KAKO NEVAREN JE VAGINALNI IZCEDEK

Vaginalni izcedek je v normalnih količinah povsem zdrav, saj se na ta način vagina čisti in ohranja ustrezno ravnovesje. Da je nekaj narobe, pa posumimo, ko izcedek postane obilen, spremeni barvo ali vonj. Na katere težave kaže ‘nezdrav’ izcedek?

Ženski spolni organi

S pomočjo izcedka vagina skrbi za ustrezno higieno, vendar pa je neobičajen izcedek pokazatelj določenih zdravstvenih težav.
Pri zdravih ženskah se vagina s pomočjo izcedka čisti in skrbi za svojo floro, zato je ta nekaj čisto običajnega. Vaginalni izcedek je pri zdravih ženskah mlečne strukture, bele ali prosojne barve, ima rahel vonj, ko se osuši na spodnjicah pa postane rahlo rumenkaste barve. Količina izcedka pa se razlikuje od ženske do ženske. Sicer na količino izcedka vplivajo še dejavniki, kot so menstrualni cikel, čustveni stres, nosečnost, jemanje določenih analgetikov ali pomirjeval, spolna vzburjenost, dojenje, ovulacija in določene diete.
Količina in lastnosti izcedka se med menstrualnim ciklusom razlikujejo od ženske do ženske. Neobičajen izcedek torej lahko najbolje opazi ženska sama, saj bo sama lažje ugotovila, kdaj je postal drugačen.
Ko je izcedek znak določene bolezni, se zgodijo številne spremembe – izcedek postane obilnejši, voden ali sirast, barva postane sivkasta, zelenkasta ali rumena, vonj pa postane izjemno neprijeten. Če so prisotni še srbečica, zbadajoč občutek, bolečina med spolnim odnosom ali pekoč občutek, čim prej obiščite zdravnika. Sicer pa preverite, katera bolezenska stanja najpogosteje povzroča neobičajen vaginalni izcedek
Prekomerno umivanje intimnih predelov ne bo odpravilo neobičajnega izcedka, zato je veliko bolje, če poiščete vzrok in težavo odpravite.

Bakterijska vaginoza

Do bakterijske vaginoze pride, ko se bakterije, ki tvorijo normalno vaginalno floro, prekomerno razmnožijo. Simptomi vključujejo sivkast izcedek z značilnim vonjem po ribah ter razdraženost in pekoč občutek v predelu vulve in vagine, ki pa se še okrepita po spolnem odnosu. Bakterijska vaginoza ne spada med spolno prenosljive bolezni, z antibiotiki pa jo je mogoče hitro odpraviti.

Vaginalna kandidiaza

Gre za infekcijo, ki jo povzroči kvasovka Candida alicans, ki sicer živi v ustih, prebavilih in v nožnici, torej v vlažnem okolju. Vaginalna kandidiaza se kaže z belim mlečnim vaginalnim izcedkom, razdraženostjo in srbečico na predelu vulve in vagine ter sramnih ustnic. Pogosta je tudi bolečina med spolnim odnosom in uriniranjem. Infekcija se pogosteje pojavlja pri ženskah, ki jemljejo antibiotike, so noseče ali imajo sladkorno bolezen. Zdravljenje temelji na uporabi protiglivičnih mazil.

Trihomoniaza

To infekcijo povzroča bakterija Trichomonas vaginalis, spada pa med spolno prenosljive bolezni. Kaže se z obilnim in vodenim izcedkom rumenkaste ali zelenkaste barve, ki ga spremljata neprijeten vonj in bolečina med spolnimi odnosi in uriniranjem. Simptomi se ne pojavijo takoj, ampak šele po dolgi izpostavljenosti bakteriji.

Klamidija

Klamidija prav tako spada med spolno prenosljive bolezni, povzroča pa jo okužba z bakterijo Chlamydia trachomatis. Simptomi, ki spremljajo klamidijo, če se sploh pojavijo, vključujejo rumenkast in mlečni izcedek, ki spominja na sluz in je neprijetnega vonja, bolečina med uriniranjem in spolnim odnosom ter bolečina v spodnjem delu trebuha. Če klamidija ni zgodaj odkrita in pravočasno zdravljena, lahko resno poškoduje reproduktivne organe.

Gonoreja

Gonorejo povzroča Neisseria gonorrhea in prizadene uretro oziroma sečevod, maternični vrat, anus, rektum, žrelo in organe v predelu medenice, včasih pa celo očesno veznico. Simptomi vključujejo vaginalni izcedek z intenzivnim vonjem, bolečino med uriniranjem, povišano telesno temperaturo in mrzlico ter neredne menstrualne krvavitve. Če gonoreje ne zdravimo, lahko preraste v medenično vnetno bolezen in je lahko celo vzrok za neplodnost.

Genitalni herpes

To spolno prenosljivo bolezen povzroča virus herpes simplex II, prepoznamo pa jo po drobnih ali nekoliko večjih vodnih mehurčkih na predelu genitalij. Prav tako se pojavijo voden vaginalni izcedek, srbečica in razdraženost v prizadetem predelu ter bolečina med spolnim odnosom in uriniranjem.
ginekološki stol
V primeru težav ne oklevajte z obiskom pri ginekologu! Nekatere bolezni namreč vodijo tudi v neplodnost.

Pozabljeni tamponi ali drugi predmeti

Pozabljeni tamponi in drugi predmeti, ki jih je mogoče vstaviti v nožnično odprtino, lahko povzročijo temen izcedek z intenzivnim smrdečim vonjem. Gre za znak infekcije, ki ga v nobenem primeru ne smete prezreti, saj je to stanje izjemno nevarno in lahko vodi v toksični šok ali septikemijo, posledica katere je lahko tudi smrt.

Okuženi maternični vložek

Maternični vložek se lahko tudi okuži, kar lahko povzroči nastanek gnojnega izcedka in občutljivost nožnične odprtine. V tem primeru takoj poskrbite za odstranitev materničnega vložka.

Atrofični vaginitis

V obdobju po menopavzi količina estrogena v telesu pomembno upade, posledično pa pride do sprememb v vaginalnih tkivih. Atrofični vaginitis se kaže z vodenim izcedkom, ki je lahko tudi rahlo krvav, vnetjem vagine in tanjšanjem ali atrofijo tkiv. Atrofični vaginitis je mogoče odpraviti z uporabo lokalnih krem, ki vsebujejo estrogen.

Rak materničnega vratu ali vagine

Čeprav redko, je lahko rak spodnjih genitalij vzrok večjih količin izcedka, ki je lahko voden, rožnat, rjavkast, krvav in smrdeč. Sicer pa se tovrstna raka v prvem in drugem stadiju, poleg z že omenjenim simptomom, kažeta še z zunajmenstrualnimi krvavitvami in krvavim izcedkom, ki je obilnejši po spolnih odnosih, v tretjem stadiju pa se poleg naštetih simptomov pojavijo še bolečine v spodnjem delu trebuha, križu, težave pri odvajanju seča ali blata.
Ne glede na to, kateri vzrok sumite, ob pojavu kakršne koli spremembe v barvi, vonju, teksturi ali količini vaginalnega izcedka ali pa bolečine, ki ne pojenja, čim prej obiščite zdravnika.

WordPress Themes