Kaj jesti zjutraj in kaj zvečer?

Informacij o tem, kdaj jesti in kaj jesti imamo danes na pretek. Vendar skrivnost hujšanja v resnici ni v tem, kaj jesti za zajtrk in kaj za večerjo, ampak v vztrajanju in v smiselno razdeljeni prehrani.

Zjutraj hitite in nimate časa, zvečer se utrujeni, brez prave volje in lačni kot volk zleknete pred TV. In mimogrede posežete po nezdravem prigrizku.

Tako se kilogrami nabirajo, vi pa postajate vse bolj nezadovoljni sami s sabo. Naslednji dan je še težje. Brez motivacije, da bi karkoli postorili zase.
Poiščite motivacijo – dan začnite pozitivno

Dan začnite s pozitivnimi mislimi, kot so ”Jaz zmorem! Jaz bom!”. Že samo pozitivno razmišljanje o tem, da vam bo uspelo, je dovolj za začetek.

Skrivnost hujšanja v resnici ni v tem, kaj jesti za zajtrk in kaj za večerjo, ampak v vztrajanju in čez cel dan smiselno razdeljeni prehrani. Telesu morate vedno dati vse potrebne hranilne snovi in v zadostni količini.

Prav tako morate hrano smiselno razporediti glede na energetske potrebe. Tako je ponavadi smiselno jesti več v prvem delu dneva in takrat, ko imamo večjo porabo (fizično delo). Nikakor pa ne proti koncu dneva, saj je velika verjetnost, da boste vnesli več, kot v resnici potrebujete in telo bo z veseljem vsak višek pretvorilo v maščobne zaloge.

Dan obvezno začnite z zajtrkom, tudi če na začetku niste lačni. Morda za začetek pojejte le nekaj manjšega – jabolko, kreker, žličko arašidovega namaza, jogurt, jajček…, dokler se vam ne ‘zbudi’ apetit. Še prej spijte čim več mlačne vode.

V nekaj dneh se boste navadili in zajtrk bo postal popolnoma normalna stvar. Dal vam bo tudi del potrebne energije za začetek dneva.
Zakaj zvečer jeste preveč?

Zelo pomembno je, da se zavedate vzrokov, ki vas pripeljejo do tega, da zvečer sploh vnašate preveč hrane.

Je za vami slab dan? Preveč obveznosti? Prepir? Neuspešno iskanje službe? Če se zavedate težave, lahko pristopite na drugačen način.

Če je za vami neuspešno iskanje službe, priporočam, da si v knjižnici sposodite odlično knjigo slovenske avtorice Petre Škarje z naslovom ‘Česar nas niso naučili v šolah’. Vlila vam bo sveže energije, s pomočjo katere se boste zagotovo veliko lažje soočili z zaposlitvenim izzivom.

Ko boste izziv premagali, se bo to zagotovo odrazilo tudi na tehtnici, samopodobi in življenjski energiji nasploh.

Takšen pristop lahko seveda vnesete tudi na druga področja življenja.

Vsekakor pa si čim hitreje postavite cilje na vseh področjih, ki vas ‘morijo’!

Z vsakim jasnim ciljem bo takoj prišlo tudi dovolj energije, da ga boste osvojili. Prav tako pa vam bodo zjutraj vlili potrebne volje do življenja.
Vaš dan bi lahko zgledal tudi takole…

Za zajtrk si pripravite kos polnozrnatega kruha, tri trdo ali mehko kuhana jajčka, zraven pa si narežite še papriko ter bučko.

Po približno dveh urah se odpravite na sonce in kar v parku naredite 20 počepov, 20 odrivov (sklec) od klopce, 20-krat nad glavo dvignite 1,5 litrsko steklenico vode (z vsako roko posebej) in nato še čim hitreje odtecite od ene ulične svetilke do druge, do naslednje pa hitro hodite. In to naredite 5-krat.

Ko pridete domov, si za kosilo privoščite veliko skledo zelene solate s koščki pečenega piščanca in prilogo iz stročnic (leča, fižol, grah, čičerika…).

Tudi popoldan izkoristite sončne žarke in se odpravite na hiter sprehod za eno urico, ko pa pridete domov, pojejte eno malo konzervo tune zmešano v mešano solato.

Za večerjo v posodici zmešajte 3 velike žlice manj mastne skute in 2 žlici navadnega, manj mastnega jogurta in poleg pohrustajte eno veliko kumaro in pest lešnikov.

Tako si iz dneva v dan dokažite, da zmorete, kilogramčki pa bodo kar kopneli.

Predvsem pa… Zaupajte vase in kmalu boste videli rezultate svojega truda. Uspelo vam bo, a le, če se boste tako sami odločili in tudi vsak dan delali za to!

WordPress Themes