Kako da počnete promene?

Želite da se promenite. Čvrsto ste to odlučili. Postoji još samo jedna sitnica, koja vas sprečava…

kako_da_pocnete_promene

Kada želimo da promenimo svoj život, vrlo često ne znamo od čega prvo da počnemo te se uplašimo i odustanemo. Evo kako poznati bloger Leo Babauta savetuje da se s promenama počne…

Rekli ste sebi da ćete krenuti u teretanu, biti produktivniji, ustajati ranije, naučiti još jedan jezik? Sigurni smo da postoji još navika koje želite da promenite, ali pre svega javlja se problem prenatrpanosti i pitanje “Odakle da počnem?”. Kod većine ljudi situacija se račva na dva osnovna problema – ili se trude da promene više stvari odjednom ili odustaju jer je previše teško.

Da biste počeli sa promenama potrebno je da dovete svoj um u ravnotežu. Promene nisu lake, ali one prvenstveno kreću iz glave tako da je najbolje da pripreme počnete sa “svojih 5 minuta dnevno” – 5 minuta meditacije, 5 minuta ispijanja čaja, 5 minuta uživanja u jelu bez odvraćanja pažnje. Ne samo da je ovo odlična i umirujuća praksa u stresnom životu pojedinca već je i odličan kamen temeljac za predstojeće promene.

Odakle da počnete? Izaberite jednu stvar i krenite!

Jako je važno izabrati jednu stvar i početi. To zapravo ne mora biti prioritetan problem, već nešto manje i zabavno. Uvek treba počinjati od malih stvari jer ćete tako kasnije biti spremniji za one veće. Sve zavisi od težine navike – ukoliko je previše teško, možda ćete odustati, obeshrabriti se i izgubiti samopouzdanje. Ukoliko je nešto lagano i zabavno, najverovatnije ćete uspeti što će vas motivisati na nove izazove.

WordPress Themes