KAKO ENKRAT ZA VSELEJ SHUJÅ ATI?

Eva Doljak

Čeprav smo že krepko zakorakali v poletje, se številni še vedno trudijo izgubiti tistih nekaj odvečnih kilogramov, a jim nikakor ne uspe. Tukaj je nekaj nasvetov, kako enkrat za vselej shujšati in vitko postavo tudi obdržati.

Debelost

Nikakor ne morete shujšati? Potem dobro premislite o svojih prehranjevalnih navadah.

Dvakrat premislite, kaj boste pojedli

Morda se vam na prvi pogled zdi, da zelenjavna pica s polnozrnatim testom pač ne more biti tako škodljiva za vašo postavo in da vam tudi slastni rogljički ne morejo škoditi, če jih namesto za večerjo jeste za zajtrk. A resnica je žal drugačna. Na pici na primer še zdaleč nista problematična testo iz polnozrnate moke in zelenjava, temveč sir, ki vsebuje precej maščob, in tistih nekaj rezin salame, ki ste si jih zamislili kot dodatek na zelenjavni pici, ker se jim pač niste mogli odpovedati. Rogljički pa tudi sami po sebi niso problematični, če imate neko mero in si jih na primer privoščite le dvakrat ali trikrat tedensko. Če pa jih jeste za zajtrk ali malico prav vsak dan, pa se ne čudite, da nikakor ne uspete shujšati.

Solata

Jejte večkrat na dan, a po malo, in dobro premislite, kaj boste dali predse na krožnik.

Pri izgubi odvečnih kilogramov je namreč pomembno, da temeljito premislite, kaj boste pojedli. Bel kruh, testenine, sladoledi, tortice, hamburgerji, pečenke in druga kalorična živila, ki vsebujejo bodisi veliko sladkorjev ali škroba bodisi precej slabih maščob, so namreč glavni krivci, da nikakor ne morete shujšati. Veliko bolje bo, če boste posegli po kompleksnih oziroma sestavljenih ogljikovih hidratih, kot so polnozrnate testenine in črn kruh, sladicah z nekoliko manj sladkorja, kot je na primer skutna krema s sadjem, ter ribah in perutnini, ki vsebujejo veliko beljakovin in dobrih maščob. Te bo namreč vaše telo porabimo za izgradnjo mišic in jih ne bo začelo kopičiti v obliki odvečnih oblog okrog trebuha in zadnjice.

Tudi pri izboru pijače bodite previdni

Takšni in drugačni še dodatno sladkani sokovi, gazirane pijače in alkohol vsebujejo precej kalorij in lahko otežijo hujšanje. Če torej želite shujšati, raje kot takšne redilne napitke pijte navadno ali mineralno vodo ter nesladkan (ohlajen) čaj, ki si ga lahko po lastnem okusu skuhate kar sami doma. S tem se boste tudi bolj odžejali kot s kakšnimi sladkimi in kaloričnimi napitki, pa še vnos kalorij bo manjši.

Jejte večkrat, a po malo

Zgrešeno je razmišljanje, da je treba preskočiti večerjo, da bi shujšali. Mnogim se namreč potem dogaja, da zato, ker preskočijo večerjo, za kosilo ali popoldansko malico pojedo kar dvakrat ali trikrat več, kot bi sicer. Tako vaš organizem doživlja šoke – najprej mu zagotovite pravo količinsko in kalorično bombo, potem pa ga naslednje ure oziroma celo do naslednjega jutra stradate. Tako je najbolj zdravo in pravzaprav tudi pri hujšanju dobrodošlo, da jeste vsaj pet obrokov dnevno, ki pa so količinsko zmerni ali malo manjši, hkrati pa tudi uravnoteženi in verjetno tudi nekoliko manj redilni, saj boste dobro premislili, kaj boste dali na krožnik. Res pa je, da morate, če želite shujšati, za večerjo jesti nekaj čim manj redilnega, na primer na žaru peče piščančji ali puranji zrezek z zelenjavno prilogo ali kakšno slastno solato, medtem ko se na primer krompirju in testeninam v večernih urah izogibajte. Prednost takšnega prehranjevanja je tudi v tem, da boste lahko tako jedli do konca življenja in na ta način vzdrževali vitko postavo, medtem ko se mnogim po koncu kakšne ekstremne diete zgodi, da potem, ko začnejo spet jesti normalno, hitro dobijo nazaj vse med dieto izgubljene kilograme.
lubenica
Jejste sadje, ki ne vsebuje veliko sladkorja in ima malo kalorij.

Ne pretiravajte s sadjem

Vsekakor je treba jesti dovolj sadja, saj je bogat vir vitaminov in mineralov, a če želite izgubiti odvečne kilograme, je koristno razmisliti o vrsti sadja, ki ga boste jedli, ter vendarle nekoliko omejiti njegovo količino ter vitamine iz njega nadoknaditi z več zelenjave. Medtem ko eno namreč vsebuje precej sladkorjev in kalorij, je drugo precej manj sladko in tudi manj kalorično. Tako se na primer na seznam sadja, ki je dobrodošlo pri hujšanju, uvršča lubenico. Ta namreč vsebuje več kot 90 odstotkov vode in zelo malo sladkorja – le približno šest odstotkov, medtem ko ima rezina lubenice približno 15 kalorij. Zadnje raziskave pa kažejo tudi, da lahko pri hujšanju pomagajo tudi borovnice, saj naj bi spodbujale izgorevanje maščob in s tem njihovo raven v telesu. Čudežna sestavina v njih so polifenoli, ki imajo sicer še eno veliko pomembnejšo nalogo, kot je razbijanje maščobnih celic v telesu. So namreč zelo močni antioksidanti, ki nase vežejo škodljive proste radikale v našem telesu ter s tem zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih bolezni, celo nekaterih rakavih obolenj.

Kozarec vode

Namesto sladkih in kaloričnih pijač pijte navadno ali mineralno vodo.

Gibajte se

Ob ustrezni prehrani je seveda treba poskrbeti za dovolj gibanja, predvsem za redno kardiovaskularno vadbo, s katero se porablja precej kalorij in s katero izgoreva precej maščob v telesu. Prav poletje je idealen čas, da najdete neko intenzivno, a hkrati tudi zabavno vadbo, s katero boste lažje shujšali. Lotite se na primer teka ali kolesarjenja, lahko obujete rolarje ali hodite plavat v bližnji bazen, jezero, morje. Prijatelje lahko spodbudite, da se pomerite v nogometu, košarki, odbojki, tenisu … Skratka, možnosti je veliko in gotovo boste našli neko obliko rekreacije, ki vam bo pri srcu. Nikar pa potem redne športne aktivnosti ne zanemarite pozimi. Če vam ne diši najbolj, da bi v mrzlih jesenskih in zimskih jutrih ali večerih tekli ali kolesarili, najdite kakšen dvoranski šport, ki vam bo v veselje. Vsi tisti, ki si želite še dodatno učvrstiti telo in oblikovati mišice, pa začnite delati še vaje za moč, ki jih lahko izvajate s težo lastnega telesa ali s kakšnimi telovadnimi pripomočki, na primer utežmi, elastičnimi trakovi, žogo …

Kako pa se je po vašem mnenju najbolje lotiti hujšanja? Svoje mnenje lahko izrazite tako, da se nam pridružite na naši Facebook strani, in sicer s klikom na

WordPress Themes