Kaj jesti pred vadbo?

4. februar, 2015

Strokovnjaki opozarjajo, da nikoli ne smemo telovaditi na prazen želodec. Preden gremo v fitnes, na kolo ali se odpravimo na tek, je dobro pojesti obrok z ogljikovimi hidrati in beljakovinami, ki nas bo oskrbel z energijo, ki jo potrebujemo za fizično aktivnost, in snovmi, ki bodo narhranile mišice po vadbi.

Banane

Banane so polne ogljikovih hidratov, ki služijo kot gorivo za vadbo, in kalija, ki skrbi za ohranjanje mišične in živčne fukncije. Če imate navado telovaditi zjutraj pred zajtrkom, je banana idealna rešitev. Približno pol ure po vadbi pa nikar ne pozabite še na zdrav zajtrk.

Prehrana rekreacija

Ovseni kosmiči

Zelo so bogati z vlakninami, ki omogočajo lažje prehanjanje ogljikovih hidratov v kri. Prav zato zagotavljajo zadostno raven energije skozi celotno vadbo.

Kofein

Kava ima svoje prednosti in slabosti. Dokazano pa je, da kofein dviguje raven energije in pospešuje izgubo maščob. Skodelica kratke kave pred vadbo je zato celo zaželena.

Sadni smoothiji

Sadni smoothiji so polni beljakovin, ki jih telo hitro prebavi. Poleg tega vsebujejo kombinacijo enostavnih in kompleksnih ogljikovih hidratov – prvi, ki bodo začeli delovati najprej, vam bodo dali moč v prvih 20 minutah vadbe, drugi pa vas bodo oskrbeli z enrgijo v naslednji uri ali dveh.

Čičerika

Ste pred vadbo kdaj pomislili na čičeriko? Pojejte nekaj čičerike pred fizičnim naporom, saj vsebuje vse, kar potrebujete med vadbo: beljakovine, ogljikove hidrate, bogata pa je tudi z vlakninami.

Beljak

Ker so rumenjaki polni maščob, se bodo težje prebavili in pred vadbo niso priporočljivi. Veliko boljša opcija so beljaki, ki predstavljajo čiste beljakovine brez maščob.

Suho sadje

To je odlična opcija, če se vam mudi in imate pred vadbo na razpolago samo še nekaj minut. Suho sadje je izjemno lahko in vam ne bo obtežilo želodca tik pred vadbo. Ker je polno enostavnih ogljikovih hidratov, vas bo v trenutku oskrbelo s potrebno energijo.

Polnozrnati toast

Polnozrnati izdelki so bogati z vlakninami, ki zagotavljajo počasno sproščanje energije in oskrbo z njo skozi cel čas trajanja vadbe. Če ga namažete z marmelado, bo učinek toliko boljši, saj boste v telo vnesli tudi enostavne sladkorje, ki vam bodo dali začetno moč.

Piščančje prsi in rjavi riž

Če se s športom ukvarjate po kosilu ali večerji, pred vadbo zaužijte nekaj hranilnega, ki vas bo napolnilo z energijo in ki ima obenem malo maščob. Kompleksni ogljikovi hidrati v rjavem rižu vas bodo oskrbeli z zadostno energijo, piščanec (lahko si privoščite tudi tofu) pa bo po vadbi nahranil vaše mišice z beljakovinami. Rjavi riž lahko zamenjate s sladkim krompirjem, kvinojo ali škrobnato zelenjavo.

Grški jogurt

Ta jogurt vsebuje vsaj dvakratno količino beljakovin kot navaden. Če niste intolerantni na laktozo, vas bo ta lahek obrok napolnil s potrebno energijo pred fizično aktivostjo. Druga podobna opcija je zrnati sir (cottage).

Maca

Ta perujska korenina maca pridobiva na popularnosti zaradi svoje naravne sposobnosti povišanja ravni energije. Veliko južnoameriških nogometnih igralcev pred tekmo uživa prav to superživilo.

WordPress Themes