KAKI

Božanski, meden, čaroben…

Božji sadež..in nudi ti ga le kratko jesensko obdobje. Glej, da ga ne zamudiš!

Domovina kakija je vzhodna Azija, od Izraela preko Kitajske na Japonsko.

Izjemno zdrav in odličnega okusa.

Vsebuje okrog 20 odstotkov hitro uporabnih sladkorjev, beta karoten, kalij in magnezij, precej fluora, nekaj bakra, kalcij, fosfor, železo, vitamine C, B1, B2, B6 in A, pa tudi jod, krom, baker, selen in še druge rudnine. Pomaga pri presnovi, koristen je za ledvice, jetra, oči. Vsebuje skoraj toliko C vitamina, kot limona in kar 30-krat več vitamina A od jabolka. Zato ga otroci raje jejo, kot korenček. 100 gramov kakijevega mesa ima 77 kalorij /333kJ. Kaki vsebuje veliko glukoze, zato daje organizmu tudi energijo.

Kaki odlikuje bogata vsebnost vitaminov in mineralov, visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin ter maščob, zato sodi med najbolj zdravju priporočljiva živila. Ker drevesa ni treba škropiti, saj praviloma ne oboleva, je to ekološko pridelano sadje. Pridelava brez škropljenj, bogata vitaminska sestava in odličen, eksotičen okus so njegove prednosti, zato je pri sladokuscih in ljubiteljih zdrave prehrane zelo priljubljen.

Uživaj v surovem, kuhanem, pečenem—ali pa si izmisli drugačen način priprave. Za surovega pripravi žličko, ker se ti sicer scedi med prsti,

medene recepture:

Žemljokakijeva bunka , Kakijev coctail,
Omamni Grk, Sladoledna strjenka,
Kakijev zavitek, Sladoledna krema,
Po francosko, Zvitek s pršutom,
Kakijev tiramisu, Kakijeva salsa,
Kakijevi ocvrtki, Gratiniran kaki,
Solata s kakijem, Hladna leča s kakijem,
Kakijeva krostata, Sadno-kakijeva nabodalca,
Kaki z orehi iz pečice, Sadna solata s kakijem,
Brusketa s kakijem, Kakijev kanape,
Kakijeva predjed, Mediteranska solata s kakijem,
Karameliziran kaki, Polnjena pljučna rola..poišči na netu.

Samoobrambne sposobnosti !

Ogrodje – drevo se bohoti tudi do 15 m v višino. Prekrasne rumeno – bele cvetove kakijevo drevo odvrže, če se mu zazdi, da jih je preveč in da obvaruje pri življenju ostale cvetove, ki imajo “all inclusive tretma”. Če kaki – drevo zasluti sušo in s tem pomanjkanje hrane, odvrže toliko plodov – kakijev – sadežev, da ostalim izbrancem zagotovi nemoten razvoj do najokusnejšega sadeža. Seveda se kaki zaveda, da ima sadežev, kljub zavrženim, dovolj, saj drevesa kakija z rodnostjo nimajo težav.

Med drevesi kakija obstajajo emancipirana – taka, kjer moški cvetovi v ženski družbi niso zaželeni, aktualna, kjer se bohotijo dvospolniki, no in seveda staromodna – normalna z ženskimi in moškimi cvetovi, vendar ni nujno, da se plodijo med seboj. Namreč pri razvoju sadeža – kakija, ni nujna oploditev cveta. Nekateri so temu rekli brezmadežno spočetje, vendar pa možnosti oplojevanja niso zavrgli…za vsak slučaj!!

WordPress Themes