KAKO IZ OSTANKOV STARE RASLINE VZGOJITI NOVO

Nikar ne mečite stran starih krompirjev ali ostankov zelene. Iz ostankov lahko vzgojite pravi mali vrtiček. Naslednjič, ko boste rezali in pripravljali zelenjavo, nikar ne zavrzite ostankov. Iz semen in delov rastlin, ki jih sicer ne bi pojedli, lahko vzgojite nove rastline. Tako boste nekaj prihranili tre zmanjšali količino smeti. Če se boste odločili vzgojiti novo rastlino iz ostankov, vam priporočamo, da uporabite organske izdelke, saj lahko ostanki pesticidov zavrejo kalitev.

Krompir poganjki

Solata in zelje

Namesto da zavržete te spodnji (trši) del te zelenolistne zelenjave, tega postavite v skledo z malo vode in pustite, da listi spet poženejo. Skledo postavite nekam, kjer je veliko svetlobe in liste občasno poškropite z vodo. Po nekaj dneh bodo pognali novi listi in takrat boste rastlino lahko posadili v zemljo.

Fižolovi kalčki

Vam je ostalo kaj fižola v zrnu? Žlico fižola čez noč preprosto namočite v kozarcu vode. Naslednji dan odlijte vodo in sperite fižol ter ga stresite nazaj v kozarec, kjer ste ga namakali ter kozarec pokrite s krpo. Naslednji dan fižol sperite in stresite v posodo. Fižol bo začel kaliti v dnevu ali dveh. Pomembno je, da fižol spirate toliko časa, dokler kalčki ne dosežejo želene velikosti.

Avokado

Pečko avokada dobro operite in jo položite v vodo. Voda naj bi segala nekje 2,5 centimetra čez peško. Posodo dajte na toplo mesto, ki ne sme biti izpostavljeno sončni svetlobi. Korenine in poganjek bodo začeli kaliti v časovnem razponu od dveh do šestih tednov. Ko poganjek enkrat zraste do približno 15 centimetrov, ga skrajšajte za približno polovico. Ko korenine postanejo močnejše in začnejo na poganjku izraščati listi, rastlino posadite v zemljo, a pri tem seme pustite na pol zunaj. Zemlja, v kateri bo rasla nova rastlina, naj bo vlažna, hkrati pa poskrbite, da bo rastlina dobila veliko sončne svetlobe. Ko je poganjek dolg približno 30 centimetrov, ga porežite za približno 15 centimetrov in te dele podtaknite v zemljo.

Ingver

Ingver

Vzemite del korenine ingverja in ga posadite v zemljo ter pustite nekje, kjer je veliko sončne svetlobe. Rastlina dobro raste tako noter kot zunaj. Kadar potrebujete ingver, samo izkopljite korenino, odrežite toliko ingverja, kot ga potrebujete, potem pa korenino zakopljite nazaj v zemljo.

Zelena

Odrežite spodnji del stebelne zelene (ki bi ga verjetno sicer zavrgli) in ga položite v globlji krožnik ali v plitvo skledo, v katero ste natočili nekaj tople vode. Traja lahko približno teden dni, da začnejo na sredini poganjati listi. Ko se to zgodi, lahko novo rastlino preselite v zemljo.

Česen

Če vam od prejšnje sezone ostane kaj česna, jih posadite v prst in postavite nekam, kjer bo rastlina dobila veliko sončne svetlobe. Ko iz stroka česna pogleda majhno stebelce, ga odrežite in dajte česnu še nekaj tednov, da se še malo odebeli.

Sladki krompir

Gomolj prerežite na pol. Iz dveh zobotrebcev ali drugih manjših paličic naredite nosilo (paličici samo prekrižajte eno preko druge) in nanj položite del krompirja ter postavite v plitvo vodo (del, kjer ste krompir prerezali, mora biti obrnjen navzdol). Čez nekaj dni bodo spodaj začele poganjati korenine, zgoraj pa steblo. Ko kalček enkrat doseže dolžino približno 12 centimetrov, jih odtrgajte in dajte v plitko vodo. Iz kalčka bodo kmalu začeli poganjati novi poganjki in ko korenine enkrat dosežejo dolžino dobrih dveh centimetrov, lahko rastlino posadite v zemljo.

WordPress Themes