KADAR VADIMO FLY-BOX (Sanela), MORAMO JESTI ZDRAVO

Raznolikost prehrane, uravnoteženje prehrane s fizičnimi dejavnostmi, polnozrnati izdelki, sadje in zelenjava, enostavni sladkorji, malo nenasičenih maščob in holesterola, malo soli, zmerno pitje alkohola, veliko vode, reden zajtrk …

RAZNOLIKOST PREHRANE

Poznamo približno 40 življenjsko nujnih hranil. Nobena posamezna vrsta hrane nam ne more zagotoviti vseh za življenje pomembnih hranil v zadostnih količinah. Za vzdrževanje zdravja so verjetno potrebna tudi tista, ki jih še ne poznamo. Več različne hrane bomo jedli, manj verjetno bo v naši prehrani navzoče pomanjkanje ali presežek določenega hranila. Iz vsake prehrambene skupine, torej vsak dan izberemo drugo hrano.

URAVNOTEŽENJE PREHRANE Z DOMNEVNIMI FIZIČNIMI DEJAVNOSTMI

Pretirana debelost je povezana z nekaterimi kroničnimi boleznimi, kot so visok krvni pritisk in sladkorna bolezen, kar pripomore k razvoju bolezni srca in ožilja. Zdrava telesna teža mora biti določena za vsakega posameznika posebej, upoštevati je treba številne dejavnike, kot so sestava telesa, stopnja presnove, genski dejavniki in fizična aktivnost. Ce je naše telo sestavljeno bolj iz mišic kot mašcevja, porabi več kalorij tako v mirovanju kot pri gibanju. Če smo ‘večji lastniki’ maščobe, bomo za prenašanje tega sicer porabili nekaj kalorij, v mirovanju pa bo poraba manjša.

PREHRANA IZ POLNOZRNATIH IZDELKOV, SADJA IN
ZELENJAVE

Kompleksi ogljikovi hidrati (škrobi) so zelo dobre energijske snovi. Vsebujejo tudi številna mikrohranila. Predelana hrana je prečiščena oblika, razmeroma revna z vlakninami. Vemo, da prehrambene vlaknine pomagajo nadzorovati kronične bolezni črevesja, prispevajo k nadzoru glikemije (vrednost krvnega sladkorja) pri osebah s sladkorno boleznijo in vežejo nekatere škodljive oblike maščob.

PREHRANA, REVNA Z ENOSTAVNIMI SLADKORJI

Eno glavnih zdravstvenih tveganj pri uživanju hrane s preveč sladkorja je poškodba zob (karies, ne pa tudi sladkorna bolezen, kot je splošno prepričanje. Hrana z veliko sladkorja ponavadi pripomore k slabo kontroli sladkorne bolezni in vseh posledic, ki izvirajo iz nje. Večino enostavnih sladkorjev pojemo z uživanjem prečiščene hrane.

PREHRANA Z MALO NASIčENIH MAÅ COB IN HOLESTEROLA

Pri nekaterih osebah vodi takšna prehrana zaradi genetske pogojenosti do pospešenega nastanka koronarne srcne bolezni. Pomembno je znižati vsebnost vidnih maščob na najmanjšo mogočo mero.
PREHRANA Z MALO SOLI

Pretirane kolicine natrija v prehrani niso zdrave za nikogar, še posebno ne za osebe s povišanim krvnim pritiskom. Na splošno večina predelane hrane vsebuje veliko natrija. Zato je pametno omejiti kolicino vidne soli, ki jo dodajamo. Tako bomo počasi spet pridobili okus za manj slano hrano. Z leti ta okus velikokrat pokvarimo. V naravni hrani je dovolj natrija, da zadosti dnevnim fiziološkim potrebam.

ZMERNO PITJE ALKOHOLA

Alkoholne pijače vsebujejo veliko kalorij in malo hranil. Z uživanjem velikih kolicin je tudi vnos hrane ponavadi pomanjkljiv. Pretirano pitje prav tako pripomore k okvari jeter in k nekaterim nevrološkim boleznim. Povečano je tveganje za nastanek raka na grlu in vratu.

