KAJ VSE NAJ BI POZDRAVILA ŠVEDSKA GRENČICA

*
Sestavine švedske grenčice po Marii Treben: 10 g aloje, 5 g mire, 0,2 g žafrana, 10 g seninih listov, 10 g kafre, 10 g korenin rabarbare, 10 g kurkume, 10 g mane, 10 g beneškega terjaka, 5 g korenin bodeče neže, 10 g korenin angelike. Namesto aloje lahko uporabimo encijanove korenine ali pelinov prah. Mešanico zelišč namočimo v 1,5 litra 38-40% žganja v 2 litrski steklenici s širokim vratom. Pustimo 14 dni na soncu ali v bližini štedilnika, vsak dan pretresemo. Pretresemo tudi pred precejanjem in vsakokratno uporabo. Preostala količina lahko ostane neomejeno dolgo čas na zeliščih. Tekočino napolnimo v majhne steklenice in jih dobro zapremo in lahko hranimo na hladnem več let. Z leti celo učinkovitost narašča. To je recept dr. Samsta, ki ga je zapisala Maria Treben v svoji knjigi: Zdravje iz božje lekarne, Mavrica, 1996; str. 61
*
Švedska grenčica deluje z obkladki na zatilju pri vnetju možganske mrene, poškodbah glave zaradi udarca ali padca. Vsekakor je to dopolnilno zdravljenje po obisku zdravnika. Obkladki delujejo pri odstopanju mrežnice, krvavitvah mrežnice, porozni mrežnici. Polagajo se na zaprte oči po 1 uro. Obkladki in mazanje vek ohranja dober vid do pozne starosti.

*

Švedska grenčica pomaga proti prehladu, nahodu, bolečinam, naglušnosti, revmi, protinu, deformacijam sklepov, zvinih, udarcih, gastritisu, težavam s trebušno slinavko (Maria Treben švedsko grenčico priporoča celo diabetikom). Z obkladki švedske grenčice izginejo znamenja, bradavice, lise, jagodasta znamenja, lojnate bradavice, kurja očesa, bradavice. Preženejo šumenje in zvonjenje v ušesih, krepijo spomin (lahko si kar zunanje namažemo glavo), čistijo kri, pospešujejo krvni obtok, preženejo drisko, slabo prebavo, glavobole, obolenja želodca, jeter, žolča, ledvic. Pri trombozah in obolenjih vem kožo najprej namažemo z ognjičevo kremo, čez pa položimo obkladke s švedsko grenčico.

*

Kapljice nakapamo v čajno žličko in jemljemo po 3 krat na dan z malo vode ali zeliščnega čaja.

