KAKO DO PLOSKEGA TREBUHA (hrvaško)

Do ravnog stomaka svakako se ne dolazi lako. Značajno je što redovnije vježbati, što više se kretati, uopšte biti što više fizički aktivan.

Meč‘utim, isto je toliko značajno i kako se hranite.

Pojedine namirnice su izuzetno djelotvorne za metabolizam i probavu, te topljenje masnih naslaga.

Takva hrana bi što češč‡e trebalo da bude sastavni dio vašeg svakodnevnog jelovnika.

Uz poznate izvore proteina, poput posnog sira, bijelog mesa, tunjevine i tome sl., predlažemo i nekoliko podjednako bitnih namirnica kada je riječ o ravnom stomaku.

Zeleni čaj

Karakteriše ga pozitivno dejstvo na organizam i to višestruko.

Bogat je oksidantima koji povezuju slobodne radikale, regulišu masnoč‡u u tijelu i imaju smirujuč‡e dejstvo.

Kefir

Ovaj fermentirani mliječni proizvod inače je poznat kao svojevrsni eliksir mladosti.

Pored toga što sadrži mnogo proteina, kefir je bogat mnogim probioticima koji izuzetno povoljno utiču na probavu i obogač‡uju crijevnu mikrofloru.

Engleski naučnici su dokazali da upravo probiotici uništavaju masne č‡elije.

Integralna tjestenina

Integralna tjestenina se proizvodi od cijelih žitarica i karakteriše je nizak glikemijski indeks.

To u stvari znači da posle konzumacije, ne poeč‡ava naglo nivo šeč‡era u krvi, nego se energija iz integralne hrane otpušta postepeno i maksimalno.

S druge strane, “obična” tjestenina (od prerač‘enih žitarica) naglo podižu nivo glukoze u krvi. Kako se ne uspijeva potrošiti u kratkom roku, ona se taloži u organizmu u obliku masti.

Jaja

Ta namirnica predstavlja savršen spoj proteina i ugljenih hidrata.

Bjelance se sastoji od čistih proteina a oni izgrač‘uju mišič‡e, dok se žumance sastoji od ugljenih hidrata koji obezbječ‘uju energiju.

To je ujedno jedan od razloga što je jaje jedan od najpopularnijih jutarnjih obroka.

Naučna istraživanja su pokazala kako ljudi koji konzumiraju namirnice bogate proteinima na duge staze održavaju idealnu tjelesnu težinu: svakodnevnom konzumacijom takve hrane, za godinu možete da smršate više od 3 kg bez posebnih dodatnih napora.

Grejpfrut

Kiselina koju sadrži pomaže probavu i daje osječ‡aj sitosti, dok visok nivo vitamina C direktno utiče na smanjenje holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.

Poput ostalog voč‡a i povrč‡a, grejpfrut ima nisku energetsku vrijednost, što znači da podstiče organizam da troši svoje zalihe energije (masti).

WordPress Themes