Kakao podmlađuje mozak i vraća pamćenje

Flavanol iz zrnevlja biljke kakao podstiče cirkulaciju krvi u hipokampusu, delu mozga povezanom sa učenjem i memorijom a njegove megadoze mogu da “podmlade” sposobnost ljudskog pamćenja i za dve decenije!

kakao_podmladuje_mozak_i_vraca_pamcenje.jpg

Čokolada i topli kakao umesto pilula? Ko ne bi poželeo takvu kombinaciju?

Premda nam nova studija objavljena 26. oktobra 2014. godine u časopisu “Nature Neuroscience” ukazuje da bismo odmah mogli da naručimo i jedno i drugo, ipak treba sačekati da naučnici reše pitanje – kako uzeti 900 miligrama flavanola dnevno koliko je potrebno da ovaj antioksidant pomogne mozgu da obnovi sposobnost pamćenja.

VIŠE: Uskusna kakao-krem poslastica pomaže kod problema sa anemijom

Naime, utvrđeno je da flavanol podstiče cirkulaciju krvi u hipokamusu – što je područje mozga povezano sa učenjem i memorijom. U ispitivanju su učestvovali pacijenti starosti između 50 i 65 godina, a jednoj grupi je prepisana megadoza flavonala – 900 miligrama. Pokazalo se da su već tri meseca kasnije imali bolje rezultate na testu za demenciju nego kontrolna grupa, kojoj je prepisano samo po 10 miligrama flavonala dnevno.

VIŠE: Testirajmo mozak: godišnji test za utvrđivanje ranih znakova demencije od samo tri pitanja

Prema rečima dr Skota Smita, autora istraživanja, to nikako ne znači da svi sad treba da navalimo na čokoladu i jedemo je u ogromnim količinama. Međutim, rezultati istraživanja su toliko ohrabrujući da će stručnjaci sigurno pokušati da nađu način da se flavonal konzumira – u ovoj studiji on je pripremljen u obliku specijalnog napitka. Čim se sličan recept pojavi na kulinarskom ili naučnom nebu, vaša Lisa će biti među prvima koja će ga objaviti!

WordPress Themes