Kako najbolje urediti fotografije z dopusta – Jernej Horvat

Fotografiranje je druga najbolj priljubljena dejavnost lastnikov pametnih telefonov, kaže raziskava podjetja Statista; za ta namen telefon uporablja 60 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov pametnih telefonov. Posledična velika količina fotografij in videoposnetkov, ki zapolnijo spomin na pametnih napravah, prinaša potrebo po shranjevanju na alternativnih mestih. Ena od možnosti so zunanji diski in USB-ključi, a je zaradi prenosa najprej na računalnik in nato na naprave časovno zamudna. Druga možnost je uporaba storitev v oblaku, kjer so fotografije varno shranjene ter dostopne v vsakem hipu.

selfie-dekleta-ss.1437673044.jpg.o.600px.jpg

Foto: Shutterstock

Google Photos

Za začetek storitev, ki je pred dobrim mesecem dni dvignila veliko prahu. Google je namreč ponudil storitev za shranjevanje fotografij in posnetkov popolnoma brezplačno in brez omejitve. To pomeni, da se lahko na Googlove strežnike shrani neomejeno število fotografij brez strahu, da bi zapolnili zmogljivosti. To je dolgoročno izjemno priročno orodje, saj se kamere na pametnih telefonih ves čas izboljšujejo, s tem pa se povečuje tudi količina spomina, ki ga zasede ena fotografija. Shranjevanje fotografij ni edina prednost storitve. Pri Googlu so med drugim razvili tako imenovanega asistenta, s pomočjo katerega se samodejno ustvarjajo zgodbe iz fotografij, ki so med sabo povezane. Tako nastanejo kratki filmi, ki uporabniku prikažejo fotografije, na katere je morda že pozabil. Opozoriti je treba tudi na napreden iskalnik, s katerim lahko po fotografijah brskamo glede na to, kateri predmeti so na fotografiji. V praksi to pomeni, da uporabnik v iskalni pojem vpiše »morje« in že se pojavijo vse fotografije z dopustovanja. Pred uporabo se je treba zavedati tudi slabosti. Storitev je brezplačna, a to pomeni, da lahko Google razpolaga z vsebino na fotografijah za namene oglaševanja. Pozabite torej na zasebnost.

google-photos-xx.1437673041.jpg.o.600px.jpg

Foto: Press

Flickr

Za vse z razvitim občutkom za estetiko se priporoča uporaba Flickerja. Podjetje Yahoo je v zadnjih dveh letih okrepilo delovanje na področju razvoja mobilnih produktov in zato sodijo mobilne aplikacije tega podjetja med najlepše in najuporabnejše na trgu. Na začetku je bila storitev namenjena profesionalnim fotografom, vendar so jo začeli uporabljati tudi drugi in temu primerno se je aplikacija funkcionalno prilagodila. Flickr tako omogoča samodejno shranjevanje fotografij neposredno iz pametnega telefona ali tablice brez posredovanja uporabnika. Hkrati sprosti spomin na pametni napravi, kar pomeni, da lahko uporabnik ustvarja fotografije ali videoposnetke, kolikor se mu zahoče, pa ne bo težav s spominom. Pri Flickerju uporabnikom zagotavljajo en terabajt (tisoč gigabajtov) brezplačnega prostora, kar je več kot dovolj za tako rekoč večino fotografij in videoposnetkov, ki jih je uporabnik s pametnim telefonom posnel v zadnjih nekaj letih. Poleg shranjevanja ponujajo tudi veliko izbiro orodij za urejanje fotografij, s katerimi se lahko uporabnik prijetno zaposli ob ležanju na ležalniku. Tako kot Google tudi Flickr daje možnost iskanja fotografij glede na to, kateri motivi so na njih.

flickr1-xx.1437673037.jpg.o.600px.jpg

Foto: Press

Dropbox Carousel

Storitev Carousel je ločen pripomoček, ki omogoča shranjevanje fotografij in videoposnetkov. S tem se omenjene vsebine ločijo od originalne Dropboxove storitve, ki je v prvi vrsti namenjena shranjevanju različnih dokumentov. Prednost je preprostost storitve, ki v nasprotju z drugimi opisanimi ne ponuja nobenih omembe vrednih funkcij ali možnosti urejanja posameznih fotografij. Vsi posnetki se samodejno shranjujejo takoj po tem, ko jih uporabnik posname, in so na voljo na vseh drugih napravah. Pri vsakodnevni uporabi se za priročno izkaže preprosta možnost deljenja posnetkov med uporabniki ali družabnimi omrežji. Tako je tudi zaradi omenjene ozke funkcionalne usmerjenosti, ki aplikacije ne preplavlja z raznoraznimi možnostmi urejanja, s katerimi se večina uporabnikov tako ali tako ne ukvarja. Carousel ni brezplačen. Če uporabnik želi uporabiti več od brezplačnih dveh gigabajtov prostora, je cena 99,99 evra na leto. V zameno je zagotovljeno, da fotografije ne bodo uporabljene za prodajo oglaševalskega prostora.

dropbox1-xx.1437673032.jpg.o.600px.jpg

Foto: Press

iCloud

Za uporabnike pamentih naprav iOS je najboljša izbira uporaba storitve iCloud. Cenovno to sicer ni najugodneje. Če denimo uporabljate več kot pet gigabajtov prostora, znaša mesečni strošek od 0,99 evra (do 20 gigabajtov prostora) do 19,99 evra (do en terabajt prostora). Vendar pa ima plačljivost storitve tudi dobre strani. Pri Applu je prioriteta varovanje osebnih informacij ter s tem tudi vsebin na fotografijah in videoposnetkih, v nasprotju z Googlom in Facebookom za to podjetje prodaja oglasov ni pomemben vir prihodkov. Zaradi tesne integracije z operacijskima sistemoma iOS in Mac OS X je delovanje storitve iCloud povsem v ozadju. Fotografije se shranjujejo v oblaku in so na voljo ne glede na to, katero napravo uporabljamo. V nasprotju s Flickerjem in Googlovo storitvijo Google Photos ponuja iCloud tudi primerno aplikacijo za računalnike, s katero je urejanje vsebin hitrejše in priročnejše. Slabost iClouda pa je omejeno delovanje iskalnika, ki v tem trenutku še ni na enaki ravni kot Googlova storitev.

icloud-xx.1437673043.jpg.o.600px.jpg

Foto: Press
Članek je izšel v tiskani izdaji 24.07.2015, št. 142/2015 .

WordPress Themes