Kaj je osnova skorajda vsake omake za testenine? – fb

Ker so testenine italijanska jed, tudi ni posebej presenetljivo, da je osnova vsake omake za testenine:
–    oljčno olje;
–    svež česen;
–    svež paradižnik ali paradižnikova mezga;
–    zelišča;
–    sol.
Ob pričetku priprave vsake omake za testenine torej v kozici segrej oljčno olje, na katerem prepraži nasekljan česen. Pri tem pazi, da česna ne zažgeš preveč, saj bo imel v tem primeru grenak priokus. Nato postopoma dodajaj ostale sestavine za slastno omako. Ko je omaka pripravljena, vanjo stresi že kuhane testenine, ki jih skuhaš kar po navodilih na embalaži ali pa po občutku s sprotnim pokušanjem. Pazi le, da jih ne razkuhaš, najboljše so namreč skuhane “na zob”! Svež paradižnik lahko vedno nadomestiš s tistim iz konzerve ali obratno. Skratka, priprava omake za testenine je precej enostavna in recepta se ni potrebno držati do pike natančno. Uporabi domišljijo in eksperimentiraj z okusi!

Omaka 1: Aglio olio ali bolj preprosto ne gre

Ta strašansko enostavna omaka za testenine sestoji, kot že ime pove, iz dveh osnovnih sestavin, in sicer oljčnega olja in česna. Le da česna ne nasekljaj, temveč z ostrim nožem nareži na tanke lističe. Lističe česna na hitro prepraži na vročem olju, dodaj malček suhega nasekljanega čilija, in v kozico vmešaj le še kuhane testenine. Premešaj in po okusu potresi z nastrganim parmezanom.

Omaka 2: Preprosta omaka z bučkami in pršutom

Poleg zgoraj omenjenih osnovnh sestavin potrebuješ le še na kocke ali kolobarje narezane sveže bučke ter rezine pršuta. Pripravo te omake za testenine pričneš kot vedno, segrej torej oljčno olje, na hitro popraži česen in dodaj narezane bučke. Posodo pokrij in bučke nekaj minut poduši, vendar ne preveč, tako da ohranijo obliko in hrustljavost. Dodaj na kocke narezan svež paradižnik ali paradižnikovo mezgo, malce pokuhaj in na koncu v omako stresi še nasekljane lističe sveže bazilike in na rezine narezan pršut (pršut dodaj res le pol minute pred koncem kuhanja, saj v nasprotnem primeru postane trd in dobi neprivlačno sivo barvo). Po želji potresi s parmezanom.

Omaka 3: Poletne testenine s svežim paradižnikom in mocarelo

Kot vedno, segrej oljčno olje, dodaj nasekljan česen ter ga praži toliko časa, da zadiši, nato pa dodaj na kocke narezan svež paradižnik. Začini s soljo in poprom, v posodo stresi kuhane testenine, premešaj in nato izdatno potresi z na kocke narezano mocarelo in nasekljanimi lističi bazilike.

Omaka 4: Bogata omaka s sladko smetano

Za to omako za testenine pa ne potrebuješ omenjenih osnovnih sestavin, temveč eno sladko smetano in trikotnik gorgonzole. V kozici segreje sladko smetano, vanjo dodaj dva cela olupljena stroka česna in na koščke narezano gorgonzolo. Med mešanjem segrevaj toliko časa, da se gorgonzola stopi, na koncu začini z malce popra in preden vmešaš testenine, še odstrani stroka česna. Preden postrežeš, naj jed nekaj časa stoji, da se smetanova omaka dobro prime testenin. Po želji potresi še s parmezanom.

WordPress Themes