Kaj se skriva za bolečinami v hrbtenici in kako jih ublažiti

Kaj se skriva za bolečinami v hrbtenici in kako jih ublažiti

Dobro je vedeti, kaj se skriva za trdovratnimi bolečinami, kako jih ublažiti in kako lahko bolečine v križu preprečite s pravilno držo.

Raziskave in statistike ugotavljajo, da so zaposleni z dela pogosto odsotni zaradi težav s hrbtom. Vzroki so pri večini dokaj podobni: malo gibanja, slaba mišična masa in psihični stres.

Ledveni usek (‘heksenšus’)

Simptomi: v ledvenem predelu, v spodnjem delu hrbta, se pojavi nenadna in močna bolečina. Prizadeti se običajno držijo zgrbljeno.

Vzrok: napete in utrujene mišice privedejo do natrganja mišic, vezi in tetiv.

Kaj pomaga: na kratek rok pomaga, da ležite z nekoliko privzdignjenimi golenmi. Podložite si blazino, tako da bosta spodnji del nog in stegna tvorila 90-stopinjski kot. Ortopedi svetujejo zdravila, ki blažijo vnetje. Če bolečina vztraja več kot 10 dni ali se celo pojavi ohromitev, obiščite svojega osebnega zdravnika.

Zategnjenost mišic

Simptomi: bolečina v gornjem delu hrbta in tilniku. Običajno jih spremlja še glavobol.

Vzrok: stres, psihični pritisk, malo gibanja, preveč sedenja, napačna obremenitev in tudi napačna drža dražijo kompleksni sistem vezi, mišic in sklepov in mišičevje otrdi.

Kaj pomaga: akutno bolečino blaži vse, kar spodbuja prekrvavitev mišic: kreme in obliži, ki oddajajo toploto, kopel z dodatkom rožmarina in gibanje. Če bolečina ne popusti, se priporočajo vaje sproščanja ali antistresna terapija, preverjanje drže (glej risbo spodaj) in tudi vzpostavitev mišične mase. Smiseln je trening z nestabilnimi podlogami – na trampolinu in podobnih orodjih.

In: šteje vsako dodatno gibanje! To pomeni, da denimo tudi v službi kolege v drugih pisarnah raje obiščete kot pokličete. Večkrat zamenjajte položaj sedenja, se pretegnite in globoko vdihnite in izdihnite. Zlato pravilo naj bo: 50 odstotkov sedenja, 25 odstotkov v stoječem položaju in 25 odstotkov hoje. Če bolečina vztraja več kot tri mesece, obiščite zdravnika.

Nestabilna hrbtenica

Simptomi: bolečina v tilniku ali hrbtu se poslabša med gibanjem.

Vzrok: lahko gre za znak drsenja hrbtenice. Dve glavnini vretenc se drgneta druga ob drugo in bremenita medvretenčni ploščici.

Kaj pomaga: fizioterapija in protibolečinska terapija z injekcijami. Pri trajnih bolečinah pride v poštev tudi operacija.

Zdrs medvretenčnih ploščic

Simptomi: akutne bolečine, predvsem v ledvenem delu, ki so hujše med sedenjem in stanjem. Pogosto sevajo vse do nog ali stopal.

Vzrok: jedro galerte medvretenčne ploščice se ukrivi in tako pride do vnetja živca.

Kaj pomaga: zdravnik najprej poskusi s protibolečinskimi sredstvi oziroma injekcijami. Veliko zdrsov izzveni samih od sebe ali pa z rednimi terapijami.

Izjema: pri pojavih hromitve ali motnjah delovanja mišice zapiralke in mehurja je lahko potreben poseg za razbremenitev živca. Vendar je to redko potrebno. Preventivni namig: 100-odstotne preventive ni, je pa dobro okrepiti hrbtne in trebušne mišice ter se veliko gibati.

Pravilen sedeči in stoječi položaj

Mala šola sedenja

Pri napačnem položaju medenice sedimo sproščeno, a smo zgrbljeni naprej (1), ali pa sedimo vzravnano, a smo napeti in izvajamo nezdrav pritisk na spodnji del hrbta (2).

Pravilno sedenje

Idealno: lahno naprej nagnjena medenica (3) poskrbi, da je hrbtenica lepo ‘zložena’. Tako lahko poskrbite, da je vzravnana, tudi če nima veliko mišične opore. Tilnik je sproščen, hrbet pa ni ne okrogel ne prekomerno napet.

Nasvet za stoječ položaj

Če je medenica vzravnana, se pravi, če pade nazaj, pride do zgrbljenega zgornjega dela telesa (1) ali pa napetih hrbtnih mišic (2). Oboje je na dolgi rok nezdravo. Idealno: medenica (3) je lahno nagnjena naprej, a ne pritiskamo na kolena. Boki so poravnani s petami.

Pravilna stoja

WordPress Themes