KAJ JE E F T TEHNIKA?

EFT tehnika je oblika psihološke akupresure, pri kateri se s konicami prstov nežno tapka po meridianih – akupunktura brez igel. Medtem, ko tapkamo po meridianih, se s pravilno verbalno komunikacijo identificira težavo in se odstranjuje negativna čustva in težav, ki jih imamo. S pomočjo EFT tehnike se v kratkem času dosega velike spremembe in olajšanja.

Z EFT tehniko se uravnoveša energetski sistem telesa, tako, da psihična ter fizična bolečina dobesedno izgineta. Ponovna vzpostavitev ravnotežja v energetskem sistemu omogoča telesu, da si zopet povrne izgubljene naravne zdravilne sposobnosti ter se začne samo zdraviti.

Čustvena in fizična olajšanja, ki jih dosežemo z EFT tehniko, pogosto omogočajo popolno telesno ozdravitev in ker je kakovost življenja povezana s čustvenim zdravjem, je pomembno, da se osvobodimo vseh negativnih čustev. Negativna čustva, ki jih imamo v sistemu – v našem telesu, so kriva za vse fizične in psihične težave in bolezni. Do negativnih čustev pride, ko nekaj ali nekdo zmoti naš energijski sistem, to pa so lahko določene okoliščine, misli, osebe, spomini, ki povzročajo motnje v našem energetskem sistemu. Z EFT tehniko lahko izboljšamo svoje fizično in čustveno dobro počutje, svojo sposobnost za privabljanje obilja, sreče in zdravja v svoje življenje.

EFT

Z uporabo EFT tehnike …

se dramatično zmanjšajo negativne emocije, kot so strah, jeza, krivda, sram, ljubosumje, žalost, itd.
strah običajno izgine v nekaj minutah
se odpravi fizične in psihične bolečine
se odpravi negativno mišljenje, negativne vzorce in negativna prepričanja
se odpravi travme, ki smo jih doživeli v otroštvu ali v preteklosti
lahko poslovni uspeh, uspeh v šoli, pri glasbi ali igranju povzdignemo v višave
privabljamo v svoje življenje prave ljudi, prave priložnosti, ljubezen in srečo
prenehamo kaditi in se znebimo drugih odvisnosti
se zmanjša telesna teža in z lahkoto shujšamo, ko se znebimo stresa, strahu in negativnega prepričanja o svojem telesu in hrani

Ko spoznate EFT tehniko, jo z lahkoto uporabljate sami in lahko le s svojimi rokami spreminjate svoje življenje na bolje. Vsak, ki začne uporabljati EFT tehniko, lahko postane bolj uspešen, doživi večji notranji mir in lahko učinkovito nadzoruje svoja čustva, ter privabi mir in moč v svoje življenje. Z EFT tehniko ugotovimo, da imamo moč v svojih prstih in rokah.

Kako tapkati in uporabljati EFT tehniko

1. Izberite težavo, na kateri bi želeli delati

Večina naših trenutnih čustvenih in fizičnih težav je povezana z bolečimi izkušnjami, ki smo jih doživeli v preteklosti (zelo pogosto tudi v otroštvu). Zato je najučinkovitejši način, da se resnično znebimo trenutnih težav v vašem življenju prav EFT tehnika. EFT tehnika se uporablja za odstranitev bolečih spominov (negativnih čustev), ki so vir vseh težav. Poleg tega je prav tako mogoče uporabiti EFT tehniko za lajšanje trenutnih težkih čustvenih situacij (strah, jeza, žalost), zasvojenosti s hrano in drugimi substancami, fizične bolečine v telesu in številne druge težave.

2. Ocenite jakost bolečine, težave oz. čustvene napetosti (od 0 do 10):

Na lestvici od 0 do 10 ocenite, kako boleč je spomin, težavo, oz. bolečina, ko pomislite nanjo. Ocena 0 je stanje brez bolečine in brez negativnih čustev, ocena 10 pa je najvišja intenzivnost, ki si jo lahko predstavljate. Ni pomembno, da so te številke popolnoma točne, bistvo ocenitve jakosti bolečine oz. težave je v tem, da lahko spremljamo naš napredek.

3. S tapkanjem na Karate točko trikrat na glas ponovite »izjavo«:

Izjava je kombinacija težave in afirmacije, ter s tem na nežen in ljubeč način opomnimo našo podzavest, da imamo težavo in da smo hkrati čudovita oseba. Primer izjave se lahko glasi: »Čeprav imam to težavo, se imam rad/a in se popolnoma sprejemam.«

EFT karate točka

IZJAVA: “Čeprav ______________, se imam rad-a in se popolnoma sprejemam.”