DEHIDRACIJA

Ker telo tekom vadbe porablja velike količine vode, je zelo pomembno, da se tega zavedamo in upoštevamo naslednja navodila:
• Tekočino je potrebno piti čez cel dan.
• 1 do 2 uri pred vadbo: popij 4dcl
• 15 do 30 minut pred vadbo: popij 4 dcl
• Nujno imej s seboj na vadbi tudi vodo, vendar ne pij preveč, da ti ne bo slabo

ZAJTRK

Ravno tako je pri FLY-BOX vadbi kot tudi pri drugi rekreaciji pomemben tudi sam nacin prehranjevanja in življenja. Predvsem je pri celodnevni rekreaciji poudarek na močnem zajtrku. Dober zajtrk nam da energijo za ves dan. Naše telo je narejeno tako, da potekajo ponoči v telesu močni procesi obnavljanja. Za te procese telo porabi del svojih energijskih zalog. Zato zjutraj potrebujemo hrano, da nadomestimo hranilne snovi, ki jih je telo porabilo ponoči, in tudi zato, da telo dobi novo energijo za delo. Sicer lahko začne porabljati naše rezerve, ki so med drugim tudi v mišicah, ki jih hocemo s telesno vadbo okrepiti.

Zajtrk naj bo sestavljen iz polnovrednih ogljikohidratnih izdelkov in beljakovin z nekaj maščobami. Na primer polnozrnati izdelki (kruh, misliji, kosmiči,…) z mlečnimi ali sojinimi dodatki. Zraven si privoščimo še nekaj sadja. Možnosti je nešteto, sčasoma bomo tudi sami čutili, da brez zajtrka težko začnemo dan.

POMEMBNOST ZAJTRKA IN NANCY CLARK

Pomembnost zajtrka potrjuje tudi Nancy Clark v svoji knjigi Sports Nutrition Guidebook v poglavju Zajtrk za zmagovalce. Izhaja iz teorije, da je zajtrk eden najpomembnejših obrokov dneva. Pri tem predlaga nekaj kreativnih hitrih rešitev, ki naj bi nam zagotovile vsaj začetno energijo za začetek dneva.

CREATIVE, QUICK-FIX BREAKFASTS

Nancy Clark predlaga v svoji knjigi Sports Nutrition Guidebook naslednja hranila, ki nam lahko zagotovijo začetno energijo za začetek dneva:
• Jogurt,
• Banana in mleko,
• Arašidi in rozine,
• Blender drink (napitek sestavljen iz soka, sadja in jogurta oz.mleka),
• Kolač z marmelado (za boljšo vsebnost ogljikovih hidratov),
• Keksi z mlekom in arašidovim maslom,
• Pita ( nadevana z manj mastnim sirom ali kako drugo slamo).
Vir.:Nancy Clark, Sports Nutrition Guideboook, str. 59

Nancy Clark posveča pri pripravi zajtrka veliko pozornost predvsem žitaricam. Pri tem izpostavlja predvsem naslednje lastnosti:
• Priročnost,
• Visoka vsebnost ogljikovih hidratov (žitarice v kombinaciji z banano, mlekom in sadnim sokom ustvarijo zelo močan zajtrk oz obrok z vidika vsebnosti ogljikovih hidratov) ,
• Visoka vsebnost železa (absorbcijo železa v telo povečamo s pitjem sokov z vsebnostjo C vitamina),
• Visoka vsebnost kalcija (predvsem kadar obrok vsebuje tudi mleko ali jogurt) ,
• Malo maščob in holesterola,
• Veliko možnosti raznovrstne priprave obroka.

FLY BOX je zelo splošno orientirana zvrst rekreacije in zato toliko bolj pomembna, ker se z njo lahko ukvarjamo vsi. Njegovo bistvo pa se skriva v učenju zdravega načina življenja in ne le sami vadbi.

Prehrana športnika rekreativca je torej dokaj podrejena splošnim pravilom zdrave prehrane in nas pripelje nazaj k zdravemu načinu življenja, zato menim, da je FLY-BOX, če ne drugega vsaj dokaj uspešen in zdrav način promoviranja le tega.

VIRI:
• SPORTS NUTRITION GUIDEBOOK, Mag. NANC CLARK, BROOKLINE 1997, SPECIAL KINETICS, ZDA
• WWW.SUNRISE-SPORT.COM
• WWW.MED.OVER.NET
• SEMINAR FLY-BOX 1997 LJUBLJANA

Fly-box.si

Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer Lifestyle natural ne odgovarja za točnost podatkov

WordPress Themes