Kako da napravite kefir?

Kefir je veoma dobar napitak za zdravlje i vitku liniju! Evo kako možete da napravite domaći kefir.

Šta je Kefir?

Ukratko rečeno: kefir je fermentisano mleko. Nalik je jogurtu, ali sadrži izuzetno značajne probiotske kulture neophodne za dobro zdravlje, pre svega creva, pa onda i čitavog organizma. Kefir takođe čini da se mleko lakše vari, jer smanjuje laktozu tokom fermentacije. Možete ga kupiti u prodavnici (ne baš preporučljiva opcija) ili ga praviti kod kuće pomoću kefirnih zrnaca (kristala), što je mnogo bolja i zdravija opcija, na duže staze i – jeftinija, pogotovo ako je dijeta sa kefirom vaš izbor za mršavljenje.

Kako da napravite kefir?

Oprana zrnca (1 supena kašika) preliti sa 250 ml (2,5 dl) nekuvanog mleka. Ostaviti u staklenoj posudi da odstoji 24 sata pa mleko procediti obavezno kroz plastičnu cediljku. Ovako proceđeno mleko je gotov napitak. Kefirna zrnca koja su ostala u cediljci oprati čistom vodom (mada ovaj korak možete i da preskočite, jer se svakim pranjem gubi deo “jačine” kefirnih zrnaca) i ponovo preliti mlekom. Čuvati je prekrivenu na sobnoj temperaturi. Proces svakodnevno ponavljajte i za desetak dana ćete imati udvostučenu količinu kefirnih zrnaca što znači da ćete moći da pravite veće količine kefira. Posle još deset dana višak zrnaca će biti toliki da ćete morati nekome da poklonite deo ili da dodate nekom voćnom šejku i jednostavno pojedete.

Kefirna zrna su živa kultura, ona su spolja bela i izgledaju kao mali cvetovi karfiola. Ukoliko nemate, a želite da nabavite kefirna zrnca (tibetansku gljivu), to možete učiniti u prodavnicama zdrave hrane.

Postupak pravljenja kefira

Stavite kašiku kefirnih zrnaca u staklenu teglu ili šolju. Sipajte najmanje šolju mleka preko zrna i pokrijte sa gazom ili papirnim ubrusom pričvršćenim gumicom. Može da se stavi i poklopac od tegle, ali ne navije se, već ostavi da vazduh može da cirkuliše. Ovo sprečava da insekti i mrvice upadnu u teglu, a u isto vreme omogućava kefiru da “diše”.

Ostavite teglu u kuhinji, na sobnoj temperaturi. Posle 24 sata, mleko treba da bude gusto. Ponekad će doći do odvajanja tečnosti i to je u redu. Samo ga pomešajte. Od pribora vam zatim treba plastična cediljka, kašika i posuda gde ćete procediti kefir.

Koristite isključivo plastičnu cediljku i plastičnu kašiku. Postavite cediljku nad staklenku teglu i sipajte malo kefira u nju. Koristite plastičnu kašiku i lagano mešajte sve dok sav kefir ne prođe kroz cediljku, a ostanu samo kefirna zrnca u njoj.

Isperite zrnca pod mlazom hladne vode, i stavite u novu teglu za narednu turu kefira. Kada završite, imaćete čašu gustog kefira i teglu sa kefirnim zrncima spremnim da im se doda mleko. Sa ovim tempom proizvodnje, imaćete dovoljno kefira svakoga dana!

Stvari na koje morate da obratite pažnju:

Ne koristite metalni pribor, cediljke, kašike, jer tako možete oštetiti zrna kefira i ona mogu postati neefikasna.

Možete da fermentišete u frižideru, ali će za to biti potrebno nekoliko dana.

Ako želite da napravite pauzu ili idete na put, možete da stavite zrna sa mlekom u frižider, i ona mogu tako da stoje nedelju i više dana.

Kefirna zrna vremenom rastu. Posled desetak dana imaćete dovoljno da pravite duplu dozu, ili možete da ih date nekome ko želi da počne da pravi kefir.

Možete koristiti kravlje mleko, kozje mleko, sirovo mleko, obično ili organsko mleko. Možete čak i da menjate mleka bez negativnog efekta na kefir.

Možete da koristite mleko nezaslađenog kokosa, pirinčano mleko kao i bademovo mleko. Ipak, rotirajte mleka i čuvajte kefirna zrnca samo u kravljem mleku.

Lekovita svojstva

Kefirna zrnca ili tibetanska gljiva kako ga još zovu, upotrebljavaju se za pravljenje kefira koji je prirodni lek protiv povišenog holesterola u krvi, kamena u žuči, za sve bolesti srca i krvnih sudova, za regulaciju krvnog pritiska, umiruje upalne procese u organizmu, povoljno deluje na rad bubrega i mokraćnih kanala. Osim toga važno je reći kako je potvrđeno da tibetanska gljiva u sebi sadrži sve vitamine neophodne za pravilan rad ljudskog organizma, tako da sprečava starenje, otklanja umor, a usput je i dobro prirodno sredstvo za potenciju kako kod muškaraca tako i kod žena.

WordPress Themes