Kaj jezik pove o vašem zdravju?

Ste morali kdaj zdravniku pokazati svoj jezik? Potem veste, da lahko jezik kaže na nekatere zdravstvene težave in zdravnikom pomaga pri postavitvi diagnoze. Indijski znanstveniki pa so šli korak dlje in razvili aplikacijo, s pomočjo katere lahko odkrijete, na kaj vse kažejo spremembe na jeziku.

jezik

Zdrav jezik bi moral biti rožnate barve, brez oblog in prekrit s papilami, ki vsebujejo brbončice. (Foto: iStockphoto)

Indijski strokovnjaki so razvili nov diagnostični sistem, v katerem so združili simptome z digitalno analizo podobe pacientovega jezika. Aplikacija s pomočjo digitalne podobe jezika pacienta prepoznava obarvanost, nabreklost, teksturo jezika in druge dejavnike, povezane z različnimi boleznimi, hkrati pa vsebuje tudi vprašanja glede simptomov, s katerimi skušajo podati čim bolj možno diagnozo. Kot pravijo strokovnjaki iz indijske fakultete School of Electronics Engineering at VIT University je aplikacija namenjena kot pomoč zdravnikom, ki potrebujejo dodaten posvet. Trenutni sistem pomaga pri postavljanju 14 različnih diagnoz, ekipa strokovnjakov pa upa, da bodo v prihodnosti s pomočjo podob oči še dodatno razširili možnosti diagnosticiranja.

Sicer pa lahko nekatere znake prepoznate tudi sami. Zdrav jezik bi moral biti rožnate barve, brez oblog in prekrit s papilami, ki vsebujejo brbončice. Vnet, rdeč, črn ali bel jezik lahko kaže na vnetja v telesu, zaradi česar se je v tem primeru dobro posvetovati z zdravnikom. Otekel jezik je lahko znak alergijske reakcije. Črn ali brezbarven jezik pa se pogosto pojavi po prekomerni uporabi antibiotikov ali razrastu glivic v ustni votlini, s čimer se najpogosteje spopadajo pacienti, okuženi z virusom HIV.

Dolge brazde na površini jezika so lahko znak spolnoprenosljivih bolezni, kot je sifilis. Razjede v ustih pa lahko kažejo na Crohnovo bolezen ali ulcerativni kolitis. Zadebeljen in gladek jezik vam morda sporoča, da trpite za pomanjkanjem vitamina B12, železa in folatov ter se spopadate s slabokrvnostjo. Nepojasnjena krvavitev v ustni votlini pa je lahko znak raka v ustih, ki potrebuje takojšen posvet z zdravnikom.

Nekaj teh bolezni lahko zdravniki prepoznajo tudi s pomočjo nove indijske aplikacije.

WordPress Themes