KAKO IZBOLJÅ ATI SPANEC?

Je ravno danes za vami noč, ko se vam zdi, da ste resnično spali le dobro uro ali dve, preostalih pet pa ste se nemirno premetavali po postelji?

Spanec je za človeka nujno potreben, a njegovega pomena se zavemo šele, ko nam ga primanjkuje ali kadar čutimo potrebo po njem. Na fiziološki ravni se pomanjkanje spanja lahko odraža v obliki motnje v delovanju prebavil, obtočil, ali srca, na psihološki ravni pa v pešanju spomina, zbeganosti in razdražljivosti.

Vpliv okolja

Naturopat in fitoterapevt Gustave Mathieu, avtor knjige Izboljšajmo svoje spanje, poudarja, da na ritem spanca ne vplivata le dan in noč, ampak tudi menjava letnih časov, geografska širina, položaj zvezd in drugi vplivi, kot so temperatura okolja, važnost zraka, elektromagnetni pojavi, nadmorska višina, celo veter.

Predvsem sta pomembna položaj postelje in naša lega med spanjem, saj je zemeljsko magnetno polje poglavitni dejavnik biološkega delovanja našega organizma. Najboljši položaj postelje je, če obrnemo vzglavje proti severu, tako da ima človek noge proti jugu, kar mu omogoča, da nemoteno diha in da se med spanjem dobro počuti.

Opazujte naravo in svoje telo

“Da bi se po spancu počutili resnično spočiti, mora imeti tri bistvene lastnosti: biti mora dolg, globok in reden,” pravi Mathieu, ki problematizira vsakršno hoteno kratenje spanca na račun dela in podaljševanje budnosti s pomočjo poživil, kar dolgoročno lahko povzroči tesnobna stanja in živčna obolenja.

Potrebe po spanju se razlikujejo glede na spol, starost in anatomijo, predvsem pa so odvisne od vsakega posameznika, zato je ključno, da spanje prilagodite svojim osebnim potrebam. Idealni odmerek spanja boste našli z opazovanjem reakcij svojega telesa in narave. V času enakonočja na primer težite k sedmim uram spanja, medtem ko se v poletnem času ta doba lahko skrajša, pozimi pa podaljša. Bolj kot dan je za spanje primerna noč, saj poleg nočne tišine na spanec ugodno vplivata še hlad in ioniziranost atmosfere.

Delo in skrbi

Velikokrat je žal spregledano dejstvo, da je kakovost vašega spanja odvisna od vašega dela in dnevnih skrbi. Med preživetim dnevom in spancem v naslednji noč obstaja namreč neka stalna povezanost. Po napornem dnevu vas spanec, ki bo sledil, ne bo odpočil. Tako ne zadostuje, če le dovolj spimo, ampak je treba spati tudi dovolj dobro. Skušajte se izogibati preobremenitvam, ki so lahko posledica slabe organiziranosti pri delu, predvsem pa ne živite živčno. V svoje življenje poskusite vnesti ravnovesje in harmonijo.

Nekaj nasvetov za izboljšanje spanja:

1. Po večerji si privoščite krajši sprehod.
2. Pred spanjem se sprostite s katero od dihalnih tehnik ali si privoščite toplo kopel.
3. Iz glave poskusite odstraniti vse, kar vas skrbi in muči. Mračne misli zamenjajte s spomini iz svojega življenja, ki vam na usta izvabijo nasmešek.
4. Zaradi menjavanja zraka se poskusite navaditi spati vsaj pri priprtem oknu.
5. Poskrbite za ustrezno vlažnost zraka.

WordPress Themes