*

Stari rokopis (prepis o zdravilni uporabi švedskih zelišč, ibid.; str. 67)
*
1. če jih vdihujemo ali njuhamo, ovlažimo z njimi teme glave, pokapamo navlaženo krpo in jih polagamo na glavo, preženejo bolečine in omotico, krepijo spomin in možgane.
2. pomagajo pri motnih in bolečih očeh, zmanjšajo rdečico, vnete oči. Preženejo lise in sivo mreno, če vlažimo očesne kote in polagamo navlaženo krpo na oči.
3. ozdravijo akne, kozavost, izpuščaje, kaste.
4. Pri zobobolu damo v nekaj vode jedilno žlico švedskih kapljic in to raztopino zadržimo v ustih ali boleči zob namočimo z navlaženim kosom vate.
5. Mehurčke na jeziku navlažimo s kapljicami.
6. Pri vnetem ali ranjenem grlu, bolečem požiranju hrane in pijače, vzamemo nekaj kapljic zjutraj, opoldne in zvečer in jih počasi pogoltnemo.
7. Pri krčih v želodcu vzamemo jedilno žlico kapljic.
8. Pri kolikah vzamemo 3 jedilne žlice kapljic eno za drugo.
9. Pomagajo proti zaprtju, želodčnim težavam, vetrovom, hladijo jetra.
10. So sredstvo za želodec, če ta slabo prebavlja.
11. Pomagajo proti bolečinam v žolču. Zjutraj in zvečer vzamemo polno jedilno žlico kapljic, ponoči si položimo obkladke s kapljicami na boleče mesto.
12. Pri vodenici vzamemo tednov zjutraj in zvečer po eno jedilno žlico kapljic v belem vinu.
13. Pri bolečinah in šumenju v ušesih s kapljicami navlažimo kos vate in ga vtaknemo v uho. Celo povrne izgubljeni sluh.
14. Pri bolečinah v maternici damo 3 dni zapored polno jedilno žlico kapljic v rdečem vinu, potem pol urni sprehod, šele nato zajtrk, a brez mleka. Po kapljicah nikdar ne smemo piti mleka.
15. V zadnjih 14 dnevih pred porodom jemljite zjutraj in zvečer polno jedilno žlico kapljic, kar bo olajšalo in pospešilo porod.
16. Vnete prsne bradavice pozdravimo z obkladki iz grenčice.
17. Otrokom pospešijo izločanje vodenih koz. Kapljice jim dajemo razredčen v vodi glede na starost, Ko se začnejo koze sušiti, jih mažemo s kapljicami, da ne bodo za njimi ostale brazgotine.
18. Otrokom in odraslim preženejo gliste, celo trakuljo.
19. Pri zlatenici jemljemo 3 krat na dan polno jedilno žlico kapljic, na otečena jetra polagamo obkladke s kapljicami.
20. Odpirajo vse zlate žile (hemoroide), zdravijo ledvica, iz telesa odvajajo tekočine, rešijo nas depresij, melanholije, vzbudijo tek in presnovo.
21. Kapljice tudi notranje odpirajo zlato žilo, če jo na začetku pogosto omočimo in in z uživanjem od znotraj omehčamo, še posebej pred spanjem. Z zunanje strani je potrebno položiti s kapljicami navlažen kos vate.
22. Pri nezavesti, bolniku vlijemo v usta jedilno žlico kapljic, kar ga bo zdramilo.
23. Prežene bolečine pri tihi božjasti (krči).
24. Pljučni bolniki (jetika) vzamejo kapljice zjutraj na tešče: kura taja 6 tednov.
25. Pri izgubi mesečnega perila ali pri premočnih krvavitvah jemljemo kapljice 3 dni. Prekinemo, ponovimo 20 krat. Beri opozorilo Mariborskih lekarn, saj novejša dognanja nasprotujejo starim receptom v nekaterih primerih.
26. Pomagajo proti belemu toku.
27. Pri epilepsiji damo kapljice takoj ob napadu. Bolnik naj kapljice uživa dalj časa, ker krepijo živce. Beri opozorilo Mariborskih lekarn. Današnja dognanja nasprotujejo jemanju švedske grenčice v primerih epilepsije.
28. Zdravijo ohromelost, preženejo omedlevico in slabost.
29. Zdravijo vodene koze, šen.
30. Pri vročini, mrzlici, damo jedilno žlico kapljic.
31. Kapljica naj bi zdravile tudi raka, stare vodene koze, bradavice, razpokane roke. Rano, mesto sperimo z belim vinom, pokrijemo s krpo namočeno s kapljicami.
32. Zacelijo vse rane, vseknine, vreznine, če jih pogosto omočimo s kapljicami tako, da nanje polagamo v kapljice namočeno tkanino.
33. Odstranijo brazgotine, tudi zastarane, če jih omočimo do 40 krat.
34. Z njimi zdravijo fistule.
35. Opekline, ne glede na izvor.
36. Odstranjujejo buške in lise zaradi udarcev.
37. Vračajo izgubljen okus in apetit.
38. Pri slabokrvnosti vrnejo barvo na lica. Čistijo kri, tvorijo novo, pospešijo obtok.
39. Revmatične bolečine v sklepih izginejo, če jih uživamo zjutraj in zvečer in na boleča mesta polagamo obkladke s kapljicami.
40. Zdravijo zmrzline na rokah in nogah (stopalih). Čim večkrat menjajmo obkladke.
41. Na kurja očesa položimo kosem vate s kapljicami. Poskrbimo, da je 3 dni ves čas vlažno. Po 3 dneh odpadejo ali pa se tako zmehčajo, da jih z lahkoto izluščimo.
42. Zdravijo ugrize in vse vrste pikov.
43. Proti kugi in kužnim tvorbam, bulam.
44. Pri nespečnosti jemljemo kapljice pred spanjem. Pri živčni nespečnosti položimo navlaženo krpo z razredčenimi kapljicami na srce.
45. Pijanega človeka z 2 jedilnima žlicama kapljic streznimo.
46. Kdor vsako jutro in večer uživa švedsko grenčico ne potrebuje druge medicine.
*
Krepijo telo, osvežijo živce in kri, preprečujejo tresenje udov.

*

OPOZORILO: Vse količine kapljic zaužijemo razredčene z vodo ali čajem. Preventivno jemljemo po eno čajno žličko zjutraj in zvečer razredčeno v vodi ali čaju. Pri boleznih lahko vzamemo po 3 razredčene čajne žličke zjutraj, opoldne in zvečer. Pri hujših obolenjih po 2-3 jedilne žlice dnevno tako, da po 1 jedilno žlico popijemo razredčeno z 1/8 litra zeliščnega čaja, razdeljenega na pol ure pred vsako jedjo in pol ure po njej.
*
Obkladki:
*
Vedno obolelo mesto prej namažemo z ognjičevo kremo ali svinjsko mastjo, nanj položimo kosem vate napojen s švedsko grenčico čezenj pa plastično folijo, da ne bomo zamazali perila.  Čez to zavežemo ruto ali povoj. Obkladek pustimo 2-4 ure. Če pacient prenese, lahko pustimo obkladek čet noč. Obolelo mesto nato popudramo, da ublažimo draženje kože. Če se pokaže reakcija na koži že prej, odstranimo obkladek prej. Alergičen osebe naj ne uporabijo folije.
*
Kdaj ne smete uporabiti Švedsko grenčico eliksir ?
*
Švedske grenčice eliksirja ne uporabljajte, če imate: bolezni jeter, epilepsijo, možganske poškodbe ali bolezni; bolečine v trebuhu, vnetna črevesna obolenja (Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), vnetje slepiča, ileus (zaporo črevesa) ste imeli rano na želodcu, menstruacijo ali če ste: preobčutljivi (alergični) na katerokoli sestavino zdravila, dehidrirani, pred kratkim imeli operativni poseg na črevesu,
se zdravili zaradi alkoholizma. Tako opozarjajo Mariborske lekarne, ki izdelujejo pri nas švedsko grenčico več preberi na :
Vir:Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne, Mavrica; 1996 in

1 komentar:

švedska grenčica mi je zelo pomagala ko sem na morju padla po skalah zato jo imam vedno s seboj kako dolgo in kako po padcu bolijo rebre vedo tisti ki so to doživeli
skratka švedska grenčica je zakon

WordPress Themes