogato z vitamini.

  • Kaj lahko storite?

Čeprav je januar tisti mesec, ko se običajno lotimo diet in razstrupljanja, strokovnjaki menijo, da bi to morali storiti že septembra ali oktobra.

Takrat telo potrebuje več hranilnih snovi, da se lahko obrani pred okužbami.

Koža

Pomanjkanje vlage v zraku lahko prične ogrožati zdravje kože, saj ta postane suha. Vremenske spremembe lahko povzročijo tudi rdečico, medtem ko imajo ljudje z bolj mastno kožo težave z aknami.

Nekateri imajo tudi srbečico in občutek, da jim kožo vleče skupaj. Ker je koža manj izpostavljena soncu, imajo več težav tudi ljudje s psoriazo.

  • Kaj lahko storite?

Da bi suho kožo vrnili v normalno stanje, jo negujte z izdelki, ki vsebujejo regenerativna eterična olja. Simptome psoriaze in ekcemov pa lahko blažite z vlažilnimi kremami.

Sklepi

Strokovnjaki potrjujejo, da so sklepi od septembra bolj zbiti, mogoči prav zaradi hladnejšega podnebja in spremembe pritiska. Nižji je pritisk, manj je atmosferskega zraka, ki zadržuje mehko tkivo okoli sklepov. Zato se vneto tkivo širi, da bi zapolnilo prostor, živci v tkivu pa zatekajo in povečujejo bolečine.

Druga teorija pa pravi, da v hladnih dneh po perifernem tkivu kroži manj krvi, zato da bi se več tople zadrževalo v predelu srca. Rezultat tega so pogostejši trdi sklepi.

  • Kaj lahko storite?

Imate Rynaudov sindrom ali vas mučijo boleči sklepi? Mogoče bi vam lahko bili v pomoč dodatki na osnovi ingverja, ki širi krvne žile. Dokazano je tudi, da izvleček šipka deluje protivnetno.

Lasje

Po študijah Centra Clauderer iz Pariza, ki se ukvarja s pojavom izpadanja las, se veliko ljudi s to nadlogo spopada od konca avgusta do začetka novembra. Verjamemo, da sončni žarki uravnavajo hormone, ki regulirajo rast las in jo pospešujejo.

Do jeseni večina teh las doseže konec ciklusa, zato pričnejo izpadati. Vendar je to izpadanje samo občasno. Prav tako se lahko pojavita srbečica in suho lasišče.

Hladno in suho jesensko vreme je lahko tudi vzrok za pojav prhljaja in seboroičnega dermatitisa. Povzročajo ga organizmi, podobni glivicam, ki so vzrok za masten prhljaj rumenkaste barve.

  • Kaj lahko storite?

Prhljaj, vključno tisti, ki ga povzroča seboroični dermatitis, lahko odstranimo z uporabo protiglivičnih šamponov, ki vsebujejo ketokonazole.

Imunost

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine jesen uravnava element kovine in je obdobje ekstremne suhosti, zlasti če jo primerjamo z vlažnimi poletnimi dnevi. Zaradi tega so pljuča bolj nagnjena k različnim okužbam.

Uživanje sadja in korenaste zelenjave, ki rasteta v tem letnem času, krepi organizem, da je odporen proti prehladom in virusom. Nutricionisti vsekakor priporočajo, da izbiramo živila glede na letni čas.

Jesensko sadje in zelenjava, kot so buče in jabolka, sta bogata z vitaminom C, beta karotenom in drugimi hranljivimi snovmi, ki so dobre za naš organizem. Brokoli in brstični ohrovt vsebujeta tudi veliko vitaminov in mineralov, ki nam pomagajo krepiti organizem.

  • Kaj lahko storite?

Dnevni odmerek probiotika ali nadomestka lahko zmanjša možnost okužbe, saj stabilizira črevesno sluznico. Por, česen in čebula so že od nekdaj znani kot odlični v boju proti gripi in prehladu.

Jesenske jagode, kot so šipek in brusnice, zdravniki predpisujejo pacientom, saj naj bi vsebovale snovi, ki imajo velik učinek v boju proti patogenim bakterijam. Nedavne raziskave so pokazale, da redno uživanje bezga ščiti pred prehladom in gripo.

WordPress Themes