4. Zaporedje točk po katerih tapkamo negativne in pozitivne fraze in afirmacije

Začnite tapkati na točki, ki se nahaja na začetku obrvi in nadaljujte po zaporedju do zadnje točke, ki se nahaja na vrhu glave. Po vsaki točki nežno tapkate z blazinicami prstov, približno sedemkrat.

Začetek obrvi
Zunanja stran očesa
Pod očesom
Pod nosom
Na bradi
Ključnica
Pod pazduho
Vrh glave

Med tapkanjem je pomembno, da ste ves čas povezani s težavo, neželenim spomin ali negativnim čustvo, ki se ga želite znebiti.

5. Globoko vdihnite in izdihnite vse napetosti

Vsako zaporedje končajte z vdihom in izdihom, kar bo pripomoglo k premiku energije skozi vaše telo.

6. Ponovno ocenite jakost bolečine, težave oz. čustvene napetosti (od 0 do 10):

Na lestvici od 0 do 10 ponovno ocenite, kako boleč je spomin, težavo, oz. bolečina, ko pomislite nanjo.
Sedaj bi morala biti stopnja bolečine ali težave manjša. Lahko pa se zgodi, da stopnja naraste, in tudi za to moramo biti hvaležni, ker vsak premik je sprememba v energetskem sistemu.

7. Ponavljajte EFT zaporedje, dokler ne dobite želenih rezultatov:

Naš cilj je, da ponavljamo EFT zaporedje toliko časa, dokler z negativnimi čustvi, težavami oz. fizično bolečino ne pridemo do stopnje 0, kar pomeni, da ko pomislimo na našo težavo smo brez negativnih občutij, oz. brez bolečin.

EFT tapkanje

Primer EFT zaporedja pri tapkanju – na kratko

Izberite si težavo na kateri bi želeli delati
Ocenite jakost bolečine, težave oz. čustvene napetosti (od 0 do 10)
S tapkanjem na Karate točko trikrat na glas ponovite »izjavo«
Tapkajte po EFT točkah in izgovarjajte NEGATIVNE FRAZE
Tapkajte po EFT točkah in izgovarjajte POZITIVNE FRAZE
Ocenite jakost bolečine, težave oz. čustvene napetosti (od 0 do 10)

EFT točke po katerih tapkamo

Spodnja slika prikazuje EFT točke- meridiane, po katerih tapkamo in s tem odstranjujemo energetske motenje – blokade iz našega telesa.

EFT

Vrh glave: ta točka se nahaja na vrhu glave, na temenu. Uporabite vse svoje prste, katerekoli roke in nežno tapkajte po vrhu glave, tako, da vam ni treba skrbeti za natančno lokacijo točke.

Začetek obrvi: ta točka se nahaja na začetku obrvi, tik nad nosom. To je točka žalosti in kadar smo žalostni se lahko tapkamo po tej točki in bomo takoj začutili olajšanje.

Zunanja stran očesa: ta točka se nahaja na kosti, na zunanji strani očesa in sprošča jezo.

Pod očesom: ta točka se nahaja na kosti takoj pod očesom in sprošča strah.

Pod nosom: ta točka se nahaja med nosom in vrhom zgornje ustnice in nam je lahko v veliko pomoč, kadar nam je nerodno, oziroma nas je sram.

Na bradi: ta točka se nahaja med spodnjo ustnico in brado in jo lahko uporabimo, kadar nam je nelagodno.

Ključnica: ta točka se nahaja na začetku ključnice. Najdete jo, če izhajate iz vdolbino, ki se nahaja na vrhu prsnice in se diagonalno spustite približno 2,5 centimetra levo in desno navzdol po prsnem košu. Ta točka je za vse namene!

Pod pazduho: ta točka se nahaja približno 10 cm pod pazduho ali pod roko v višini moških ali ženskih bradavic.

Karate točka: ta točka se nahaja na zunanjem delu dlani (leve in desne roke) med začetkom zapestja in koncem mezinca. Karate točka se imenuje zato, ker je to tisti del dlani, s katerim bi izvedli karate udarec. Po karate točki tapkamo z blazinicami kazalca in sredinca. Lahko uporabljate karate točko na levi ali na desno roki, obe strani sta enako učinkoviti.

