Kaj je kana in kako obarva lase?

Kana je popolnoma rastlinska barva, ki za razliko od agresivnih kemičnih barv las ne uničuje, temveč jih celo neguje ter jim daje naraven lesk.

Barva las, ki jih pobarvamo s kano je sprva nekoliko manj intenzivna, čez nekaj dni pa potemni.

V kani se nahaja taninska molekula, ki se veže s keratinom v laseh in jih na ta način obarva, pri tem pa samega lasu ne poškoduje. Kemične barve za lase v večini primerov delujejo tako, da las odprejo in ga na ta način obarvajo, kana pa deluje tako, da las ne odpre, ampak ga obloži od zunaj, zato poleg barve lasje pobarvani s kano dobijo tudi volumen in zaščito.

Kana je v osnovi rdeče barve, pridobivajo pa jo iz listov rastline Lawsonia inermis. Za druge odtenke, rastlini dodajajo še druge rastline in raztlinske izvlečke, na primer rabarbaro in kamilico.

Na trgu veliko število izdelkov za barvanje las, ki jih prodajajo pod imenom kana, vendar pri večini sploh ne gre za pravo kano, zato bodite pri nakupu zelo pozorni. Če želite zdrave, sijoče in naravne lase ter iz vaše kozmetične zbirke črtati čim več kemikalij, ki lahko negativno vplivajo na naš organizem, preizkusite naravno kano. Kano pridobivajo iz rastline Lawsonia inermis.

Kako pobarvati lase s kano?

V steklen kozarec zmešajte prah visokokakovostne kane in nekaj limoninega soka. Premešajte z leseno žlico, da dobite zmes, ki naj bo gosta, brez grudic in naj ne kaplja. Pustite stati nekaj ur (najbolje čez noč) na sobni temperaturi.
Pred barvanjem v lase vtrite žlico olja (lahko olivnega, kokosovega, jojobinega …) in ga pustite na laseh dobre pol ure. Lase nato umijte in posušite.
Ko so lasje suhi, nanje počasi in temeljito nanesite kano. To storite nad umivalnikom ali kadjo, da se izognete madežem, kolikor se le da.
Lase nato ovijte v plastično folijo ali nanje položite tanjšo plastično vrečko, čeznjo pa poveznite volneno kapo. Kano na laseh pustite učinkovati vsaj eno uro, nato pa jo sperite in zopet umijte lase.
Kana sicer ne pušča trdovratnih madežev na koži, vendar si lahko pred barvanjem s kremo namažite čelo, vrat in ušesa.

WordPress Themes