Kaj sejemo septembra na gredice?

V septembru, čeprav imamo veliko dela s shranjevanjem pridelkov in pripravami na zimo, lahko na vrtu še kar nekaj vrtnin posejemo. Termin setve in izbor vrtnin prilagajajte vremenskim razmeram in upoštevajte klimatske razmere in raznolikost Slovenije.

Če pa se odločimo in bo ostala kakšna gredica po pobranem pridelku prazna je priporočljivo jo posejati z mešanicami ali rastlinami za zeleno gnojenje, da prekrijemo gredice.

Vrt september

Mešanica za zeleno gnojenje najpogosteje sestavljajo ljuljka, inkarnatka, rdeča detelja, perzijska detelja in facelija. Mešanico od aprila do septembra, sejemo na prazne gredice v vrtu. Gosto zelinje kmalu po setvi prekrije zemljo in jo s tem ščiti pred plevelom, izsušitvijo in izpiranjem hranil. Zelo globok koreninski sistem prispeva k rahljanju zemlje, zaradi česar se izboljša struktura tal. Rastline ki jih jeseni/spomladi vdelate v tla obogatijo prst s humusom.

Motovilec, lahko sejemo na površino, kjer so prej rasle druge vrtnine in so do sedaj že zapustile vrt (npr. krompir, čebula, česen …). Sejemo ga namreč v avgustu in septembru, vendar ne na površine, kjer je prej rasla solata. Seme kali od 8 do 14 dni. Motovilec raste tudi pri temperaturi 4oC in prezimi celo pri temperaturi do -15°C. Pridelek bomo lahko pobirali že jeseni, pa tudi prihodnjo pomlad.

Špinačo lahko prav tako sejemo v septembru. Po setvi posevek zalivamo. Špinačo sejemo na stalno mesto in sicer v 2 cm globoke vrste, ki so od 20 do 25 cm narazen. Špinača bolje uspeva na toplejših legah. Priporočamo, da špinačo nabirate zjutraj, saj ima takrat najboljši okus. Mlade liste si lahko pripravimo v solati, iz starejših pa kuhano špinačo. Lahko obirate le listke, lahko pa odrežete kar celotno rastlino in sicer 2,5 cm nad tlemi.

Blitva je vrtnina, ki jo na naše vrtove in njive sejemo v septembru ter oktobru, pridelek pa pobiramo od konca oktobra pa vse do marca. Preko zime priporočamo, da posevek pokrijete s kopreno. Glavna setev blitve sicer poteka spomladi, takrat lahko blitvo režemo skozi celo leto, in če so zime mile, lahko blitva na prostem tudi prezimi. Ko blitvo režemo, pustimo spodnjih 5 cm nedotaknjenih. Prav tako pa bodimo pozorni, da listi ne zrastejo preveč. Za liste večje od 25 cm, namreč velja, da lahko postanejo slabšega okusa oziroma bolj nitasti.

Črno redkev lahko sejemo še do konca septembra oziroma odvisno od vremenskih razmer. Pridelek pa bomo pobirali vse do pozne jeseni. Črno redkev lahko tudi precej dolgo v zimo skladiščimo. Belo meso je prijetnega pekočega okusa in ga po želji dodajamo solatam. Črna redkev je sicer znana kot zdravilna rastlina, saj lahko njene zdravilne lastnosti uporabimo proti obolenju žolča in jeter ter za izboljšanje stanja ožilja.

Zimska solata Posavka je zimska krhkolistna domača sorta, ki spomladi oblikuje hrustljave rumeno zelene glavice z rdečim navdihom. Sejemo jo od srede avgusta do konca septembra v razmiku enega tedna večkrat zapored. Seme solate kali 8-20 dni. Sejemo jo lahko med por, ohrovt in česen. Da bolje prezimi, jo prekrijemo s kopreno. Gnojimo zmerno, najbolje s kompostom, saj preveč dušika v tleh spodbuja gnilobo.

WordPress Themes