Kako biti sam i srećan

Kako da postanemo sami sebi dovoljni kao emocionalna podrška?

kako_da_budete_sami_i_srecni.jpg

„Sve nevolje potiču od nemogućnosti da čovek sam sa sobom provede neko vreme” – Blez Paskal.

Upravo ovom Paskalovom rečenicom koja na sasvim novi način osvetljava pitanje samoće počinje i novi tekst poznatog zen blogera Lea Babaute, objavljen krajem 2013. godine. Umesto što izaziva strah, kaže on, samoća može biti naš put ka samom sebi, način da sebe bolje upoznamo upravo u trenucima kada smo izolovani od ostatka sveta.

Svi ili skoro svi se ponekad bojimo samoće, kaže Leo, bojimo se da ćemo ostati bez partnera, prijatelja, porodice ali je sve veća opterećenost ovim strahom dovodi do takvih postupaka da sebi više ne ostavljamo ni trenutak u kojem smo sami. Tome doprinosi i naša vezanost za društvene mreže, prodavnice, tržne centre, restorane… Zašto je strah od samoće opasan? Zato što će nas navesti da se družimo do beskraja, čak i sa ljudima koji nisu dobri za nas i da upadamo u začarane krugove prekomerne hrane, šopinga i drugih zamena za ljubav.

“Suština straha od samoće ukorenjena je u našoj sklonosti da je doživljavamo kao sumornu, depresivnu, strašnu… ali ona može biti i prilika za rasterećenje, prilika da sebe upoznamo bolje” objašnjava Babauta.

Štaviše, ima stvari koje su nekad i nezamislive u društvu: da se zaista udubimo u neku izuzetnu knjigu, da posvećeno i oslobođeno pišemo pesmu, pa čak i da slušamo muziku opušteno i ne susprežući emocije… Tada nam samoća tako prija.

Kako da ovaj osećaj proširimo, kako da postanemo sami sebi dovoljni kao emocionalna podrška?

Sedite mirno, kaže Babauta i potražite u sebi odgovore na sledeća pitanja: Ko ste vi? Šta ste u stanju da uradite? Da li možete da prihvatite sebe kad malo bolje razmislite ko ste?

Da li ste u stanju da – upravo u sebi – nađete lepotu? Ima li u tome pravog razloga za strah?

Ako ste i dalje nesigurni u pogledu samoće, to je potpuno razumljivo. Biti sam nije lako, ali ako ste spremni na to, onda ćete lako naučiti i mnogo toga što je potrebno da se lako snalazite u svetu. Kako da vodite domaćinstvo? Naučite da plaćate račune i obavljate administrativne poslove. Kako da putujete sami? Naučite da planirate putovanja, koristite mape, organizujete prevoz. Ako i zalutate u nekom trenutku, ni to nije smak sveta.

Da li ćete biti spremni za ljubavnu vezu ako uživate u samoći? Itekako! Dvoje ljudi čine par tek ako su oboje celi.

WordPress Themes