Boleča točka: to sta dve točki, ki se nahajata na zgornjem levem in desnem delu prsnega koša. In ni pomembno, katero stran uporabite, lahko uporabljate obe hkrati ali pa samo eno. Na vrhu prsnice najdete vdolbino in se diagonalno spustite približno osem centimetrov levo in desno dol po prsnem košu. Ta točka se imenuje »boleča točka« zato, ker je občutljiva, kadar nanjo močno pritisnemo. Zelo priporočljivo je večkrat na dan masirati to točko, ker na njej prihaja do zastajanja limf. Z masiranjem le-te nežno sprostite limfne kanale. Pomembno je, da veste, da sta obe strani enako učinkoviti.

Kako tapkati po EFT točkah – meridianih

Po točkah tapkajte nežno in z občutkom. Po vsaki točki se tapka približno 7-krat, če pa tapkate večkrat, pa tudi ni nič narobe. Za tapkanje po obrazu uporabite dva prsta (npr. kazalec in sredinec) katerekoli roke in tapkajte po vseh zgoraj prikazanih točkah. Za tapkanje po telesu, pa lahko uporabite več prstov, oziroma dlan, da zajamete večjo površino.

Tapkate lahko z levo ali desno roko, običajno tapkamo s svojo dominantno roko, vsekakor pa to ni pravilo. Tapkamo s konicami prstov (npr. kazalca in sredinca), ker s tem pokrijemo večjo površino, kot z enim samim prstom. Tapkamo tako nežno, oziroma tako močno da nas ne boli. Večina točk za tapkanje se nahaja na levi in desni strani telesa in ni pomembno katero stran uporabljate, ker sta obe strani enako učinkoviti. Prav tako ni nič narobe, če med tapkanjem po meridianih zamenjate strani, ali uporabljate obe strani hkrati. Delovalo bo na kakršenkoli način, pomembno je le to, da tapkate.

EFT točke

Kako izbrati težavo, na kateri bi želeli delati

S tem, ko si izberemo težavo, na kateri bi želeli delati in jo odstraniti iz našega sistema, se osredotočamo na tiste dele našega razmišljanja in občutenja, ki se ga želimo znebiti. Ko se povežemo s težavo, ki jo imamo, se začnejo s pomočjo EFT tehnike čistiti in odstranjevati blokade iz našega sistema.

Naslednja vprašanja so vam lahko v pomoč, kako in kje začeti:

Kakšni občutki, kakšne misli se vam porodijo, ko pomislite na svoje otroštvo? Kateri spomini vam pridejo najprej na misel, ko se spomnite svojega otroštva? Ali imajo te spomini kakšno težo?
Kakšni občutki, kakšne misli, se vam porodijo, ko pomislite na svoje preteklo obdobje? Kaj občutite v telesu, ko pomislite na to?
Ko pomislite na šolo, kateri učitelji, sošolci, prijatelji vam še vedno povzročajo neprijetne občutke v telesu, ko pomislite nanje?
Ko pomislite na družino ali službo, kdo vam pride najprej na misel? Vas morda kdo ni razumel, vas je kdo prevaral, izdal, ste se koga bali?

Vsi odgovori na ta vprašanja so lahko vaša pomoč, kje začeti tapkati.

Prazen prostor nadomestite s svojimi občutki, čustvi, mislimi in prepričanji:

Moj najbolj boleč spomin iz otroštva je _____________________.
Moj najbolj boleč spomin iz šole je ________________________.
Moj najbolj boleč spomin iz srednje šole je___________________.
Moje najbolj boleče čustvo je _________________________________.
Oseba – družinski član, ki me nikoli ni razumel je__________________.
Oseba, ki me je najbolj prizadela je_____________________________.
Oseba, ki me je izdala je______________________________________.
Oseba, ki me nikakor ne razume je______________________________.
Oseba, ki mi gre na živce je ____________________________________.
Oseba, poleg katere nikakor ne morem biti je_______________________.
Oseba, ki jo sovražim je________________________________________.
Oseba, zaradi katere sem žalosten/na je____________________________.

Tudi odgovori na ta vprašanja so vam lahko v pomoč, kje začeti tapkati.

Naslednje besede so vam lahko v pomoč, pri odkrivanju blokad in starih travm iz vašega življenja:

Vsako besedo izrecite na glas in se poskušajte povezati z obdobjem, ki pripada tej besedi ter od 0 do 10 izmerite jakost občutkov, ki vas preplavijo ob misli na to obdobje.

otroštvo
šola
ocene
starši
sošolci
učitelji
prijatelji
jeza
žalost
strah
zamera
krivda
ločitev
prevara
ljubezen
sovraštvo

Vse te besede vas lahko vodijo do blokad, travm, občutkov in misli, ki jih lahko s pomočjo EFT tehnike učinkoviti odstranite iz svojega sistema ter so vam lahko v veliko pomoč, kje začeti.

WordPress Themes