KAKO POSTATI – ostati – SREČEN

Ste v novo leto stopili odločeni, da boste letos srečni ne glede na vse, kar se bo dogajalo okoli vas? Zelo dober sklep. Zapomnite si, da si srečo kujete sami – in to predvsem v zavetju doma.

Pravzaprav je biti srečen zelo enostavno. Tu je nekaj nasvetov, kako si sami doma lahko skujete srečo

Dan vedno začnite z zajtrkom. Sadje, kot so pomaranče, marelice ali avokado ter oreščki, so sijajni zavezniki v boju proti stresu. Sušene marelice so polne magnezija ter sproščajo mišice in zmanjšujejo stres. Podobno delujejo avokado in pomaranče. Poleg sadja za zajtrk pripravite tudi kašo iz ovsenih kosmičev, ki je bogata z ogljikovimi hidrati, ki spodbujajo proizvodnjo hormona sreče serotonina v možganih.
Glasba za sproščanje ima ritem 60 utripov na minuto, ki deluje pomirjajoče na srce. Če se melodije ponavljajo, se prebujajo čustva in pride do sproščanja. Zato pritisnite tipko ‘play’ za ambientalno glasbo z zvoki iz narave, klasiko (predvsem Mozarta) in meditativno glasbo.
Skrb za rastline in rože pomaga blažiti stres. Zahvaljujoč barvam, oblikam in vonjem vrt spodbuja notranji mir in ravnovesje. Zeleno oazo si lahko ustvarite tudi v stanovanju ali na balkonu. Ko začutite, da ste pod stresom, negujte, aranžirajte, presajajte, okopavajte.
Zapisovanje najglobljih čustev in najbolj skritih misli izboljšuje zdravje. Z zapisovanjem svojih čustev aktiviramo del možganov, ki je zadolžen za umirjanje negativnih čustev in njihov samonadzor. Zaradi tega lažje prenašamo stres in smo bolj sproščeni.
Gojite in spodbujajte domišljijo. Bodite pozorni na majhne stvari. Uživajte v vonju domačih piškotov ali rož, lotite se barvanja, zaigrajte nekaj, dotikajte se drobnarij okoli sebe.
Ročna dela niso za babice in stare tete. Znanstvene raziskave so pokazale, da se med pletenjem ali vezenjem srčni utrip upočasnjuje in zvišan krvni tlak postopoma niža, kar je dokaz, da ta ustvarjalni konjiček deluje sproščujoče.
Obdajte se s fotografijami ljudi, ki jih imate radi, in dogodkov, ki vas spominjajo na vesele dogodke.
Le 10 minut vaj dihanja dnevno bo izboljšalo pretok energije v telesu in sprostilo stres. Če niste vešči jogijskega dihanja oz ‘pranajame’, počasi dihajte 8 sekund skozi nos, tako da se trebuh razširja, potem 8 sekund zadržujte dih ter počasi izdihujte skozi nos, medtem ko se z jezikom dotikate neba.
samomasaža je odlična za sproščanje – predvsem po podplatih, saj je tam največ akupresurnih točk. In tudi, če ne veste, kje je katera, boste z masažo blago zadeli večino.
berite pravljice in otroške oz mladinske knjige kot sta Mali princ in Jonathan Livingston galeb, saj je v njih toliko pozitivnih življenjskih modrosti, da se morate počutiti lepo.
privoščite si doma popono tišino. Izklopite vse, kar vas spominja na 21. stoletje, in uživajte v plamenčkih dišečih svečk.
v jogi se vsak set asan končuje sproščanjem v položaju otroka in tudi doma se lahko sprostite na tak način. Usedite na kolena, glavo spustite na iztegnjene roke na tla in raztegnete hrbtenico. Težo telesa enakomerno razporedite na dlani in stopala, ramena oddaljite od tal ter sprostite glavo in vrat. Ostanite v tem položaju, medtem ko počasi petkrat vdihnete in izdihnete skozi nos.
Idealen napitek, s katerim boste premagali popoldansko utrujenost, je čaj iz sladkega korena, saj spodbudi nadledvično žlezo, ki proizvaja adrenalin, kar pomaga blažiti stres in dvigne energijo.
Preživite dan v poležavanju na postelji med objemom mehkih blazin. Tudi lenarjenje je včasih dovoljeno.

WordPress Themes